Sterke botten op 8 eenvoudige natuurlijke manieren

Wist je dit? Wanneer je trainingsoefeningen met gewichten doet, dan werk je niet alleen op je spieren, maar versterk je ook je botten. Dit helpt om de risico's op osteoporose en mogelijke breuken te vermijden.
Sterke botten op 8 eenvoudige natuurlijke manieren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je je ooit afgevraagd of het nodig is dat je je botten versterkt? Is er volgens jou een goed tijdstip in het leven om dit te doen? Vandaag willen we je wat meer over dit onderwerp vertellen en je laten zien hoe je sterke botten kunt krijgen.

Het menselijk lichaam bevat 206 botten. Ze variëren in lengte, breedte en functie en samen vormen ze je skeletsysteem. Je beenderen zijn met elkaar verbonden door gewrichten, zodat ze kunnen bewegen. Het kraakbeen houdt de botten van elkaar gescheiden. Dat voorkomt dat ze tegen elkaar beginnen wrijven en daardoor slijten.

Tot de voornaamste functies van je skeletsysteem behoren in het algemeen:

  • Je volledig lichaamsgewicht ondersteunen
  • Zorgen dat je kan bewegen
  • Je vitale organen beschermen die achter of onder de botte liggen

Gezien het belang van je skeletsysteem is het noodzakelijk dat je er zorg voor draagt. Volg de juiste adviezen om je botten sterk en gezond te houden.

Gelukkig bestaan er enkele volledig natuurlijke mogelijkheden die je kunnen helpen om dit doel te bereiken:

1. Eet groenten voor sterke botten

Groente voor sterke botten

In het algemeen zijn groenten een geweldige manier om je sterke botten te krijgen en in goede gezondheid te blijven.

Vitamine C stimuleert de productie van cellen die bot vormen. De antioxidante effecten van deze vitamine kunnen helpen en zelfs de schade herstellen die je skelet al heeft.

Door groenten te eten zal de botdichtheid toenemen. Dit is precies de hoeveelheid calcium en andere mineralen die in je beenderen aanwezig zijn. Hoe groter de botdichtheid, hoe minder waarschijnlijk dat je last zal hebben van problemen als osteopenie en osteoporose.

2. Eet eiwitten

Als je onvoldoende eiwitten eet, dan begint het percentage calcium dat door je botten wordt opgenomen, te dalen. Onthoud wel om altijd voorzichtig te zijn en eiwitten met mate te eten, want als je er te veel opneemt, dan kan dit de inspanningen om je botten te versterken moeilijker maken.

Men schat dat ongeveer honderd gram eiwitten per dag goed is voor:

  • Behouden van de botmassa tijdens de menopauze.
  • Verminderen van het risico op breuken als je ouder wordt.

3. Eet voeding die veel calcium bevat

Calciumrijke voeding voor sterke botten

Eet dagelijks deze voedingsmiddelen; dat is de sleutel om je botten te versterken. Dat komt omdat calcium een van de voornaamste mineralen is die je botstructuur opbouwen.

  • De meest doeltreffende manier om calcium op te nemen, is door gedurende de dag verschillende voedingsmiddelen te eten die calcium bevatten.
  • Je kan er ook voor kiezen om calciumsupplementen te nemen, maar die worden niet altijd zo goed opgenomen als voeding.

Als je alleen maar een klein beetje calcium opneemt van de hoeveelheid die je elke dag nodig hebt, dan kan dat misschien niet voldoende zijn om te vermijden dat je een tekort opbouwt. Dit kan op de lange termijn problemen veroorzaken.

4. Zorg dat je voldoende vitamine D krijgt

Deze vitamine helpt je lichaam om calcium op te nemen en te herstellen in je botten. Je haalt vitamine D uit vis, lever en kaas of door blootstelling aan het zonlicht. Veel mensen hebben nog steeds een tekort aan deze vitamine en moeten supplementen nemen om het optimale peil te behouden.

Een goede manier om je sterke botten te krijgen, is door elke dag een wandeling van dertig minuten in het park te maken. Zorg er alleen voor dat je zonnecrème aanbrengt om te voorkomen dat je verbrandt.

5. Vermijd diëten met heel weinig calorieën

Dit soort diëten vertraagt niet alleen je metabolisme, maar doet ook de spiermassa verminderen en verhoogt het hongergevoel en het verlangen naar eten. Bovendien tasten ze je botstructuur op een negatieve manier aan, omdat je botdichtheid verliest.

Wanneer je probeert om gewicht te verliezen, is het belangrijk dat je een gevarieerd en evenwichtig dieet volgt, zodat je tegelijkertijd je botten versterkt. Dat betekent dat je een goede dosis groenten met eiwitten moet eten en een kleine portie gezonde vetten.

6. Collageen

Collageen voor sterke botten

Hoewel er onvoldoende wetenschappelijk bewijs bestaat om alle voordelen van collageen te ondersteunen, weten we toch dat dit element werkt. Dit supplement zal helpen om je beenderen te versterken, omdat het een van de voornaamste bestanddelen van eiwitten is in het lichaam.

Mensen met artritis weten al dat het innemen van gelatine, of collageen, helpt om de pijn te verminderen waarmee deze ziekte gepaard gaat.

7. Eet voedingsmiddelen rijk aan magnesium en zink

Naast calcium vind je in je botten ook magnesium en zink. In samenwerking met vitamine D bevordert magnesium ook de opname van calcium. Zink stimuleert de vorming van beenmergcellen en voorkomt een te groot verlies van botdichtheid.

Om dit mineraal op te nemen, moet je de volgende voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen:

  • Spinazie
  • Garnalen
  • Gamba’s
  • Lijnzaad of pompoenzaden
  • Rood vlees

8. Gewichtstraining

Gewichtstraining is erg doeltreffend om de botdichtheid te bevorderen en de oorzaken van ontsteking en pijn te verminderen.

Dit soort oefeningen is niet alleen goed om de spiermassa te vergroten; het helpt ook om de beenderen sterker te maken. Om die reden verbetert het de kracht en de massa van de botten bij tieners en jonge adolescenten die gewichten gebruiken om te trainen.

Zoals je ziet, is het niet zo moeilijk om je gezonde en sterke botten te behouden. Je hoeft alleen maar bepaalde voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet en veel oefeningen te doen om de botdichtheid te vergroten. Met al deze kleine veranderingen zal je het risico om op latere leeftijd osteoporose en beenbreuken te ontwikkelen, verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Office of the Surgeon General (US). Bone Health and Osteoporosis: A Report of the Surgeon General. Rockville (MD): Office of the Surgeon General (US); 2004. 7, Lifestyle Approaches to Promote Bone Health. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45523/
  • Qiu R, Cao WT, Tian HY, He J, Chen GD, Chen YM. Greater Intake of Fruit and Vegetables Is Associated with Greater Bone Mineral Density and Lower Osteoporosis Risk in Middle-Aged and Elderly Adults. PLoS One. 2017;12(1):e0168906. Published 2017 Jan 3. doi:10.1371/journal.pone.0168906
  • Bonjour, J. P. (2011). Protein intake and bone health. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000063
  • Cormick G, Belizán JM. Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019;11(7):1606. Published 2019 Jul 15. doi:10.3390/nu11071606
  • Laird, E., Ward, M., McSorley, E., Strain, J. J., & Wallace, J. (2010). Vitamin D and bone health; Potential mechanisms. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070693
  • Pepa GD, Brandi ML. Microelements for bone boost: the last but not the least. Clin Cases Miner Bone Metab. 2016;13(3):181–185. doi:10.11138/ccmbm/2016.13.3.181

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.