Post-huwelijksdepressie: hoe je het kunt herkennen en overwinnen

Post-huwelijksdepressie leidt ertoe dat pasgetrouwden zich leeg, verveeld, verdrietig of niet verbonden voelen. Ontdek wat het veroorzaakt en hoe je ermee om kunt gaan.
Post-huwelijksdepressie: hoe je het kunt herkennen en overwinnen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Algemeen wordt verwacht dat de dagen en maanden na een huwelijk tot de gelukkigste in het leven van een echtpaar behoren. We zijn geneigd te geloven dat in deze tijd een zoete fase van de relatie wordt beleefd. Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt met de liefde van je leven en jullie staan beiden voor het spannende begin van een gezamenlijke reis. Waarom voel je je dan zo verdrietig, lusteloos en ontkoppeld? Wellicht heb je een post-huwelijksdepressie.

Dit begrip duidt niet bepaald op een ernstige stemmingsstoornis, maar eerder op een gevoel van leegte en melancholie dat zowel mannen als vrouwen kunnen ervaren nadat ze getrouwd zijn. Deze gevoelens komen onverwacht op en kunnen moeilijk te herkennen, te aanvaarden en te overstijgen zijn. Daarom willen we je er hier meer over vertellen.

Post-huwelijksdepressie: hoe uit zich dat?

Ieder mens is anders en daarom kunnen de symptomen van de “post-huwelijksdepressie” per geval verschillen. In het algemeen lijken de verschijnselen op die van een depressieve episode, maar misschien van minder hevigheid.

Tot de meestvoorkomende behoren de volgende:

  • Een gevoel van angst, leegte en eenzaamheid.
  • Constante droefheid en neiging tot isolement. De persoon kan zich losgekoppeld voelen van zijn of haar partner en zelfs emotioneel contact met hem of haar vermijden.
  • Apathie en verlies van interesse. Niets lijkt plezier of enthousiasme te veroorzaken en de dagen worden eentonig.
  • Slaap- en eetluststoornissen.
  • Het komt daarnaast vaak voor dat je een verlies aan energie of aanhoudende verveling ervaart.

Dit emotionele dieptepunt vindt plaats dagen, weken of maanden na de bruiloft en kan, afhankelijk van het geval, wisselend lang aanhouden.

Trieste man
Droefheid is het kenmerkende van deze stemming die enige tijd na de bruiloft opduikt.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Depressie na een relatiebreuk: hoe ga je ermee om?

Waarom treedt een post-huwelijksdepressie op?

Het is moeilijk te begrijpen dat iemand zich depressief kan voelen als hij/zij een van de beste fasen van zijn/haar leven en relatie zou beleven. Post-huwelijksdepressie komt echter vaker voor dan we denken. Eigenlijk zijn er verschillende factoren (Engelse link) die bijdragen tot het ontstaan ervan.

Een gevoel van leegte na de bruiloft

Maandenlang hebben de voorbereidingen van de bruiloft je geest en ook je vrije tijd in beslag genomen. Er was zoveel te doen…!

Je hele omgeving lette op jou en de gebeurtenis, werkte samen en maakte plannen. Ondertussen deelden jij en je partner magische momenten bij het kiezen van de bloemen, de jurken, of het menu van het banket.

En nu is het allemaal voorbij. Je bent niet langer de hoofdrolspeler en het leven is weer routine. Je hebt het gevoel dat je geen doel meer hebt en ook kan er een sterk gevoel van leegte opkomen.

Moeilijkheden om je aan de nieuwe status aan te passen

Het aannemen van de rol van gehuwde kan enige tijd duren en er kunnen wat moeilijkheden of weerstand ontstaan. Sommigen kunnen het gevoel krijgen dat ze spijt hebben van hun beslissing, dat ze vastgebonden of gekooid zijn, of dat ze hun vrijgezelle leven missen.

Misschien zien ze hun familie of vrienden niet meer zo veel, of wordt de druk van de verbintenis hen soms te veel. Zelfs als het een kwestie van perspectief is en ze echt van hun partner houden en getrouwd willen zijn, kunnen deze gedachten en gevoelens tot een sterk schuldgevoel leiden.

