Risico's en gevolgen van parodontitis

Parodontitis kan gepaard gaan met een reeks risico's en gevolgen voor onze algehele gezondheid. Wist je dat het zelfs tot cardiovasculaire problemen kan leiden? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Risico's en gevolgen van parodontitis

Laatste update: 07 november, 2022

Een parodontale aandoening is een aandoening die het tandvlees aantast. In dit artikel zullen we ons concentreren op de risico’s en gevolgen van parodontitis, aangezien dit ernstige gevolgen kan hebben voor onze algehele gezondheid. Mis het niet!

Wat is een parodontale aandoening?

Parodontale laesies worden veroorzaakt door de opeenhoping van micro-organismen die het tandvlees aantasten. Als deze aandoening niet op tijd wordt gecorrigeerd, wordt het langzaam erger en kan het zelfs tandverlies veroorzaken en tot andere ziekten in het lichaam leiden.

Aan de ene kant kan het gaan om gingivitis, de ontsteking van het tandvlees die bloeding veroorzaakt tijdens het poetsen. Er is geen sprake van botverlies. Aan de andere kant kan het om parodontitis gaan (Spaanse link), die naast ontsteking en bloeding ook botverlies veroorzaakt.

Preventieve maatregelen en patiëntenvoorlichting over parodontitis zijn essentieel om de ontwikkeling ervan te voorkomen. Bovendien is het erg belangrijk om te weten hoe basishygiënemaatregelen en andere risicofactoren die essentieel zijn om deze aandoening te stoppen, moeten worden uitgelegd en gepubliceerd.

De gevolgen van parodontitis op onze gezondheid

Risicofactoren

Dit type gezondheidsprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Slechte hygiëne, iets dat een opeenhoping van tandplak en bacteriën in de rand van het tandvlees veroorzaakt.
  • Hormonale veranderingen, vooral die veranderingen die bij vrouwen optreden tijdens de adolescentie, menstruatie, zwangerschap en menopauze. Deze veranderingen kunnen het parodontium aantasten, vooral als er al tandvleesontsteking is.
  • Systemische ziekten (onder andere het syndroom van Down, de ziekte van Crohn, diabetes).
  • Occlusale trauma’s.
  • Roken is ook een van de belangrijkste risicofactoren, omdat het de kans op parodontitis verhoogt en de genezing van de weefsels verstoort.
  • Levensstijl kan een risicofactor worden voor de parodontale gezondheid als gevolg van inadequate voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en alcoholgebruik.

Risico’s en gevolgen van parodontitis

Zowel gingivitis als parodontitis kunnen onze gezondheid aantasten en reeds bestaande onderliggende ziekten veroorzaken of verergeren.

Vasculaire veranderingen

Meerdere onderzoeken hebben parodontitis in verband gebracht met vasculaire veranderingen. Deze situatie doet zich voor wanneer orale bacteriën in de bloedbaan terechtkomen.

De micro-organismen bij parodontitis veroorzaken ontsteking van het endocardium en hechten zich aan de hartkleppen en hartweefsels die eerder zijn beschadigd. Als gevolg hiervan kunnen ze ziekten veroorzaken zoals:

  • Bacteriële endocarditis.
  • Infarct
  • Cardiopathieën.
  • Trombose.
  • Coronaire insufficiëntie.
  • Spataderen.

Arteriosclerose

Arteriosclerose is een van de gevolgen van parodontitis

Dit is een ziekte waarbij er een vernauwing van de bloedvaten is door de adhesie van cholesterolplaques op de wanden ervan. Verder zijn er na verdere bestudering van deze plaque bacteriën gevonden die verband houden met parodontitis.

Evenzo hebben experts aangetoond dat deze bacteriën helpen bij het vormen van lipopolysachariden, die verantwoordelijk zijn voor cholesterolaggregatie.

Aandoeningen aan de luchtwegen door parodontitis

Door de bacteriën die in de mond aanwezig zijn in te ademen, komen ze in de luchtwegen en bereiken ze de longen. Zo kunnen ze onder andere de volgende aandoeningen veroorzaken:

  • Bacteriële longontsteking.
  • Bronchitis.
  • Chronische obstructieve longziekte (COPD).
  • Longabcessen.

Ook interessant om te lezen:
Hoe besmettelijk is bronchitis precies?

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus is een andere ziekte die verband houdt met parodontale problemen. Het belangrijkste bewijs dat deze theorie ondersteunt, is dat specialisten de bloedglucosespiegel kunnen stabiliseren na voltooiing van een parodontale behandeling. Onbehandelde parodontitis daarentegen destabiliseert de bloedglucosespiegel.

Tandvleesaandoeningen worden ook in verband gebracht met nieraandoeningen, cerebrovasculaire aandoeningen, vroegtijdige bevalling en een laag geboortegewicht.

Behandeling van parodontitis

De periodieke controles bij de tandarts zijn essentieel om de aandoening te kunnen diagnosticeren.

  • Zowel reinigingsbehandelingen als een wortelpuntbehandeling, algemeen bekend als curettage, zijn de basisbehandelingen om er een einde aan te maken.
  • Hoewel de aandoening zich in een beginperiode bevindt, is het noodzakelijk om de opgehoopte bacteriën te elimineren door middel van professionele profylaxe.
  • Tot slot verdelen specialisten in het geval van parodontitis de behandeling meestal in twee fasen. Allereerst elimineert de specialist in de basisfase de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de infectie door schrapen en het schaven van de wortel. In ernstigere gevallen zullen patiënten parodontale chirurgie moeten ondergaan om toegang te krijgen tot de tandvleeszakken.

Kortom, mondgezondheid heeft ongetwijfeld een secundair effect op de algemene gezondheid. Het is daarom erg belangrijk om het onder controle te houden met controles en om parodontitis zo snel mogelijk te beteugelen. Met een goede beheersing van parodontitis zorgen we dus ook voor de preventie van hart- en vaatziekten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González Díaz María Elena, Toledo Pimentel Bárbara, Nazco Ríos Caridad. Enfermedad periodontal y factores locales y sistémicos asociados. Rev Cubana Estomatol  [Internet]. 2002  Dic [citado  2019  Jun  11] ;  39( 3 ): 374-395. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072002000300006&lng=es
  • Peña Sisto Maritza, Peña Sisto Liliana, Díaz Felizola Ángela, Torres Keiruz Deysi, Lao Salas Niurka. La enfermedad periodontal como riesgo de enfermedades sistémicas. Rev Cubana Estomatol  [Internet]. 2008  Mar [citado  2019  Jun  11] ;  45( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072008000100006&lng=es.
  • Rioboo Crespo M., Bascones A.. Factores de riesgo de la enfermedad periodontal: factores genéticos. Avances en Periodoncia  [Internet]. 2005  Ago [citado  2019  Jun  11] ;  17( 2 ): 69-77. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-65852005000200003&lng=es.
  • Sanz-Sánchez I., Bascones-Martínez A.. Otras enfermedades periodontales: I: Periodontitis como manifestación de enfermedades sistémicas. Avances en Periodoncia  [Internet]. 2008  Abr [citado  2019  Jun  11] ;  20( 1 ): 59-66. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-65852008000100006&lng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.