Seksuele gezondheid: 7 veelvoorkomende symptomen van SOA's

Vroegtijdige identificatie van een seksueel overdraagbare aandoening is essentieel voor de behandeling ervan en om nieuwe infecties te voorkomen. Kwijten, pijnlijk plassen en vaginaal bloedverlies zijn enkele veelvoorkomende symptomen van SOA's.
Seksuele gezondheid: 7 veelvoorkomende symptomen van SOA's
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 07 september, 2024

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zijn divers en kunnen verschillende symptomen hebben. Enkele van de meestvoorkomende symptomen zijn jeuk in de genitale gebieden, ongewone afscheiding en het verschijnen van wratten, blaren of zweren op de geslachtsdelen.

Veel SOA’s kunnen worden genezen, dus het is essentieel om de symptomen van SOA’s te kennen en te herkennen, zodat je onmiddellijk naar de dokter gaat om ze te laten behandelen.

Wat zijn SOA’s en hoe worden ze verspreid?

Zoals de naam al zegt, zijn seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) genoemd, een groep aandoeningen die worden verspreid tijdens geslachtsgemeenschap. Ze treden op wanneer virussen, parasieten of bacteriën die gerelateerd zijn aan deze manier van overdracht het lichaam infecteren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) worden naar schatting 374 miljoen mensen per jaar geïnfecteerd met een van de meest voorkomende soa’s. De meestvoorkomende zijn chlamydia, syfilis en syfilis. Deze omvatten chlamydia, syfilis en gonorroe.

Daarnaast schat dezelfde organisatie dat meer dan 500 miljoen mensen tussen de 15 en 49 jaar een genitale infectie hebben die wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus (HSV).

De meeste soa’s worden verspreid tijdens geslachtsgemeenschap, via lichaamsvloeistoffen. Contact met besmette huid kan echter ook overdracht veroorzaken. Over het algemeen met het genitale gebied.

Je kunt ook besmet raken door het delen van persoonlijke voorwerpen die in contact komen met het bloed van besmette personen. Bijvoorbeeld door piercings en naalden voor intraveneuze injecties. De meest voorkomende SOA’s zijn de volgende:

  • HPV
  • Syfilis
  • Chlamydia
  • Gonorroe
  • HIV/AIDS
  • hepatitis B
  • Trichomoniasis
  • Herpes genitalis

Leer deze 7 veelvoorkomende symptomen van SOA’s kennen

De beschreven SOA’s kunnen verschillende symptomen veroorzaken, wat belangrijk is om te herkennen om ze zo snel mogelijk te behandelen. Sommige kunnen echter asymptomatisch zijn, dus het is aan te raden om je jaarlijks te laten controleren als je seksueel actief bent.

Als je twijfels hebt over mogelijke infecties, moet je naar een specialist gaan. In de tussentijd moet seksuele gemeenschap worden vermeden om besmetting van anderen te voorkomen.

1. Ongewone afscheiding

Als de vagina of penis ongewone afscheiding produceren, is dat waarschijnlijk een symptoom van een SOA. De vrouwelijke geslachtsorganen vertonen meestal groenige of gelige afscheidingen, soms met een vieze geur. In zo’n geval moet er een SOA-test worden uitgevoerd, omdat het een teken kan zijn van onder andere gonorroe of trichomoniasis.

Voor de mannelijke geslachtsorganen moet elke afscheiding anders dan urine, sperma of voorvocht worden beschouwd als ongewone afscheiding. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door chlamydia of gonorroe, dus raadpleeg een specialist.

2. Vaginaal bloedverlies

Vaginaal bloedverlies buiten de regelmatige menstruatie kan worden veroorzaakt door een SOA, vooral chlamydia of gonorroe. Het is echter ook een symptoom van tal van andere aandoeningen, zoals baarmoederpoliepen of endometriose.

Daarom is het aan te raden om naar een specialist te gaan om het symptoom te behandelen, zonder seks te hebben totdat de oorzaak is bevestigd.

3. Pijn tijdens seks

Een andere ongewone reactie is het voelen van pijn tijdens seks. Sommige SOA’s kunnen de genitale weefsels beschadigen of irriteren, wat in zulke situaties ongemak veroorzaakt.

4. Pijn bij het plassen

“Dysurie” is de medische term voor pijnlijk plassen. Het is heel gewoon om een branderig gevoel in de blaas te hebben. Dit kan het gevolg zijn van veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. Bijvoorbeeld gonorroe, herpes of chlamydia.

Het is echter ook een veelvoorkomend symptoom bij veel niet-seksueel overdraagbare infecties. Sommige zijn ernstiger en andere minder ernstig.

5. Wratten

Bepaalde SOA’s, vooral sommige humane papillomavirussen, kunnen genitale wratten veroorzaken. Vooral in gebieden zoals de vulva, de schacht of punt van de penis, het scrotum en de anus. Het is essentieel om geen thuisbehandelingen toe te passen om dergelijke wratten te verwijderen. Elke aanpak moet worden goedgekeurd door een arts.

6. Zweertjes en blaasjes

Het verschijnen van zweertjes of blaasjes in het genitale gebied moet aanzetten tot nadenken over een mogelijke SOA. In het geval van zweertjes moet je extra voorzichtig zijn als het gaat om chancroïd.

(Engelse link). Het wordt ook wel Ulcus molle of zachte sjanker genoemd. Dit is de primaire infectie van syfilis. De zweer ontstaat ongeveer drie weken na infectie. Hoewel het pijnloos is, kan dit onbehandeld leiden tot secundaire of tertiaire syfilis.

7. Zwelling of jeuk

Overmatige jeuk aan de genitaliën, anus of nabijgelegen gebied kan worden veroorzaakt door een SOA. Daarnaast worden zwellingen en knobbels ook geassocieerd met dit type aandoening.

Andere mogelijke symptomen van SOA’s

Hoewel de volgende symptomen kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen, moeten ze ook worden beschouwd als mogelijke gevolgen van een SOA. Vooral als ze voorkomen in combinatie met een van de zeven reeds genoemde symptomen:

  • Buik- en spierpijn.
  • Hoge plasfrequentie.
  • Nachtelijk zweten.
  • Koorts en rillingen.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Gevallen van syfilis en andere geslachtsziekten nemen toe

SOA-preventie voor een betere seksuele gezondheid

Omdat dit ziekten zijn die worden overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap, is het belangrijkste om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld het gebruik van latex condooms en een zorgvuldige en bewuste partnerkeuze.

Informatie en bewustzijn over de manieren waarop SOA’s worden overgedragen en de symptomen zijn van fundamenteel belang om SOA’s te voorkomen.

Regelmatige controles dragen bij aan preventie, net als het vermijden van geslachtsgemeenschap als je symptomen hebt. Als je vermoedt dat je een SOA hebt, heb dan geen seks tot je bij een arts bent geweest om verspreiding te voorkomen.

De meeste SOA’s kunnen worden genezen, maar vroegtijdige behandeling is essentieel.

Als je een of meerdere symptomen van een SOA hebt, is het belangrijk om meteen naar een specialist te gaan. Waarschijnlijk zal er een reeks tests worden uitgevoerd, waaronder urineonderzoek, bloedonderzoek en monsters van afscheiding. Op basis van de uitslag zal de arts de gepaste behandeling voorschrijven en je adviezen geven om verspreiding te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.