Resistent tegen afvallen: ben jij daar slachtoffer van?

Het proces van afvallen is in theorie idyllisch, maar als het erop aankomt, staan er vaak dingen in de weg van goed nieuws wanneer je je gewicht op de weegschaal controleert. Als dit bij jou het geval is, is de kans groot dat je een aantal klassieke fouten maakt. Leer meer over resistentie bij afvallen.
Resistent tegen afvallen: ben jij daar slachtoffer van?

Laatste update: 11 mei, 2022

De motivatie om met een gezonde levensstijl te beginnen is vaak enorm, omdat mensen geïnspireerd worden door verbazingwekkende resultaten met drastische veranderingen in omvang die zij bij anderen zien. De gevallen van resistent zijn tegen afvallen komen echter het vaakst voor. Waarom doen deze problemen zich voor?

De waarheid is dat constante diëten en lichaamsbeweging niet genoeg zijn, omdat je meer details in acht moet nemen en op veelgemaakte fouten moet letten. Als je verder leest, zal je de belangrijkste redenen ontdekken waarom gewichtsverlies voor velen te ingewikkeld wordt.

Belangrijkste redenen waarom je resistent bent tegen afvallen

Resistentie tegen afvallen is vaak te wijten aan een combinatie van de redenen die we hieronder zullen uitleggen. Als het je doel is om te stoppen met gefrustreerd te zijn elke keer dat je op een weegschaal stapt, dan moet je aandacht besteden aan de volgende factoren.

1. Niet genoeg water drinken

Je moet voldoende water drinken om niet resistent tegen afvallen te worden

Het belang van water voor het lichaam is algemeen bekend. Gezonde diëten kunnen echter de basis over het hoofd zien en zich richten op punten die complexer worden geacht.

Over het algemeen is tussen 1,5 en 2 liter water per dag nodig. Afhankelijk van gewicht, lengte, leeftijd en activiteit zal de totale hoeveelheid natuurlijk moeten worden aangepast.

Daarnaast kan er resistentie tegen gewichtsverlies optreden omdat uitdroging de vetverbranding in je lichaam beïnvloedt. Daarom zal de lipolyse tijdens de training niet zo efficiënt verlopen als je niet de nodige hoeveelheid water drinkt.

2. Slechter eten dan je denkt

Bij diëten wordt prioriteit gegeven aan factoren zoals het verminderen van de calorieën die je binnenkrijgt. En hoewel dat belangrijk is, moet het niet het enige zijn dat je evalueert om gewicht te verliezen. Je moet bijvoorbeeld ook aandacht besteden aan de reactie van het lichaam op bepaalde dieetmaatregelen.

Om de 3 of 4 uur eten kan een negatieve zaak zijn als ultrabewerkte producten een willekeurig deel van je dieet uitmaken. Als het evenwicht tussen honger en verzadiging niet in balans is, kan het lichaam begrijpen dat het meer energie moet bewaren, en dus zal het vet opslaan.

3. Aanwezigheid van regelmatige stress

Emotionele stress (Engelse link) is een andere barrière voor weerstand tegen gewichtsverlies. Waarom? Omdat het gepaard gaat met energiebesparing als gevolg van het overlevingsinstinct. Tegelijkertijd wordt voedsel vaak gebruikt als een middel om die ongemakkelijke gevoelens te bedwingen die ons dwarszitten, waardoor we meer eten dan we zouden moeten.

4. Resistent tegen afvallen door interferentie van medicijnen

Er zijn medicijnen die de reactie van het lichaam op gewichtsvermindering veranderen. Daarom, als je bijvoorbeeld medicijnen in verband met depressie (Spaanse link), diabetes of hoge bloeddruk krijgt, zal een bezoek aan een arts van cruciaal belang zijn om eventuele onverenigbaarheid met afvallen en fit worden te voorkomen.

5. Je doet niet genoeg aan lichaamsbeweging

Als je resistent bent tegen afvallen dan kan dit ontstaan na een grote verandering. Nadat je de eerste fase hebt overwonnen en merkt dat je een beter figuur hebt, treedt vaak stagnatie op. Deze situatie is meestal het gevolg van onvoldoende lichaamsbeweging.

