6 tekenen dat je een darmprobleem hebt

Pijn in de buik, maagpijn en zwellingen zijn de belangrijkste indicatoren dat je misschien een darmprobleem hebt.
6 tekenen dat je een darmprobleem hebt

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om er achter te komen of je een darmprobleem hebt, moet je eerst wat kennis hebben over de darmen. Ze zijn een visceraal orgaan dat zich bevindt in de buikholte. De maag en het rectum zijn door de darmen aan elkaar verbonden. Ze maken deel uit van het spijsverteringsstelsel en ze zijn verdeeld in twee delen.

De twee delen van de darmen zijn de dikke darm en de dunne darm. Hoewel ze hetzelfde orgaan vormen en soortgelijke functies uitvoeren, zijn de functies voor elk deel wel zeer specifiek.

Het doel van dit orgaan is om voedsel te verwerken. Om te beginnen met de dunne darm waar de meerderheid van verwerking van voedsel plaatsvindt. Hier worden voedingsstoffen geabsorbeerd door de epitheelcellen. Deze geven de voedingsstoffen vervolgens af in de bloedbaan om ze naar de andere delen van het lichaam te brengen.

Dit proces eindigt met de dikke darmen. Dit orgaan absorbeert zowel minerale zouten als water om uitwerpselen te produceren. Die worden vervolgens door het lichaam uitgescheiden.

De darmen: belangrijk en fragiel

De darmen: belangrijk en fragiel

Zonder enige twijfel staat het belang van dit deel van het lichaam in schril contrast met zijn kwetsbaarheid. Hoewel dit meestal het geval is bij de meeste interne organen houdt deze kwetsbaarheid verband met de reeks stoffen die door het orgaan heen gaan.

Darmproblemen komen vaker voor dan je denkt. Ze worden geassocieerd met spijsverteringsproblemen. De gemakkelijkste manier om dit te ontdekken is door uit te zoeken waar de pijn zich bevindt.

Pijn in de buik, maagpijn of zwellingen zijn de belangrijkste indicatoren. Er zijn echter ook andere, minder vaak voorkomende symptomen, die kunnen duiden op ziekte of een darmprobleem.

In dit artikel zullen we je enkele van deze symptomen vertellen.

Tekenen die aangeven dat je een darmprobleem hebt

Verlangen naar suiker

De bacteriën die in de darmen verblijven kunnen gemakkelijk in onbalans raken. Daardoor ontstaan problemen ​​bij het eten van snoep of suikerhoudend voedsel.

Het probleem hiermee is dat je in het begin een drang krijgt om dit soort voedsel te eten. Na verloop van tijd krijg je een overmatig verlangen naar dit soort voedsel.

Te veel suiker kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, bijvoorbeeld obesitas.

Psychologische problemen

Anatomie van de darmen

Veel mensen denken dat de ingewanden, waaronder de darmen, te ver weg liggen om een connectie te kunnen maken met de hersenen. Hierdoor denken ze dat deze twee organen niet verbonden zijn met elkaar. De relatie tussen hen is echter een stuk hechter dan de ligging doet vermoeden.

Daarom kunnen psychologische problemen, zoals depressie, stress en angst een teken zijn van een darmprobleem.

Serotonine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons goed, kalm en gelukkig voelen. Deze stof komt voort uit de darmen, althans het grootste deel ervan. Dit is de reden waarom je humeur een waarschuwing  kan zijn over hoe je lichaam zich voelt.

Overmatige hoeveelheid glucose

Een van de belangrijkste functies van de darmen is het verwerken van voedsel, wat natuurlijk suiker bevat. Als er een probleem is met deze functie dan kan dit proces uit de hand lopen.

Overmatige hoeveelheden glucose staan als een van de belangrijkste problemen in verband met het hebben van een darmprobleem. Het staat ook wel bekend als een hoge bloedsuikerspiegel en dit is weer de basis voor ziekten zoals diabetes.

Bovendien kunnen metabole processen worden verstoord en hierdoor wordt de cyclus waarbij energie wordt geconverteerd verstoord.

Huidproblemen

Huidproblemen

Er zijn veel redenen dat je last van huidproblemen kunt krijgen. Bijvoorbeeld door ultraviolette straling, chemische producten, hitte, kou, hormonale onbalans en nog veel meer. Er is er echter weinig over bekend. Er is dus geen reëel argument dat het in verband staat met de darmfuncties.

Wanneer het huidweefsel tekenen van acne of eczeem vertoont kan dit een teken zijn van een darmprobleem.

Acne wordt veroorzaakt door veranderingen in de bacteriën die op de huid leven. Vervolgens  zorgen ze voor zwellingen en roodheid van de huid.

Spijsverteringsproblemen

Een probleem met de spijsvertering kan mogelijk het eerste teken zijn dat er iets niet klopt met je darmen. Dit kan echter worden veroorzaakt door een probleem met een gedeelte van het spijsverteringsstelsel.

Wat de darmen betreft, zou deze mogelijkheid niet uitgesloten moeten worden. Het kan beginnen met gasvorming, een zwelling in de buik of diarree. Deze problemen kunnen optreden als gevolg van de verandering van de bacteriën die dit orgaan beschermen.

Een onbalans in je darmflora kan worden veroorzaakt door een opeenhoping van schadelijke stoffen. Hierdoor wordt de goede opname van voedingsstoffen verhinderd.

Halitose

Halitose

Gekoppeld aan spijsverteringsproblemen kan de maagfunctie veranderen als gevolg van bacteriële onbalans in de darmen.

Gassen beginnen op te stijgen, komen in de maag en veroorzaken gastritis en een nare geur. Zoals bijvoorbeeld een slechte adem. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sugar Absorption in the Intestine: The Role of GLUT2
  George L. Kellett, Edith Brot-Laroche, Oliver J. Mace, Armelle Leturque
  Annual Review of Nutrition 2008 28:1, 35-54
 • APA Ahmed, Serge H.a,b; Guillem, Karinea,b; Vandaele, Younaa,b Sugar addiction, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care: July 2013 – Volume 16 – Issue 4 – p 434-439
  doi: 10.1097/MCO.0b013e328361c8b8
 • Stanhope KL. Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci. 2016;53(1):52‐67. doi:10.3109/10408363.2015.1084990
 • Maes M. Depression is an inflammatory disease, but cell-mediated immune
  activation is the key component of depression. Prog Neuropsychopharmacol Biol
  Psychiatry. 2011 Apr 29;35(3):664-75. doi: 10.1016/j.pnpbp.2010.06.014. Epub 2010
  Jun 20. Review. PubMed PMID: 20599581.
 • Bornstein J. C. (2012). Serotonin in the gut: what does it do?. Frontiers in neuroscience, 6, 16. https://doi.org/10.3389/fnins.2012.00016
 • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
 • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 11 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es
 • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 14–23. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
 • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 14–23. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.