Slik je antidepressiva? Voordat je ermee stopt, is er iets dat je moet weten

Misschien voel je je al beter, toch is het beter om niet meteen te stoppen met het slikken van antidepressiva. Dit proces gaat namelijk gepaard met een overgang die volbracht zou moeten worden onder toezicht van een dokter.
Slik je antidepressiva? Voordat je ermee stopt, is er iets dat je moet weten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voor sommige mensen die vechten tegen depressie of angst, kunnen antidepressiva werkelijk een redding zijn.

Voor anderen blijkt het niet de redding te zijn waar ze op gehoopt hadden. Of ze kiezen er omwille van andere redenen voor om ze niet meer in te nemen.

Als jij tot de tweede groep behoort, dan zijn er een paar dingen die je zou moeten weten voordat je stopt met het innemen van dit medicijn. Het is belangrijk om goed over je beslissing na te denken en om erover te praten met een dokter.

Onthoud dat dit soort medicijnen een directe invloed hebben op je hersenen en dat veranderingen gecontroleerd zouden moeten worden.

Dit zijn een paar factoren waar je rekening mee zou moeten houden voordat je stopt met het slikken van antidepressiva:

Werk samen met je dokter

Gesprek met dokter

Als je erover nadenkt om te stoppen met de antidepressiva die je slikt, dan is het belangrijk om eerst een openlijk gesprek te voeren met je psycholoog of psychiater over je verwachtingen, angsten, twijfels en hoop.

Je hebt als patiënt het recht om zelf te bepalen wanneer je deze medicijnen inneemt en wanneer niet. Toch kunnen deze deskundigen je uitleggen welke bijwerkingen je kunt verwachten tijdens het proces.

Er zijn genoeg mensen die besluiten dat ze zich weer beter voelen en geen medicijnen meer nodig hebben. Dit is een veelvoorkomende situatie wanneer er opnieuw een emotionele balans is bereikt. Vaak is dit gevoel van gelukzaligheid eigenlijk het resultaat van de antidepressiva.

Je dokter moet weten wat je voelt en hoe je het voelt. Op deze manier kan hij je advies geven over of het een goed idee is om met de behandeling te stoppen of niet.

Misschien weet je niet zeker of hetgeen je voelt normaal is en of er een aanpassing nodig is. Het proces duurt doorgaans vrij lang en sommige mensen krijgen er genoeg van om voortdurend nieuwe doseringen te moeten proberen.

Als je dokter het ermee eens is dat het een goed idee zou zijn om met de behandeling te stoppen, dan kunnen jullie samen een plan opstellen om de dosering geleidelijk aan af te bouwen. Op deze manier kunnen de bijwerkingen onder controle worden gehouden en hoef je niet alleen door dit proces.

Als je wilt stoppen met het slikken van antidepressiva omdat je niet blij bent met de bijwerkingen, dan kan je psycholoog of psychiater enkele alternatieven aanbieden die wel werken voor jouw lichaam. Leg twijfels of vragen die je misschien hebt uit en vertel hoe je je voelt.

Het kan langer duren dan je misschien denkt

Sommige mensen gaan gefrustreerd naar hun afspraak met hun psychiater of psycholoog.  Omdat ze al maanden lang antidepressiva slikken zonder verandering te zien. Of misschien zijn er wel een aantal veranderingen, maar zijn deze negatief.

Natuurlijk wil je dat het verdriet, het gebrek aan interesse in alles, je onzekerheid en andere situaties die de reden zijn waarom je überhaupt antidepressiva bent gaan innemen, verdwijnen.

Hoewel ook je dokter wel zou willen dat de antidepressiva een toverstokje zouden zijn waarmee je maar een keer hoeft te zwaaien om alles te laten verdwijnen, zit het eigenlijk iets ingewikkelder in elkaar. Je moet je lichaam de tijd geven om zich aan de nieuwe dosering aan te kunnen passen.

Mensen willen vaak al na slechts een paar dagen behandeling gewoon al weer de oude zijn. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat je dokter weet hoeveel tijd je nodig zult hebben om beter te worden. Hij zal je vertellen wat je nodig hebt.

Raak daarom niet ontmoedigd en probeer ook niet zelf je eigen dosering te veranderen. Doe je dit wel, dan breng je je eigen leven in gevaar en kunnen er oncontroleerbare bijwerkingen optreden. Je dokter zal je vragen om de patiënt te zijn en je moet echt proberen om dit te zijn.

Je humeur zal waarschijnlijk tijdelijk veranderen

Boos koppel

Wanneer je stopt met het slikken van antidepressiva zonder de goedkeuring van je dokter, dan zul je waarschijnlijk niet overal mee rekening houden om de gevolgen goed te kunnen overzien en handhaven.

Daarom hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat wanneer mensen op eigen houtje stoppen met het innemen van antidepressiva, hun kans op het plegen van zelfmoord een stuk groter wordt. De relatie tussen het hebben van gevaarlijke gedachten en het stoppen met het slikken van antidepressiva is echter nog niet definitief bevestigd.

Wanneer je stopt met je medicijnen, zul je je in eerste instantie raar voelen

Zoals we eerder in dit artikel ook al aangaven, hebben antidepressiva een directe invloed op je hersenen. Dit medicijn is namelijk bedoeld om de werking van je hersenen te reguleren. Wanneer je stopt met de behandeling, zullen ook je hersenen niet meer gereguleerd worden en zul je wellicht een van de volgende symptomen ervaren:

  • Schoksensaties, het gevoel dat er een elektrische schok door je hoofd gaat
  • Verlies van het concentratievermogen
  • Abrupte stemmingswisselingen
  • Onvermogen om eenvoudige taken uit te voeren
  • Gaten in het geheugen

Ieders ervaring is weer anders. Waarschijnlijk zul je het verschil de eerste paar dagen niet eens merken en zul je daarna een paar dagen niet helemaal helder na kunnen denken.

Dit is absoluut normaal en hoewel je er niet bang van hoeft te worden, is het toch verstandig om je dokter de ernst van je symptomen in de gaten te laten houden.

Je hebt het recht om zelf te bepalen of je wel of geen antidepressiva in wilt nemen

Mensen die last hebben van depressie, vechten tegen een hoop dingen tegelijk. Hun emoties, die kunnen aanvoelen als een wervelwind, alle medische opties die ze hebben en alle suggesties van buitenaf.

Het kan erg verwarrend zijn om dit allemaal aan te moeten horen en wellicht zul het ervoor zorgen dat je je afvraagt hoeveel controle je überhaupt nog hebt over je leven en beslissingen.

Vergeet echter niet dat de keuze om wel of niet antidepressiva in te nemen geheel aan jou is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ayestaran Altuna, A., Caro Aragonés, I., Pascual Arce, B., & Aguas Compaired, M. Antidepresivos. Revista Multidisciplinar de Gerontologia. 2005; 1 (03).
  • Heerlein, A. Tratamientos farmacológicos antidepresivos. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria. 2002.
  • DeBattista, C. Fármacos antidepresivos. In Farmacología básica y clínica. McGrawHill. 2010; 1 (1): 521-540.
  • Henssler J, Heinz A, Brandt L, Bschor T. Antidepressant Withdrawal and Rebound Phenomena. Dtsch Arztebl Int. 2019 May 17;116(20):355-361.
  • Valuck RJ, Orton HD, Libby AM. Antidepressant discontinuation and risk of suicide attempt: a retrospective, nested case-control study. J Clin Psychiatry. 2009 Aug;70(8):1069-77.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.