6 voordelen van artisjokken voor je gezondheid

Hoewel ze vooral bekend staan om hun diuretische eigenschappen hebben artisjokken ook veel andere kwaliteiten. Lees er meer over in dit artikel!
6 voordelen van artisjokken voor je gezondheid
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je ooit wel eens gehoord van de voordelen van artisjokken? 

Tegenwoordig is goed voor onszelf zorgen een dagelijkse taak geworden. We moeten dus niet alleen onze medische voorschriften volgen en onze gezondheid regelmatig laten controleren. Het is ook essentieel om op ons dieet te letten.

We moeten in ons dieet bepaalde voedingsmiddelen opnemen die ons belangrijke voedingsstoffen, welzijn, kwaliteit van leven en zelfs schoonheid bieden.

Er zijn talloze lijsten, artikelen en meningen over welke groentes, fruitsoorten en granen we moeten eten. Ook over hoe we ze moeten combineren en op welk tijdstip ze gegeten moeten worden, afhankelijk van de voordelen die we ervan verwachten.

Vandaag zullen we je kennis laten maken met de wereld van artisjokken. Dit is een groene groente die in zijn bladeren een onmetelijke schatkist aan vitaminen verbergt. Door de geschiedenis heen is hiernaar gezocht en werd het vereerd.

In de Middeleeuwen was het een van de duurste groenten die er was. Belangrijke mensen betaalden er grote sommen geld voor.

Nu hebben we echter het geluk dat we makkelijk toegang hebben tot deze geweldige groente!

Bijzondere feiten over artisjokken

Voordelen van artisjokken
 • Geloof het of niet, je kunt de hele artisjok eten. Dit is geweldig, want het biedt zoveel voordelen. De hele artisjok is ook zo rijk aan voedingsstoffen dat niets buitengesloten mag worden.
 • Je kunt in sommige winkels zelfs artisjok-capsules vinden. En je kunt het natuurlijk ook in zijn natuurlijke vorm kopen.
 • Wanneer je deze groente koopt, moet je de zwaarste kiezen met de dikste bladeren en een lichtgroene kleur. Dit betekent dat ze vers zijn. Ook bevatten ze dan meer vitaminen en zijn ze van betere kwaliteit.

Nu je weet hoe belangrijk ze zijn zullen we de 6 belangrijkste voordelen van artisjokken beschrijven.

6 voordelen van artisjokken voor je gezondheid

1. Ze zijn uitstekend voor de spijsvertering

Artisjokken bezitten verbazingwekkende voordelen voor de spijsvertering. Dit maakt ze ideaal voor de behandeling van reumatische aandoeningen, galstenen en onevenwichtigheden van urinezuurniveaus.

Ze houden ook een onevenwichtige stoelgang onder controle. Ze helpen bij zowel verstopping als diarree.

2. Ze verminderen triglyceriden en cholesterol

De voedingsstoffen die in artisjokken gevonden worden helpen je triglyceridengehalte te verlagen.

Ze helpen ook om de niveaus van cholesterol in je bloed te verlagen, met name het slechte cholesterol (LDL). Ze helpen evenals het goede cholesterol (HDL) te verhogen.

Deze eigenschap maakt ze een geweldige bondgenoot om problemen zoals aderverkalking en hoge bloeddruk te bestrijden.

3. Een favoriet in diëten

Voordelen van artisjokken in je dieet

Dankzij hun hoge gehalte aan plantaardige vezels zijn artisjokken perfect om de eetlust op goede wijze te beheersen.

Ze nemen water uit je maag op. Ze zetten hierdoor uit en vullen dus de ruimte op. Op deze manier creëren ze een aangenaam gevoel van verzadiging. Hierdoor stop je met eten als gevolg van verlangen door angsten of gulzigheid.

4. Ongelooflijke diuretische eigenschappen

Dit groene wonder helpt ook tegen het vasthouden van vocht en het elimineert afval uit het lichaam. Hieronder vind je onder andere gevaarlijke gifstoffen en andere kwaadaardige stoffen.

Artisjokken zijn een ideale optie voor het natuurlijk behandelen van aandoeningen zoals:

 • Artritis
 • Circulatieproblemen
 • Leverproblemen
 • Vetvermindering

5. Ze zijn goed voor het voorkomen van kanker

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben zich gericht op artisjokken. Dat is te danken aan hun belangrijke rol in ons dieet en alle voedingsstoffen die ze bevatten.

Deze interesse is beloond met boeiende ontdekkingen. Het cafeïnezuur en de flavonoïden in artisjokken zijn geweldig voor het voorkomen van kanker. Ze kunnen zelfs helpen als onderdeel van de behandeling om deze ziekte te bestrijden.

6. Ze bieden het lichaam talloze vitaminen

Voordelen van artisjokken door talloze vitaminen

We hebben al een paar keer gezegd dat artisjokken veel voedingsstoffen bevatten. We kunnen het dus niet laten om de vitaminen die ze leveren even op te noemen, als een van de voordelen van artisjokken.

Onder de vitaminen en mineralen die in artisjokken worden gevonden zijn de meest opvallende vitaminen A en B, magnesium, kalium, natrium en ijzer. Ook transformeren ze suiker in energie.

Twijfel je nog steeds of je artisjokken in je dieet moet opnemen? Aarzel dan niet! Voeg artisjok toe aan je dagelijkse maaltijden om al deze voordelen te benutten. Hun ontelbare eigenschappen maken deze groente namelijk onmisbaar op je eettafel. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Base de Datos Española de Composición de Alimentos. [Internet]. Disponible en: http://bedca.net/bdpub/
 • Botanical-Online. [Internet]. Propiedades de la alcachofa. Disponible en: https://www.botanical-online.com/medicinalscynaracastella.htm
 • Mileo, A.M., Di Venere, D., Abbruzzese, C. and Miccadei, S. Long Term Exposure to Polyphenols of Artichoke (Cynara scolymus L.) Exerts Induction of Senescence Driven Growth Arrest in the MDA-MB231 Human Breast Cancer Cell Line. Oxid Med Cell Longev, 2015.
 • Mileo, A.M., Di Venere, D., Linsalata, V., Fraioli, R. and Miccadei, S. Artichoke polyphenols induce apoptosis and decrease the invasive potential of the human breast cancer cell line MDA-MB231. J Cell Physiol., 2012; 227(9): 3301-3309.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.