Risico's, bijwerkingen en voordelen van sarsaparilla

Sarsaparilla is een plant die bekend staat om zijn diverse medicinale toepassingen. Net als bij andere kruidengeneesmiddelen, kan het echter ook bepaalde bijwerkingen veroorzaken. Lees dit artikel om er alles over te leren!
Risico's, bijwerkingen en voordelen van sarsaparilla

Laatste update: 06 september, 2020

Sarsaparilla is een klimplant van het geslacht Smilax en kan wel 15 meter hoog worden. Er zijn verschillende soorten, maar de soorten die het meest worden gebruikt voor fytotherapie zijn de Amerikaanse soorten, onder andere smilax:

 • ornata
 • officinalis
 • medica
 • siphilitica

Zoals gedetailleerd in een studie gepubliceerd in de review Pharmacological Research (Engelse link), hebben de extracten ontstekingsremmende en immunomodulerende activiteiten aangetoond.

Hoewel de effecten ervan nog worden bestudeerd, wordt de plant momenteel al gebruikt om supplementen te maken. Ken je de voordelen van sarsaparilla?

Gezondheidsvoordelen van sarsaparilla

Onderzoekers bestuderen nog steeds de mogelijke voordelen van sarsaparilla. Volgens sommige publicaties, zoals The Pharmacopoeia of the United States of America, zijn veel van de voordelen die eraan worden toegeschreven echter een product van de plantaardige chemische concentratie, waaronder:

 • triterpenen
 • sarsaparilloside
 • parilline
 • smitilbine
 • fenolische verbindingen

Het is echter belangrijk om te weten dat de onderzoeken naar sarsaparilla bij mensen niet recent zijn en niet voldoende zijn om de voordelen van het gebruik van sarsaparilla te bevestigen. Matig gebruik zou veilig moeten zijn voor de meeste gezonde volwassenen.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat het geen eerstelijnsbehandeling tegen ziekten is en dat je daarom altijd eerst medische hulp moet zoeken.

Bovendien is het ‘t beste om zorgvuldig te zijn met het gebruiken van sarsaparilla gezien het gebrek aan bewijs van de veiligheid en effectiviteit. Laten we eens nader bekijken waarvoor je het kunt gebruiken.

1. Psoriasis

Psoriasis op de handen

Al tientallen jaren gebruiken mensen sarsaparilla-wortel als adjuvans tegen psoriasis. In feite is dit een van de weinige effecten van de plant die wordt ondersteund door bewijs, zoals je kunt zien in deze studie gepubliceerd in International Immunopharmacology (Engelse link).

Volgens het onderzoek kan een van de steroïden in de plant, sarsoponine, zich binden aan de endotoxinen die bij patiënten met deze huidziekte laesies veroorzaken. Hierdoor kan het de symptomen helpen verlichten.

2. Artritis

In de wortelstructuur van sarsaparilla zit een flavonoïde verbinding genaamd astilbine. Volgens een studie gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Engelse link), toonde deze plantaardige verbinding het potentieel om de ontstekingsreactie bij dieren met geïnduceerde artritis te verminderen.

Hoewel we meer studies nodig hebben om die effecten op mensen te testen, zijn de eerste bevindingen veelbelovend. Bovendien is er anekdotisch bewijs dat suggereert dat het nemen van dit supplement, in poedervorm of in een mengsel, kan helpen tegen gewrichtsontsteking.

3. Syfilis

Sarsaparilla lijkt voordelen te bieden bij sommige seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals syfilis. Hoewel het de behandeling met antibiotica en andere medicijnen niet vervangt, kan het een adjuvans zijn om de groei van bacteriën te remmen.

In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Molecules (Engelse link) had deze plant positieve effecten tegen zes soorten bacteriën en één schimmel. De fenolische verbindingen waren verantwoordelijk voor deze effecten.

4. Levergezondheid

Vrouw met een leverprobleem houdt haar zij vast

In een studie gepubliceerd in The Journal of Membrane Biology (Engelse link) ontdekten ze dat deze plant beschermende effecten heeft op de lever. Dankzij de flavonoïde verbindingen kan het als supplement innemen helpen om je leverfuncties optimaliseren. Bovendien minimaliseert het de negatieve effecten veroorzaakt door vrije radicalen.

Risico’s en bijwerkingen van sarsaparilla

Ondanks het gebrek aan bewijs staat sarsaparilla bekend om de voordelen die we hierboven noemden. Het is echter belangrijk om te weten dat het in sommige gevallen risico’s en bijwerkingen met zich meebrengt.

Over het algemeen hebben gezonde volwassenen geen problemen als ze op een gematigde manier supplementen innemen. Desalniettemin raden we je aan om extra voorzichtig te zijn in de volgende situaties:

 • zwangere vrouwen.
 • vrouwen die borstvoeding geven.
 • chronische ziekten – je moet altijd je arts raadplegen.
 • het gebruik van andere medicatie.

Hoewel er geen informatie is over interacties met andere medicijnen, kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten. Daarom is het beter om je arts of apotheker te raadplegen als je andere medicijnen gebruikt.

Tot op heden hebben ze geen veilige dosis van het supplement vastgesteld om in te nemen. De supplementen kunnen tussen de 100 en 1.000 milligram bevatten.

Het is dan ook zeer belangrijk om de dosis die op de verpakking staat niet te overschrijden. Hoewel er geen informatie is over ernstige bijwerkingen, weten we dat overmatig gebruik van sarsaparilla tot maagirritatie kan leiden.

Ten slotte is het belangrijk op te merken dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) dit type remedie niet heeft goedgekeurd vanwege het gebrek aan bewijs over de veiligheid en effectiviteit ervan. Daarom moet je altijd eerst met je arts overleggen en het met mate gebruiken, als een aanvulling op andere behandelingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jiang, J., Wu, F., Lu, J., Lu, Z., & Xu, Q. (1997). Anti-inflammatory activity of the aqueous extract from Rhizoma smilacis glabrae. Pharmacological Research36(4), 309–314. https://doi.org/10.1006/phrs.1997.0234
 • Di, T. T., Ruan, Z. T., Zhao, J. X., Wang, Y., Liu, X., Wang, Y., & Li, P. (2016). Astilbin inhibits Th17 cell differentiation and ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like skin lesions in BALB/c mice via Jak3/Stat3 signaling pathway. International Immunopharmacology32, 32–38. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2015.12.035
 • Kim, J. H., Kismali, G., & Gupta, S. C. (2018). Natural Products for the Prevention and Treatment of Chronic Inflammatory Diseases: Integrating Traditional Medicine into Modern Chronic Diseases Care. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/9837863
 • She T, Zhao C, Feng J, et al. Sarsaparilla (Smilax Glabra Rhizome) extract inhibits migration and invasion of cancer cells by suppressing TGF-β1 pathway. PLoS One. 2015;10(3):e0118287. Published 2015 Mar 5. doi:10.1371/journal.pone.0118287
 • Xu, S., Shang, M. Y., Liu, G. X., Xu, F., Wang, X., Shou, C. C., & Cai, S. Q. (2013). Chemical constituents from the rhizomes of Smilax glabra and their antimicrobial activity. Molecules18(5), 5265–5287. https://doi.org/10.3390/molecules18055265
 • Xia, D., Fan, Y., Zhang, P., Fu, Y., Ju, M., & Zhang, X. (2013). Protective effects of the flavonoid-rich fraction from rhizomes of smilax glabra roxb. on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in rats. Journal of Membrane Biology246(6), 479–485. https://doi.org/10.1007/s00232-013-9560-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.