Roos in de wenkbrauwen: waarom komt het voor?

Roos in de wenkbrauwen is een veelvoorkomend cosmetisch probleem voor veel mensen. Het heeft meestal te maken met een droge huid of schimmelinfecties. Leer hier meer!
Roos in de wenkbrauwen: waarom komt het voor?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 09 oktober, 2021

Roos is een veelvoorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het komt meestal voor op de hoofdhuid. Ben je echter geïnteresseerd in waarom roos in de wenkbrauwen verschijnt en hoe je er vanaf komt?

Roos is het overmatig afstoten van dode huidcellen in de vorm van schilfers. Studies (Engelse link) schatten dat het bij meer dan 50% van de bevolking ten minste eenmaal in het leven voorkomt. Deze aandoening veroorzaakt meestal esthetisch ongemak en schaamte bij degene die eraan lijdt.

Overmatige vervelling van de huid is een natuurlijk proces dat door bepaalde factoren kan worden versterkt. Bij sommige patiënten is het het gevolg van vetophoping of aantasting door schimmel. Gelukkig biedt een snelle behandeling uitstekende resultaten.

Symptomen van roos in de wenkbrauwen

Roos in de wenkbrauwen verschijnt als kleine witte deeltjes of schilfers, vergelijkbaar met roos op de hoofdhuid. Het is ook gebruikelijk om de volgende symptomen te zien bij getroffen patiënten:

  • Grijze of gele schilfers ter hoogte van de wenkbrauwen die gemakkelijk afschilferen.
  • Kleine korstjes of ruwe huid.
  • Geïrriteerde, rode of ontstoken huid.
  • Branderigheid of jeuk in het gebied.

Tegelijkertijd kan men een gebarsten en wittige huid aantreffen, evenals ronde en roodachtige plekken op andere delen van het lichaam. De symptomen kunnen echter variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Mogelijke oorzaken van roos in de wenkbrauwen

Er zijn verschillende ziekten waaraan overmatige schilfering van de huid in de vorm van roos kan worden toegeschreven. Deze tasten meestal het huidoppervlak aan en veranderen het functioneren ervan.

Bij de meeste patiënten is seborroïsch eczeem de belangrijkste oorzaak van roos in de wenkbrauwen en op andere plaatsen op het lichaam. Contactdermatitis, droge huid en psoriasis zijn echter ook mogelijke oorzaken waarmee artsen bij de diagnose rekening moeten houden.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een inflammatoire huidaandoening waarbij laesies ontstaan op plaatsen die rijk zijn aan talgklieren. Onderzoek (Spaanse link) wijst uit dat het vaak voorkomt op:

  • de hoofdhuid.
  • de wenkbrauwen.
  • het centrale deel van het gezicht. 
  • de oksels en de liezen.
  • de romp

In feite zijn er meerdere factoren die verband houden met de ontwikkeling van deze pathologie. Deskundigen zijn echter van mening dat een onderhuidse infectie met de schimmel Malassezia de belangrijkste oorzaak is. Dit is een veel voorkomende gist die voorkomt in de huidflora en die zich kan vermenigvuldigen bij een gebrekkige immuunrespons.

Wanneer deze schimmel de huid binnendringt, leidt dit tot een verhoogde vorming van vetten. Vervolgens stimuleert hij de proliferatie van de hoornlaag van de huid. Dit bevordert op zijn beurt het ontstaan van roos in de wenkbrauwen en op de hoofdhuid, evenals een vette huid.

Contactdermatitis

Contactdermatitis is een ontstekingsproces van de huid dat ontstaat door blootstelling aan een exogene irriterende stof. Dit resulteert in een overgevoeligheidsreactie of huidallergie, met huiduitslag en jeuk. Bij sommige patiënten kan dit leiden tot het overmatig vervellen van de huidcellen.

Sommige studies (Spaanse link) suggereren dat het gezicht, de handen, de polsen en de armen de belangrijkste plaatsen zijn waar de contactdermatitis voorkomt. De huid kan reageren op ingrediënten in huishoudelijke reiniging, hygiëneproducten, verzorgingsproducten en zelfs make-up en sieraden. Als je na het gebruik van een nieuw product roos in je wenkbrauwen opmerkt, moet je daar dus mee stoppen.

Droge huid

Over het algemeen kunnen mensen die in zeer lage temperaturen verblijven of onvoldoende hydrateren een droge huid hebben. Deze situatie leidt vaak tot roos. Je kunt een droge huid echter gemakkelijk en snel omkeren door de huid te hydrateren en veel water te drinken.

Psoriasis

Seborroïsch eczeem is een inflammatoire huidaandoening die roos in de wenkbrauwen kan veroorzaken

Psoriasis is een chronische, inflammatoire huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, schilferige en jeukende laesies. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een abnormale reactie van het immuunsysteem op de cellen van het huidepitheel.

De celvernieuwing en celgroei worden overmatig gestimuleerd zonder dat de oude cellen worden afgestoten. Hierdoor ontstaat de typische plaque waar de aandoening herkenbaar door is.

Bij sommige patiënten met psoriasis verschijnen er kleine schilferige laesies op de hoofdhuid en rond de wenkbrauwen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de huid en de esthetiek, maar ook voor de psychische toestand van de betrokkene.

