Soms is een knuffel het enige wat je nodig hebt

Knuffels en positieve aanrakingen zorgen voor een prettig en ontspannen gevoel. Het is voor mensen van groot belang om ze te ontvangen en te geven.
Soms is een knuffel het enige wat je nodig hebt

Laatste update: 13 februari, 2019

We hebben allemaal weleens een knuffel nodig. Knuffels zorgen ervoor dat we onszelf beter voelen. Ze verlichten de last die we dragen en geven ons ook een geliefd gevoel. Het is belangrijk om knuffels niet alleen te krijgen, maar om ze ook te geven.

Soms is een knuffel het enige wat je nodig hebt om je ziel te helen.

Knuffels zijn een manier om genegenheid, begrip, liefde en goedkeuring uit te drukken. Het is een gebaar dat laat zien dat ‘alles in orde is’ en dat ‘iemand bij je is’ en deze wetenschap hebben we van tijd tot tijd allemaal weleens nodig.

Een uitdrukking van liefde en genegenheid

In meerdere artikelen hebben we het al gehad over hoe belangrijk het is om liefde voor jezelf, zelfvertrouwen en het vermogen om voor je dromen te vechten en negatieve relaties te vermijden, te ontwikkelen.

In dit artikel gaan we in op hoe waardevol het is om je liefde regelmatig op deze manier uit te drukken, een manier die meer inhoudt dan het simpelweg in contact brengen van twee lichamen en het ene hart naast het andere houden.

Knuffels zijn een manier om openheid te bieden en iemand zijn ziel te omhelzen.

Geef dus eens toe… knuffel jij je dierbaren dagelijks?

Geef knuffels om angsten te genezen en te kalmeren

Laten we beginnen door het eens te hebben over het soort knuffels die in staat zijn om problemen op te lossen zonder hier woorden voor nodig te hebben. Ik durf te wedden dat je dit zelf ook weleens hebt meegemaakt, nadat je bijvoorbeeld ruzie had met je kinderen of partner en je gewoon niet wist wat je nog meer zou kunnen doen.

In veel relaties is het zo dat er gedurende de dag meerdere momenten van ontevredenheid zijn. Dan worden er vervolgens woorden uitgesproken die beladen zijn met spanningen.

Onbedoelde gevolgen van woorden

Op een gegeven moment kan je niet eens meer normaal nadenken. Toch voel je nog steeds gevoelens en emoties die je vertellen dat je van deze persoon houdt. En ten slotte doet het pijn dat je geen oplossing kunt vinden.

Knuffel

Zoiets simpels als een knuffel kan meteen spanningen verlichten, alsook gevoelens van stress en wanhoop. Plotseling valt alles samen: onze lichamen, onze emoties en onze zorgen.

Twijfels, angsten en zorgen zijn toch heel gewoon

Nog iets dat belangrijk is om niet te vergeten, is dat het in romantische relaties heel gewoon is om momenten te ervaren van twijfel, angst of zorgen.

 • Soms komen relaties in een sleur terecht, waarin elke dag hetzelfde is als de dag daarvoor en op de een of andere manier de magie verloren raakt. Dit is het moment waarop je begint te twijfelen.
 • Je begint bang te worden en vraagt jezelf af of je partner nog wel van je houdt. Of hij/zij naar je zal blijven verlangen en of de relatie voor altijd sterk zal blijven.
 • Dit is ook het moment waarop de behoefte om authenticiteit te tonen ontstaat. Op sommige dagen is het simpelweg niet voldoende om gewoon te zeggen ‘alles is in orde’, ‘natuurlijk houd ik nog van je, wat een gekke gedachte’. Je hebt geen behoefte aan woorden, maar aan handelingen. En in dit geval bestaat er niets beters dan een lange, zwijgzame knuffel.

