Ontdek de verrassende eigenschappen van absintalsem

Absintalsem is een plant die goed werkt tegen problemen met de spijsvertering en de menstruatiecyclus helpt reguleren. Denk eraan dat je dit drankje alléén drinkt onder toezicht van je dokter of een specialist.
Ontdek de verrassende eigenschappen van absintalsem

Laatste update: 30 januari, 2019

Absintalsem is een kenmerkend zure, geneeskrachtige plant, bekend om zijn digestieve, ontstekingsremmende en afslankende eigenschappen. Deze plant brengt, ondanks zijn smaak, ontelbare voordelen met zich mee.

Ontdek hieronder alle geneeskrachtige eigenschappen van absintalsem!

 

Wat is absintalsem?

Absintalsem, met als Latijnse naam Artemisia absinthium, is een geneeskrachtige plant. Het staat ook wel bekend als de yerba santa plant. Hij komt oorspronkelijk uit meer gematigde gebieden in Europa, Azië en Noord-Afrika.

Sommige landen zijn bekend met deze plant omdat ze er absint van maken, een drankje met een hoog alcoholpercentage dat ontstaan is in Zwitserland. Het werd echter populair onder Franse kunstenaars aan het eind van de negentiende eeuw.

Deze plant behoort tot de composietenfamilie. Al sinds de oudheid staat de plant bekend om haar medische eigenschappen. Sommige gevallen van wolfskersvergiftiging zijn zelfs mogelijk te genezen door absintalsem-thee te drinken.

Gezondheidsvoordelen van absintalsem

Spijsvertering

Deze geneeskrachtige plant ondersteunt de spijsvertering

Omtrent de spijsvertering vervult absintalsem twee primaire functies:

  • Ten eerste kan het veel verschillende problemen helpen oplossen, zoals maagpijn, winderigheid, diarree en overgeven. Als middel tegen brandend maagzuur of een hiatus hernia is het echter minder goed geschikt.
  • Daarnaast werkt het als darmreiniger. Het wekt de eetlust op en verhoogt de afscheiding van maagsappen. Dit is fantastisch voor mensen zonder eetlust of met een trage spijsvertering. Het is daarnaast goed als middel voor na een herstelperiode.

Lever

Absintalsem ondersteunt een goede leverwerking

Een verminderde leverfunctie kan leiden tot oververmoeidheid, moeite met vetten verteren, een verminderd gezichtsvermogen, haaruitval of het vroegtijdig ontstaan van kraaienpootjes.

  • Absintalsem ontstopt je lever en ondersteunt de werking van zowel lever als galblaas.
  • In het algemeen ondersteunen zure geneeskrachtige planten, zoals boldo en artisjok, de leverwerking.

Zuiverende werking

Door zijn hepatische eigenschappen is absintalsem een uitstekende keus om je lichaam mee te ontgiften. Het is immers je lever die verantwoordelijk is voor het reinigen van je bloed en het elimineren van giftige stoffen.

Het is volgens velen aan te raden aan om elke 3 tot 6 maanden een kopje absintalsem-thee te drinken.

Darmparasieten

Deze plant gaat ook darmparasieten te lijf

Deze plant heeft de geneeskracht om een grote diversiteit aan wormen en parasieten uit te schakelen. Het merendeel van de mensen draagt zulke beestjes bij zich, maar vaak weet men dat niet.

Het is daarom goed om minstens één keer per jaar een absintalsem-reiniging uit te voeren, zeker als je huisdieren hebt.

Afrodisiacum

Ook een afrodisiacum

Deze geneeskrachtige plant heeft lustopwekkende eigenschappen die het libido van zowel mannen als vrouwen kan verhogen.

Menstruatieproblemen

Absintalsem is perfect geschikt voor vrouwen die lijden aan onregelmatige menstruatiecycli en andere menstruatieproblemen. Deze plant heeft namelijk de kracht om in bepaalde gevallen de menstruatiecycli te reguleren. Ook kan het juist de menstruatie opwekken in het geval van amenorroe.

Pijn

Maagpijn kan verlicht worden met absintalsem

Het lokaal aanbrengen van absintalsem kan bepaalde klachten verzachten zoals:

  • maagpijn
  • gewrichtspijn
  • kiespijn

Hoe gebruik je het?

De simpelste, goedkoopste en meest effectieve manier om absintalsem in te nemen is door er thee van te trekken en dit te drinken. Dit hoef je maar kort te doen en altijd op advies van een deskundige.

  • Gaat het om acute pijn? Drink dan twee infusies gedurende de dag.
  • Is de pijn die je voelt chronisch of wil je een detox doen? Drink dan één week lang elke dag twee infusies, één week lang niet, en vervolgens zes dagen lang weer wel. Op deze manier kun je de leverwerking versterken en darmparasieten te lijf gaan.
  • Om het lokaal aan te brengen week je een handdoek in absintalsem-thee. Ga hiermee over de maagstreek om problemen met de spijsvertering of pijn tegen te gaan. Dit werkt ook goed bij kinderen.

Zoals met alle infusies van zure planten hoeft absintalsem niet gekookt te worden. Je hoeft het alleen maar toe te voegen aan water dat al opgewarmd is.

Contra-indicaties

Geneeskrachtige planten kunnen ook schadelijk zijn. Bijvoorbeeld als je er teveel van binnenkrijgt of het inneemt zonder voldoende kennis van zaken. We raden daarom altijd aan dat je een dokter of natuurgeneeskundige om advies vraagt.

Het consumeren van absintalsem wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen en mensen met maagzweren. Ook moet je deze plant niet misbruiken en moet je nooit meer nemen dan de eerder genoemde dosering


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lachenmeier, D. W. (2010). Wormwood (Artemisia absinthium L.)-A curious plant with both neurotoxic and neuroprotective properties? Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.05.062
  • Krishna, S., Bustamante, L., Haynes, R. K., & Staines, H. M. (2008). Artemisinins: their growing importance in medicine. Trends in Pharmacological Sciences. https://doi.org/10.1016/j.tips.2008.07.004
  • Patocka, J., & Plucar, B. (2003). Pharmacology and toxicology of absinthe. Journal of Applied Biomedicine.
  • Alvarez, L., & Quispe, A. (2010). Efecto Antiparasitario de la Infusion de Ajenjo (Artemisia absinthium L.) en Niños de Edad Escolar. Ucebol.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.