8 oorzaken van blaaspijn

Blaaspijn is een symptoom dat nooit over het hoofd gezien mag worden. Het kan zowel het gevolg zijn van anatomische oorzaken als van ziekten en infecties.
8 oorzaken van blaaspijn

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 04 september, 2022

Blaaspijn is een ongemak dat veel verschillende oorzaken heeft. Het heeft bijna altijd te maken met een urineweginfectie, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook zijn oorsprong hebben in andere aandoeningen of anatomische afwijkingen.

Bedenk dat de blaas een hol orgaan is dat gebruikt wordt om urine op te slaan. Het maakt deel uit van het urinewegstelsel en ligt in het bekken. De pijn is vaak voelbaar in de bovenste schaamstreek en wordt bijna altijd verergerd bij het plassen. Waarom treedt het op? Wanneer moet je naar een dokter gaan? Laten we eens kijken.

8 oorzaken van blaaspijn

Er zijn verschillende redenen waarom blaaspijn optreedt. Ze houden allemaal verband met aandoeningen die door de dokter beoordeeld en behandeld moeten worden.

1. Ontsteking

Blaaspijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking in de blaas. Dit ontstaat meestal om verschillende redenen, zoals de volgende:

  • Endometriose.
  • Langdurig gebruik van een blaaskatheter (Spaanse link).
  • Auto-immuunziekte.
  • Gebruik van sommige medicijnen.
  • Blaaskanker.

Bij mannen veroorzaakt een infectie of een prostaattumor een ontsteking in de blaas.

2. Pijnlijk blaassyndroom of interstitiële cystitis

Vrouw met blaaspijn
Ontsteking van de blaas uit zich meestal met pijn in de buurt. Dit kan verschillende mogelijke triggers hebben.

Pijnlijk blaassyndroom of interstitiële cystitis (Engelse link) veroorzaakt ook pijn in dit orgaan. Dit is een aandoening waarbij irritatie van de blaaswand optreedt. De oorzaken zijn onbekend. De voornaamste symptomen zijn als volgt:

  • Pijn in de blaas.
  • Brandend gevoel tijdens het plassen.
  • Pijn bij geslachtsgemeenschap.
  • Moeite met plassen.
  • Verlangen om vaak te plassen, overdag en ‘s nachts.

Zulke symptomen zijn onstabiel. Soms treden ze intenser op, terwijl ze op andere momenten bijna verdwijnen. Ze kunnen verergeren als de persoon stoffen consumeert zoals koffie, alcohol, zwarte thee of zure voedingsmiddelen. Ze kunnen ook verergerd worden door roken of stress.

3. Neurogene blaas

Kenmerkend voor een neurogene blaas is het onvermogen om de blaas en de urinewegen samen te trekken en te ontspannen. Dit veroorzaakt op zijn beurt incontinentie, pijn in de blaas en een gevoel van onvolledige lediging. Het wordt veroorzaakt door ziekte of neurologische problemen en kan van twee types zijn:

  • Onderactieve neurogene blaas. De blaas trekt niet vrijwillig samen en dit leidt tot ophoping van urine.
  • Overactieve neurogene blaas. De blaas trekt heel gemakkelijk samen en veroorzaakt veelvuldig plassen.

4. Infectie van de urinewegen

Dit is misschien wel de meestvoorkomende oorzaak van blaaspijn. Een urineweginfectie kan de blaas, de plasbuis en, als ze niet goed behandeld wordt, ook de nieren aantasten. Het komt vaker voor bij vrouwen en enkele van de symptomen zijn als volgt:

  • Pijn in het bekken bij het plassen.
  • Pijn in de blaas bij het plassen.
  • Aandrang om te plassen, maar met heel kleine plasjes.
  • Gevoel van aandrang om te plassen.
  • Bloed in de urine.
  • Dyspareunie (pijn bij geslachtsgemeenschap).
  • Lichte koorts.