Eczeem

Eczeem omvat een groep huidaandoeningen die jeuk, schilfering en roodheid veroorzaken. Het komt vaak voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Het gaat vaak gepaard met andere aandoeningen, zoals astma en urticaria.

In sommige gevallen kunnen huidlaesies op het gezicht verschijnen en roos in de wenkbrauwen veroorzaken. Een snelle medische evaluatie en behandeling is van vitaal belang.

Behandelingen tegen roos in de wenkbrauwen

In de meeste gevallen kun je de typische schilfering van roos en de daarmee gepaard gaande jeuk behandelen met antiroosshampoos. Deze helpen om overtollige dode cellen en olie te verwijderen. Bij ontstekings- en afschilferingsziekten is echter medische begeleiding door een dermatoloog nodig.

Vrij verkrijgbare behandelingen

Over het algemeen is er een grote verscheidenheid aan shampoos op de markt voor de bestrijding en preventie van roos. Meestal moeten mensen verschillende shampoos uitproberen tot ze er een vinden die voor hen werkt.

Bovendien moeten ze langdurig worden gebruikt om goede resultaten te bereiken. Shampoos die nuttig zijn bij de bestrijding van roos in de wenkbrauwen en de hoofdhuid bevatten de volgende stoffen:

  • Zinkpyrithion.
  • Koolteer.
  • Ketoconazol.
  • Salicylzuur.
  • Seleniumsulfide.
  • Sulfacetamide.

Wanneer je het product op de wenkbrauwen aanbrengt, kun je het het beste een paar minuten laten inwerken voordat je het verwijdert. Ook moet je de instructies volgen en direct contact met de ogen vermijden. Bij patiënten met allergische dermatitis kunnen orale antihistaminica en vrij verkrijgbare crèmes worden gebruikt tegen irritatie en jeuk.

Ook interessant om te lezen:
Wat is salicylzuur eigenlijk precies?

Medische behandeling om roos in de wenkbrauwen te verhelpen

Masseer je haar met een speciale shampoo tegen roos

Bij patiënten met onderliggende pathologieën die roos in de wenkbrauwen veroorzaken, zoals seborroïsch eczeem, is de aanpak van een specialist van vitaal belang. De specialist kan schimmelwerende middelen aanbevelen voor de behandeling van deze aandoening. In deze gevallen worden meestal de orale geneesmiddelen ketoconazol en fluconazol voorgeschreven.

Huismiddeltjes tegen roos in de wenkbrauwen

Wat betreft huismiddeltjes, is het mogelijk om bepaalde behandelingen te bereiden en toe te passen om de symptomen van milde wenkbrauwroos te verlichten. Bepaalde natuurlijke stoffen kunnen echter allergische reacties veroorzaken. Daarom moet je het middel eerst op een klein stukje van de hand testen voordat je het op het gezicht gebruikt.

Aloëvera bijvoorbeeld kan zeer nuttig zijn om de huid te hydrateren bij patiënten met een droge huid. Ook sommige natuurlijke oliën, zoals amandel-, avocado-, jojoba- en kokosolie, bieden voordelen.

Bovendien suggereren studies (Engelse link) dat tea tree olie antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen heeft die nuttig zijn bij de behandeling van roos en andere aandoeningen. Vergeet echter niet dat het belangrijk is om de natuurlijke olie te verdunnen en in kleine hoeveelheden aan te brengen. Laat het vervolgens een paar minuten inwerken.

Roos in de wenkbrauwen voorkomen

Gelukkig is het mogelijk om het risico op roos in de wenkbrauwen te verkleinen. Je kunt het zelfs voorkomen door een aantal veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Enkele aanbevelingen die kunnen worden opgevolgd om dit doel te bereiken zijn onder andere:

  • Zorg voor een gezond dieet, rijk aan vitaminen en zink.
  • Hydrateer de huid regelmatig met een vochtinbrengende crème voor het gezicht.
  • Gebruik zonnebrandcrème.
  • Herken mogelijke allergenen.
  • Gebruik een anti-roosshampoos die zonder recept verkrijgbaar is.
  • Tot slot leer efficiënt om te gaan met stress.

Roos in de wenkbrauwen is een veel voorkomende aandoening die dus op elk moment van het leven kan optreden. Gelukkig kun je het meestal verlichten door het gebruik van antiroosshampoos en vochtinbrengende crèmes.

Als het probleem na verloop van tijd aanhoudt of als er vreemde symptomen bijkomen, is het raadzaam om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. De huisarts is de enige die de aandoening kan beoordelen en de beste aanpak kan bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rodríguez Herrera M. Dermatitis de Contacto Ocupacional. Med. leg. Costa Rica. 2016; 33( 1 ): 164-169.
  • González Otero F. Manejo dermatológico. Rev Obstet Ginecol Venez. 2016; 76( Suppl 1 ): S97-S103.
  • Tucker D, Masood S. Seborrheic Dermatitis. [Updated 2020 Oct 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
  • Borda LJ, Wikramanayake TC. Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol. 2015 Dec;3(2):10.13188/2373-1044.1000019.
  • Loing E, Lamarque E, Borel M. New targets in the battle against dandruff. J Cosmet Sci. 2017 Jan/Feb;68(1):107-113.
  • Satchell AC, Saurajen A, Bell C, Barnetson RS. Treatment of dandruff with 5% tea tree oil shampoo. J Am Acad Dermatol. 2002 Dec;47(6):852-5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.