Als de trainingsroutine eerder werkte om substantiële veranderingen te bereiken, is het waarschijnlijk dat een aanpassing van de intensiteit nodig is om de vooruitgang niet te stoppen.

6. Niet voldoende rust kan ervoor zorgen dat je resistent bent tegen afvallen

Volgens een studie gepubliceerd in de U.S. National Library of Medicine (Engelse link) verbetert 8 uur slapen per dag het eetgedrag en helpt het om het gewenste lichaamsgewicht te behouden.

Minder rusten dan de minimaal aanbevolen uren doet het cortisolniveau stijgen, wat twee belangrijke effecten heeft op de weerstand tegen gewichtsverlies – meer honger en tekorten aan regenererende hormonen. Beide kunnen leiden tot de ophoping van lichaamsvet.

7. De aanwezigheid van alcohol in het dieet

Alcohol is slecht in elk dieet

Tot slot, onder de belangrijkste factoren die ervoor kunnen zorgen dat je resistent tegen afvallen wordt, moeten we praten over de consumptie van alcohol binnen je dieet. In feite, zelfs als je niet op dieet bent, heeft overmatig drinken ook negatieve gevolgen.

Als we het alleen al hebben over hoe alcohol het gewichtsverlies beïnvloedt, weten we dat het de nodige calorieën bevat (1 gram alcohol bevat meer dan 7 calorieën) die de inspanningen van de lichaamsbeweging en diëten gemakkelijk en snel ondermijnen. Bovendien tast het de leverfunctie aan en verzwakt het het vermogen om vet te verbranden.

Resistent zijn tegen afvallen bestrijden begint met geestelijke gezondheid

Resistent zijn tegen afvallen is een kwaad waar we niet geobsedeerd over moeten raken wanneer we zien dat onze inspanningen het gewenste doel niet bereiken. Het zou juist moeten dienen als motivatie om de gewoonten te veranderen die ons in stilte schaden. Enkele overwegingen die de 7 bovenstaande redenen kunnen aanvullen zijn de volgende:

 • Overweeg intermitterend vasten te beoefenen.
 • Weet wat je homeostatische drempel is.
 • Vergeet niet je work-outs te variëren.
 • Laat je niet afleiden tijdens het eten.
 • Vermijd het drinken van vruchtensappen en frisdranken.

Op dezelfde manier is de zorg voor je geestelijke gezondheid de eerste stap die leidt tot lichamelijke veranderingen. Met een goede instelling zal het op één lijn brengen van alle factoren geen onbereikbare uitdaging zijn. Breng de nodige veranderingen in je leven aan en bereik je ideale gewicht!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Villarreal S. Prevalencia de la obesidad, patologías crónicas no transmisibles asociadas y su relación con el estrés, hábitos alimentarios y actividad física en los trabajadores del Hospital de la Anexión. Rev. cienc. adm. financ. segur. soc. 2003 Disponible en: http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-12592003000100009&lng=en.
 • Chaput J. Patrones de sueño, calidad de la dieta y balance energético. Physiol Behav. 2014. Disponible en: 10.1016 / j.physbeh.2013.09.006. Publicación electrónica del 17 de septiembre de 2013 PMID: 24051052.
 • Santana S. Relación del estrés laboral con la conducta alimentaria y la obesidad: Consideraciones teóricas y empíricas. Rev. Mex. de trastor. aliment. 2016. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232016000200135&lng=es. https://doi.org/10.1016/j.rmta.2016.07.002.
 • Dweck J, Jenkins S y Nolan L. El papel de la alimentación emocional y el estrés en la influencia del sueño breve en el consumo de alimentos. Apetito. 2014. Disponible: 10.1016 / j.appet.2013.10.001.
 • Bolet M y Socarrás M. El alcoholismo, consecuencias y prevención. Rev Cubana Invest Bioméd. 2003. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002003000100004&lng=es.
 • de Morentin Aldabe, Blanca E. Martínez, et al. “Influencia de la administración de psicofármacos en el aumento del peso corporal.” Revista española de nutrición humana y dietética 17.1 (2013): 17-26.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.