Onvervulde verwachtingen

Andere keren is het de realiteitscheck die tot een post-huwelijksdepressie leidt. Misschien had je onrealistische verwachtingen van hoe het huwelijksleven zou zijn, en als die niet vervuld worden, ontstaan angst en verdriet.

Misschien had je het huwelijk geïdealiseerd en moet je nu onder ogen zien dat er ruzies, jaloezie of meningsverschillen zijn. Nu je een dagelijkse routine moet aannemen, kunnen de meningsverschillen over het huishouden of het gebrek aan gezamenlijke tijd ook aan de oppervlakte komen.

Die luchtbel waarin je met je partner leefde terwijl je het huwelijk aan het plannen was, heeft plaats gemaakt voor het alledaagse met niet-zo-prettige momenten. Hierdoor mis je misschien de vorige fase.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
Tips om een postnatale depressie te beheersen

De bruiloft was een pleister, maar het probleem is nog steeds aanwezig

Ten slotte is het ook de moeite waard te vermelden dat soms het idee om te trouwen opkomt als een soort wanhopige remedie tegen de problemen waar een stel al lang mee rondloopt.

Ze proberen hun twijfels, ruzies of meningsverschillen te verdoezelen met deze sprong voorwaarts, maar als het huwelijk plaatsvindt en de wittebroodsweken ten einde lopen, zijn de problemen uit het verleden er nog steeds.

Stel maakt ruzie
In het dagelijks leven ontstaan er vaak ruzies die er eerder na een huwelijk niet waren. Samenwonen kan de dynamiek van het stel veranderen.

Hoe een post-huwelijksdepressie te overwinnen

Als je het gevoel hebt dat je een post-huwelijksdepressie doormaakt, blijf dan kalm. Dit betekent niet dat er iets mis is of dat het huwelijk een vergissing was.

Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om deze situatie te overwinnen:

  • Accepteer je gevoelens. Soms kan het moeilijk zijn om symptomen te herkennen en nog moeilijker om te erkennen wat je voelt, maar het is belangrijk onszelf deze stap toe te staan. Veroordeel jezelf niet, geef jezelf niet de schuld en houd je niet in. Observeer je emoties en accepteer ze om ze te kunnen overstijgen.
  • Verander je perspectief. Probeer je te herinneren dat de bruiloft niet het doel was, maar het begin van de weg. Wees enthousiast over de opbouw van deze nieuwe etappe als echtpaar. Begin nieuwe projecten en vind nieuwe doelen, zowel individueel als gezamenlijk, en besteed je tijd aan datgene waar je je goed bij voelt.
  • Verwaarloos de belangrijke mensen in je leven niet. Getrouwd zijn houdt niet in dat je je moet afzonderen of de rest van je rollen moet afzweren. Sta jezelf toe je binnen en buiten je relatie te ontwikkelen en je zult niet het gevoel hebben dat je iets verloren hebt.
  • Praat met je partner. Leg uit hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Communicatie zal je niet alleen helpen je emoties te verwerken, maar zal ook de band versterken en misverstanden voorkomen.
  • Zoek professionele hulp als dat nodig is. Als je relatie al sinds het verkering hebben onrustig is, of als je het gevoel hebt dat deze melancholie je veel ongemak bezorgt of je in je dagelijks leven belemmert, kan psychotherapie veel hulp bieden.

Al met al is een post-huwelijks depressie heel gewoon (Engelse link). Ze kan op het minst verwachte moment opduiken en dit mooie moment met droefheid of apathie bezoedelen. Maar als je jezelf toestaat te voelen en als je communiceert en je concentreert op het opbouwen van deze nieuwe etappe, zal dit ongemak vanzelf overgaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Livermore, Sierra (2022) “The New Bride’s Guide to Overcoming “Post-Wedding Depression”,” Family
    Perspectives: Vol. 3 : Iss. 1 , Article 10.
    Disponible en: https://scholarsarchive.byu.edu/familyperspectives/vol3/iss1/10
  • Scott, A. M., & Stafford, L. (2018). An investigation of relational turbulence and depressive symptoms in newly married women. Personal Relationships, 25(1), 22–37

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.