6 dingen die je niet moet doen op een lege maag

Hoewel het lijkt alsof de ochtend het beste moment is voor bepaalde activiteiten, zijn er genoeg dingen die je niet moet doen op een lege maag als je je gezondheid niet in gevaar wilt brengen.
6 dingen die je niet moet doen op een lege maag

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 23 augustus, 2022

We nemen vaak gewoontes aan die we beter niet op bepaalde momenten van de dag kunnen uitvoeren. En velen van ons ontwikkelen de gewoonte om bepaalde dingen op lege maag te doen. Er zijn echter ook meerdere dingen die je niet moet doen op een lege maag.

In dit artikel hebben we een lijstje gemaakt van enkele van deze dingen die je beter niet ‘s ochtends vroeg kunt doen voor het ontbijt. Let op en probeer ze in het vervolg te vermijden.

Dingen die je niet moet doen op een lege maag

1. Ontstekingsremmende medicijnen innemen

Het innemen van bepaalde medicijnen op een lege maag is niet raadzaam. Dit geldt ook in het geval van ontstekingsremmers.

Medicijnen zoals aspirine, paracetamol en andere geneesmiddelen met deze kenmerken mogen niet op een lege maag worden ingenomen.

  • Dit komt omdat dit de effectiviteit van deze medicijnen vermindert. En mogelijk kan het ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals maagbloedingen.
  • Melk kan de negatieve effecten van dit soort medicijnen verminderen. Het drinken van deze drank is dus een goede optie. Een andere mogelijkheid is om ze met water in te nemen.

2. Koffie drinken

Koffie drinken is een van de dingen die je niet moet doen op een lege maag

Is koffie het eerste wat je drinkt wanneer je ‘s ochtends wakker wordt? Zo ja, dan is het belangrijk om te weten dat dit absoluut niet verstandig is. Koffie stimuleert namelijk de zuurproductie, zelfs cafeïnevrije koffie.

Dit betekent dat als je koffie op een lege maag drinkt, dit een branderig gevoel in de maag en andere problemen in het spijsverteringsstelsel kan veroorzaken.

Als je naast koffie drinken op een lege maag ook de gewoonte hebt om niet te ontbijten, dan kun je uiteindelijk lijden aan een tekort aan serotonine. Dit zal ervoor zorgen dat je de hele dag door een slecht humeur hebt.

  • Als je het moeilijk vindt om deze gewoonte af te leren, dan is het het beste om room of melk aan je koffie toe te voegen. Dankzij de vetten die ze bevatten, kunnen room en melk namelijk helpen om deze negatieve effecten te verminderen.
  • Het is ook belangrijk om te kiezen voor natuurlijke koffie en niet voor oploskoffie.

3. Alcohol drinken

Nog een van de dingen die je niet moet doen op een lege maag, is het drinken van alcohol. Alcohol kan als een bom op je maag vallen als je niets hebt gegeten. Dit komt omdat je lichaam dubbel zoveel alcohol in zich opneemt als je het drinkt op een lege maag. Het effect is vergelijkbaar met een intraveneuze injectie van alcohol.

Als je alcohol drinkt op een lege maag, zal het veel langzamer uit je lichaam worden geëlimineerd. En dit zorgt voor een heftigere kater de volgende ochtend. Ook zal het een negatievere invloed hebben op je lever, hart en nieren.

Als je om wat voor reden dan ook alcohol moet drinken op een lege maag, dan kun je het beste kiezen voor dranken die geen koolzuur bevatten en koud worden geserveerd en langzamer worden geabsorbeerd.

4. Kauwgom kauwen

Kauwgom kauwen is een van de dingen die je niet moet doen op een lege maag

Kauwgom kauwen is geen goed idee voor je maag. Het zoutzuur dat we produceren als we kauwen, kan namelijk het slijmvlies van een lege maag beïnvloeden, wat uiteindelijk gastritis kan veroorzaken.

Als je kauwgom kauwt, is het het beste om te kiezen voor kauwgom dat natuurlijke zoetstoffen bevat, zoals xylitol en sorbitol, in plaats van suiker, cyclamaat en aspartaam.

In ieder geval kun je het beste nooit langer dan tien minuten op kauwgom kauwen, ook al heb je gegeten.

5. Trainen

Dit is een van de belangrijkste dingen die je niet moet doen op een lege maag. Trainen op een lege maag zorgt er namelijk voor dat je spiermassa verliest.

Bovendien zul je helemaal niet in staat zijn om actief te trainen omdat je lichaam geen energie heeft als je niet hebt gegeten.

Als het te laat is om te eten voor je work-out, probeer dan aërobe oefeningen te doen in plaats van intensief te trainen.

Als je echter steeds terugkerende problemen hebt met je spijsverteringsstelsel, dan is het beslist altijd beter om eerst te eten voordat je aan lichaamsbeweging gaat doen. Lichaamsbeweging stimuleert namelijk de productie van maagsappen en dit is niet goed voor de lege maag.

6. Boodschappen doen

Boodschappen doen is een van de dingen die je niet moet doen op een lege maag

Je kunt beter geen boodschappen doen op een lege maag. Hierdoor zul je namelijk veel meer inslaan dan je van plan was. Daarom raden wij aan om nooit met honger naar de supermarkt te gaan.

Het is aangetoond dat een hongergevoel in onze maag ons ertoe aanzet meer voedsel te kopen dan we echt nodig hebben.

Om te voorkomen dat je deze fout maakt kun je naast niet gaan winkelen op een lege maag altijd een ​​boodschappenlijstje maken voordat je boodschappen gaat doen.

Dit helpt je om minder impulsieve aankopen te doen en zo geld te besparen.

Daarnaast is het ook een goede truc om altijd contant te betalen in plaats van te pinnen. Op die manier heb je namelijk een veel beter idee van hoeveel je uitgeeft. Het is lastig om een goed overzicht te behouden als je altijd pint. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.