5. Urethritis

Urethritis is de ontsteking van de plasbuis, de buis die de urine van de blaas naar de buitenkant van het lichaam voert. Het wordt bijna altijd veroorzaakt door een seksueel overdraagbare ziekte. Het veroorzaakt blaaspijn, pijn in de buikstreek, branderig, vaak plassen en afscheiding uit de plasbuis.

6. Stenen in de urinewegen

Urinewegstenen zijn vaste massa’s die zich in de nier, urineleider of blaas vormen, hoewel ze in het algemeen nierstenen genoemd worden. Als ze klein zijn, veroorzaken ze geen symptomen. Als ze zich in het blaasgebied bevinden en groeien, veroorzaken ze symptomen als hevige blaaspijn en misselijkheid.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ontdek het juiste dieet voor nierstenen

7. Tumoren of prostaatadenoom

Een andere oorzaak van blaaspijn is de aanwezigheid van een kankergezwel. Het meest kenmerkende symptoom hierbij is de aanwezigheid van bloed in de urine. Het komt vaker voor bij ouderen en kan, in de meeste gevallen, in een vroeg stadium worden vastgesteld.

Anderzijds is een prostaatadenoom – goedaardige prostaathypertrofie – een veelvoorkomende oorzaak van blaaspijn bij mannen. De voornaamste symptomen zijn acute pijn en urineretentie. Ondanks inspanning is er moeite met plassen; als het plassen lukt, verdwijnt de pijn kortstondig.

8. Andere mogelijke oorzaken

Dit symptoom kan ook veroorzaakt worden door zwangerschap, vooral in het laatste trimester van de zwangerschap. De vergrote baarmoeder oefent druk uit op alle bekkenorganen, en dat kan zo’n ongemak veroorzaken.

Ook maakt het toegenomen progesteron de blaas meer ontspannen en zorgt ervoor dat hij meer urine opslaat dan normaal. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere:

  • Bekkenontstekingsziekte.
  • Ontsteking van de bekkenspieren.
  • Darmziekten.
  • Menstruatie of zwangerschapskramp.

Behandeling van blaaspijn

Vrouw bij de dokter
Als de blaaspijn ernstig is of steeds terugkeert, is het beter een arts of gynaecoloog te raadplegen om de oorsprong ervan vast te stellen.

De behandeling van blaaspijn zal onder andere afhangen van de oorzaak van de pijn. Gewoonlijk zal de arts een lichamelijk onderzoek doen en daarnaast een urine- en bloedonderzoek. Als de diagnose gesteld is, kunnen een of meer van de volgende maatregelen genomen worden:

Intussen is het aangewezen een goede intieme hygiëne te handhaven. Het is ook raadzaam minstens twee liter water per dag te drinken. Tot slot is het verstandig om comfortabele kleding te dragen en voldoende rust te nemen.

Slotaanbevelingen

Blaaspijn is altijd een reden voor een medische consultatie. Wanneer die ervaren wordt, moet hij altijd met een arts besproken worden, vooral als hij erg terugkerend of hevig is. Vroegtijdige behandeling, vooral van infecties, is in deze gevallen dan ook van cruciaal belang.

Goede intieme hygiëne is erg belangrijk, maar het is niet aan te raden te overdrijven, want het resultaat kan averechts werken. Ook in dit geval, net als bij andere aandoeningen, is een gezonde levensstijl de beste preventie en de ideale aanvulling op elke behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martín, J. A., Martínez, S. V., Falcón, D. E. G., Belloso, D. A. M., & González, R. S. (2017). Sondaje vesical. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 24(10), 596-604.
  • Paz Rojas, J. F., & García Perdomo, H. A. (2013). Cistitis intersticial/síndrome de vejiga dolorosa: ¿Qué hay de nuevo para su diagnóstico?
  • López González, P. A., Tornero Ruiz, J. I., López Cubillana, P., Doñate Iñiguez, G., Ruíz Morcillo, J. C., & Pérez Albacete, M. (2009). Alternativa terapéutica para el dolor pélvico crónico de origen vesical. Actas urológicas españolas, 33(6), 681-685.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.