Probeer deze geweldige natuurlijke remedies tegen gastritis

Als je een medische behandeling voor gastritis volgt, raadpleeg dan eerst een arts voordat je met deze natuurlijke opties gaat beginnen of ze wilt combineren met je medicatie, voor het geval dat er een  contra-indicatie is.
Probeer deze geweldige natuurlijke remedies tegen gastritis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gastritis is een spijsverteringsprobleem dat ontstaat wanneer de maagwand geïrriteerd raakt door een overmatige productie van maagzuur. Het is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er remedies tegen gastritis.

 • Bijna altijd wordt deze aandoening veroorzaakt door slechte eetgewoonten, maar het kan ook worden veroorzaakt door een bacteriële infectie.
 • Het belangrijkste symptoom is een onplezierig brandend gevoel in de buik. Het gaat bijna altijd gepaard met pijn, ontsteking en indigestie.
 • Hoewel het ook sporadisch voor kan komen, wordt het vaak een terugkerende aandoening. Het kan zelfs leiden tot complicaties als het niet behandeld wordt.

Natuurlijke remedies

Gelukkig zijn er naast geneesmiddelen en behandelingen door een arts ook natuurlijke oplossingen. Deze kunnen gastritis behandelen zonder bijwerkingen te veroorzaken. In dit artikel willen we 7 geweldige natuurlijke remedies tegen gastritis met je delen. Probeer ze dus snel bij de eerste symptomen van gastritis.

Natuurlijke remedies tegen gastritis

1. Aardappelsap

Aardappelsap is een van de remedies tegen gastritis

Aardappelsap is een natuurlijke maagzuurremmer die helpt bij het reguleren van de pH van je maag om het brandende gevoel en de pijn door gastritis te verminderen.

Bovendien vermindert het de overmatige productie van darmgas en ondertussen helpt het de ontstekingsniveaus die verband houden met de aandoening verminderen.

Wat moet je doen?

 • Laat het aardappelsap uit de aardappel lopen en neem hier vervolgens drie of vier eetlepels van.
 • Doe dit twee keer per dag zolang de symptomen voort blijven duren.

We raden aan om ook te lezen:
Het goede dieet voor mensen met reflux

2. Kokoswater om gastritis te behandelen

Kokoswater, bekend vanwege de hoge voedingswaarde, is een gezonde optie om dit probleem van de spijsvertering te bestrijden.

De alkalische kracht vermindert de overmatige zuurgraad. Daarbij is het uitstekend geschikt voor het hydrateren van het lichaam. Dat helpt op zijn beurt om de ontgifting van je maag te ondersteunen.

Wat moet je doen?

 • Neem een halve kop kokoswater (100 ml) bij het eerste teken van gastritis.
 • Als het probleem aan blijft houden, drink dan maximaal drie keer per dag een half kopje.

3. Natuurlijke yoghurt

Natuurlijke yoghurt is een van de remedies tegen gastritis

De levende culturen in natuurlijke yoghurt zijn een prebioticum. Ze zijn uitstekend om de Helicobacter pylori-bacteriën te bestrijden. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van chronische gastritis.

Deze probiotica regelt ook de pH van je maagdarmkanaal. Ondertussen versterken ze ook de slijmlaag die je maag tegen te veel zuur beschermt.

Wat moet je doen?

 • Neem bijvoorbeeld twee koppen (250 g) natuurlijke yoghurt per dag tot het probleem verholpen is.

4. Aardbeien

Aardbeien bevatten fenolische verbindingen die kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking van de maagwand. Zo verbeteren ze symptomen van gastritis.

De antioxidanten in aardbeien bestrijden het negatieve effect van vrije radicalen en ondersteunen daarnaast ook de regeneratie van de slijmvliezen.

Wat moet je doen?

 • Maak een thee van gedroogde aardbeienblaadjes en drink dit vervolgens twee keer per dag.
 • Eet elke dag drie tot vijf rijpe aardbeien.

5. Rijstmelk

Rijstmelk is een van de remedies tegen gastritis

Rijstmelk is een plantaardige drank die wereldwijd populair is geworden als een uitstekend middel voor diarree en huidproblemen.

Naast antioxidanten en vezels bevat het mineralen die de pH van je spijsvertering helpen te regelen. Dit voorkomt dat de zuurgraad te ver uit balans raakt en om gastritis te voorkomen.

Het drinken van rijstmelk vermindert het branderige gevoel in de maag. Bovendien kan het de ontsteking effectief bestrijden.

Wat moet je doen?

 • Doe eerst een paar eetlepels rijst (20 g) met een kop water in een pan en laat het een paar minuten koken.
 • Als er zich een witte vloeistof gevormd heeft, kun je het zeven en vervolgens consumeren.
 • Herhaal dit tot twee keer per dag.

6. Biologische honing

Honing is een natuurlijke zuurremmer die kan helpen bij het repareren van de maagwand. Bovendien kan het maagzweren en gastritis helpen voorkomen.

De natuurlijke suikers zijn een bron van brandstof voor je lichaam. Daarbij veroorzaakt het geen gezondheidsproblemen. Dat komt omdat honing zo gemakkelijk metaboliseert in je lichaam.

Nog meer voordelen van honing

Daarnaast biedt het je lichaam mineralen, antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen. Deze zijn de bepalende factor voor het verminderen van pijn en buikirritatie.

Wat moet je doen?

 • Neem twee eetlepels biologische honing (50 g) bij het eerste teken van gastritis.
 • Als je wilt, kun je de honing in een beetje warm water oplossen.

7. Aloë vera

Aloë vera is een van de remedies tegen gastritis

Aloë vera is een welbekend en zeer effectieve natuurlijke remedie voor diverse problemen. Dat komt omdat aloëveragel antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit maakt het een van de beste natuurlijke remedies tegen gastritis.

Allereerst remt het de werking van de bacterie Helicobacter pylori. Bovendien ondersteunt het bij het herstel van de slijmvliezen van je maag.

Recept

Wat moet je doen?

 • Knijp eerst een paar eetlepels aloëveragel (30 g) uit een stengel.
 • Verwerk dit vervolgens met een beetje water in een blender tot een gladde drank.
 • Drink het bij de eerste verschijnselen van gastritis.
 • Neem deze remedie bij voorkeur in de ochtend op een lege maag.

Opmerking: als  gevolg van het milde laxerende effect wordt aangeraden om niet te veel aloëveragel te consumeren.

Zoals je kan zien, zijn er verschillende natuurlijke remedies tegen gastritis. Er is dus geen noodzaak om overmatig gebruik te maken van conventionele zuurremmende medicijnen. Kies een van de aanbevolen remedies tegen gastritis die we hebben besproken en ontdek zelf hoe goed het werkt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kowalczewski, P., Celka, K., Białas, W., & Lewandowicz, G. (2012). Antioxidant activity of potato juice. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria11(2), 175–181.
 • Yong, J. W. H., Ge, L., Ng, Y. F., & Tan, S. N. (2009). The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos Nucifera L.) water. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules14125144
 • Lesbros-Pantoflickova, D., Corthésy-Theulaz, I., & Blum, A. L. (2007). Helicobacter pylori and probiotics. J Nutr. https://doi.org/137/3/812S [pii]
 • Gil-Izquierdo, A., Zafrilla, P., & Tomás-Barberán, F. A. (2002). An in vitro method to simulate phenolic compound release from the food matrix in the gastrointestinal tract. European Food Research and Technology. https://doi.org/10.1007/s00217-001-0428-3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.