5 gewoontes om gezonde tanden te krijgen

Regelmatige bezoeken aan de tandarts, evenals het dagelijks poetsen van de tanden en het gebruik van een mondspoeling, zijn belangrijke gewoontes om je tanden gezond te houden en complicaties te helpen voorkomen.
5 gewoontes om gezonde tanden te krijgen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Ieder mens verlangt naar een gezonde glimlach. Gelukkig helpen deze vijf gewoontes je om gezonde tanden te krijgen en om tand- en tandvleesproblemen te voorkomen. Bovendien geven ze je een prachtige glimlach!

Gezonde tanden vragen om consistentie. Hygiëne bestaat uit een reeks technieken die variëren van goed poetsen tot het gebruik van flosdraad en mondspoeling. Het is een dagelijkse taak die niet kan worden verwaarloosd zonder het risico te lopen op ernstige mondaandoeningen.

Mondaandoeningen

Een vrouw bij de tandarts

De meest bekende mondproblemen zijn:

 • gaatjes
 • gingivitis
 • parodontitis

Ook komen gebroken of donkere tanden vaak voor. Dan zijn er ook nog problemen als orale candidiasis, kaakklemmen en mondzweren. Het is zelfs ook mogelijk om kanker in de mond te krijgen.

Dit alles heeft verwoestende gevolgen voor de tanden, het tandvlees en de tong. Daarom is het noodzakelijk om ze op tijd te behandelen om grotere problemen te voorkomen.

 • Gaatjes houden direct verband met een gebrek aan goede hygiëne. Eén op de vier volwassenen aan heeft er last van. Dit tandprobleem veroorzaakt pijn en gevoeligheid voor kou en warmte.
 • Bovendien kunnen tanden breken bij het kauwen op voedingsmiddelen en het kauwen op potloden of andere voorwerpen. Gebroken tanden kunnen ook de kaak beschadigen. Een gebrek aan mondhygiëne draagt echter ook bij aan het afbreken van de tanden.
 • Gingivitis is een ontsteking van de weefsels die de wortels van de tanden bedekken. De oorzaak is de opbouw van tandplak als gevolg van onvoldoende hygiëne. Hierdoor wordt het tandvlees rood en ontstoken, waardoor het gaat bloeden en er een slechte adem ontstaat.
 • Parodontitis is een vergevorderde vorm van gingivitis die pijnlijke abcessen en slechte adem kan veroorzaken, en in het ergste geval kunnen de tanden uitvallen. De schade is blijvend als het niet op tijd wordt behandeld.

Vijf gewoontes om je te helpen gezonde tanden te krijgen

1. Goed poetsen

Het is het beste om je tanden vier keer per dag te poetsen, vooral na het opstaan en na elke maaltijd. Daarnaast is het ook belangrijk na het eten van voedsel met suiker.

Het is echter niet aan te raden om met kracht te poetsen, omdat dit letsel of slijtage van het glazuur kan veroorzaken. Zachte cirkelvormige bewegingen zijn het beste om de effectiviteit te garanderen.

De meest aanbevolen soorten tandpasta zijn tandpasta’s die fluoride bevatten. Deze stof herstelt het glazuur en helpt tandplak te verwijderen door de bacteriën die de tanden aantasten te doden.

Bij tijdelijke afwezigheid van een tandenborstel helpt het spoelen van de mond met water het effect van de bacteriën te verminderen. Het eten van een groene appel en vervolgens met water spoelen van de mond is een andere optie.

2. Flossen

Tanden flossen

Het is belangrijk om die plaatsen in de mond te flossen waar de tandenborstel niet bij kan komen. Er verzamelt zich voedsel tussen de tanden. Daardoor ontstaat tandplak, wat zeer schadelijk is voor de gezondheid van het gebit.

Er zijn drie zeer eenvoudige hulpmiddelen om alle hoeken te bereiken:

 • flosdraad
 • interdentale ragers
 • waterflossers

Elk van hen is ideaal voor deze belangrijke taak.

3. Spoel je mond met mondwater

Een goede reiniging van de tanden wordt verbeterd door het gebruik van mondwater. Het maakt de reiniging van de ruimtes die niet bereikbaar zijn met een borstel of ander middel compleet.

Er zijn spoelingen die gaatjes tegengaan, die de tanden bleken of die de gevoeligheid tot een minimum beperken. Tegelijkertijd geven alle soorten mondwater een aangenaam fris gevoel.

Kijk ook eens naar dit artikel:
Waarom tandpasta met kokosolie gebruiken?

4. De tandarts

Je moet minstens één keer per jaar naar de tandarts gaan. Die gaat op zoek naar mogelijke tandproblemen, zoals:

 • gaatjes
 • tandvleesontsteking
 • parodontitis
 • het donker worden van de tanden

De tandarts maakt periodiek een röntgenfoto van het gebit en de kaken en kijkt in de mond. Daarnaast zullen ze de tanden goed reinigen en, indien nodig, ideale producten aanbevelen om de beste mondhygiëne te bereiken.

5. Een gezond dieet voor gezonde tanden

Een vrouw eet fruit

Door middel van een aantal voedingsmiddelen kun je heel makkelijk meer calcium binnenkrijgen voor gezondere tanden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen moeten deel uitmaken van je dagelijkse voeding. Vis, groenten en fruit zijn gunstig voor je hele lichaam, inclusief je mond.

Andere voedingsmiddelen zoals snoep en suikerrijke dranken zijn zeer schadelijk voor het gebit. Ook drankjes zoals koffie en wijn zijn schadelijk en kunnen zelfs vlekken op de tanden veroorzaken. Bovendien kunnen harde snoepjes ervoor zorgen dat de tanden breken.

Een goede mondhygiëne zal zeker bijdragen aan de gezondheid van je tanden. Deze vijf gewoontes die je helpen bij het verzorgen van je mondhygiëne staan beloven daarnaast ook een mooie glimlach.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Klassen, A., Wickert, N., Tsangaris, E., Klaassen, R., & Anthony, S. (2017). Health-Related Quality of Life. In Pediatric Oncology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-33679-4_30
 • Petersen, P. E. (2008). Oral health. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-012373960-5.00527-X
 • Touger-Decker, R., & van Loveren, C. (2003). Sugars and dental caries. The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1111/j.1752-7325.1944.tb00729.x
 • Kohn, W. G., Collins, A. S., Cleveland, J. L., Harte, J. A., Eklund, K. J., Malvitz, D. M., & Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2003). Guidelines for infection control in dental health-care settings–2003. MMWR. Recommendations and Reports : Morbidity and Mortality Weekly Report. Recommendations and Reports. https://doi.org/rr5217a1 [pii]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.