Vergeet niet dat er allerlei manieren bestaan om te knuffelen en wanneer je een knuffel krijgt, is het belangrijk dat je voelt dat deze oprecht is, echt gevoeld wordt en authentiek is. Alleen dan zullen je angsten verdwijnen, wanneer het hele universum één wordt en er transcendentie plaatsvindt.

Knuffels die je verenigen met de wereld en de mensen waar je het meest van houdt

Geliefden

De beste knuffels zijn de knuffels die je krijgt wanneer je dit het meeste nodig hebt. Wanneer je werkelijk kunt ontdekken wat jouw leven en jouw eigen hart betekenis geeft.

 • Er zijn veel straatexperimenten uitgevoerd waarbij anonieme mensen gratis knuffels uitdeelden. Dit is een positieve ontmoeting die hechtheid biedt. Authentieke knuffels -de knuffels die het meest therapeutisch zijn- komen echter van de mensen van wie we houden.
 • Als een knuffel ervoor zorgt dat je je verbonden voelt met de wereld, dan komt dit doordat je geknuffeld wordt door iemand die belangrijk voor je is. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe kinderen zouden zijn als ze niet voortdurend lichamelijk contact kregen, zoals strelingen en een knuffel om de dag te beginnen en een knuffel voor het slapengaan.
 • Knuffelen is een manier om iemand, een kind of een ouder iemand, te erkennen en hem bevestiging te bieden. Het vertelt ze dat ze een deel van jou zijn en dat je ze ziet, van ze houdt en hen in je armen sluit omdat ze een deel van je ziel vormen.
 • Er is niets op aarde dat op dezelfde manier verlichting biedt als een knuffel, wanneer deze op het juiste moment wordt gegeven en oprecht bedoeld is. Het hart leeft op, het zelfvertrouwen neemt toe en doordat er tijdens het knuffelen endorfines vrijkomen, krijg je er ook een aangenaam gevoel van.

Als iemand niet uit zichzelf op je afstapt om je een knuffel te geven… dan geef jij hem een knuffel!

Moeder en Kind

Sommige mensen klagen dat hun kinderen of hun partner koel en afstandelijk overkomen. Dan lijkt het alsof ze dit soort vertoningen van genegenheid niet nodig hebben of dat ze ze zelfs afwijzen.

Dit is slechts deel van hun persoonlijkheid. Hoewel ze zelf misschien nooit iemand een knuffel geven, hoeft dit niet te betekenen dat ze het niet zouden waarderen of dat ze niet zouden willen dat iemand anders hen een knuffel geeft. Sommige mensen vinden het nu eenmaal moeilijk om deze emotionele behoefte kenbaar te maken; ze durven het niet, waardoor het lijkt alsof ze het niet willen.

 • Zodra kinderen een bepaalde leeftijd bereiken, beginnen ze knuffels te associëren met bepaalde uitdrukkingen van genegenheid. Daarmee nemen deze knuffels hen terug naar toen ze nog kleine kinderen waren. Dit is gedurende de periode waarin ze vechten voor hun onafhankelijkheid.
 • Maak je geen zorgen wanneer dit gebeurt, wordt niet boos en denk ook niet dat ze niet van je houden. Geloof het of niet, maar een plotselinge, steelse en intense knuffel zal altijd een glimlach op hun gezicht en een blosje op hun wangen brengen.

Knuffels, we kunnen niet zonder!

We hebben allemaal dagelijkse of willekeurige knuffels nodig om verbintenissen sterker te maken. Het herinnert ons eraan dat iemand er voor ons is en dat hij voor altijd van ons zal houden. Dat wij het beste deel van zijn leven zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness (2014). Cohen S, et al.
  journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614559284
 • Touch may alleviate existential fears for people with low self-esteem (2013). Mandy Tjew A Sin, Iris K. Schneider.
  psychologicalscience.org/news/releases/touch-may-alleviate-existential-fears-for-people-with-low-self-esteem.html
 •  A cuddle a day keeps the doctor away (2006). Waring B.
  nihrecord.nih.gov/newsletters/2006/02_24_2006/story03.htm


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.