Onregelmatige menstruaties in de puberteit: wat is de oorzaak?

Onregelmatige menstruaties in de puberteit hoeven in principe geen reden tot ongerustheid te zijn. Het is alleen nodig medisch advies in te winnen als deze situatie lang aanhoudt of ongewone kenmerken vertoont.
Onregelmatige menstruaties in de puberteit: wat is de oorzaak?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 08 september, 2022

Onregelmatige menstruaties in de puberteit zijn heel gewoon. In feite is variabiliteit in de menstruatiecyclus in elke levensfase normaal, maar het komt vaker voor bij adolescenten. Dat gezegd hebbende, is het ook belangrijk om te leren herkennen wanneer onregelmatige menstruaties in de puberteit een teken zijn dat er iets mis is. Soms is er een gezondheidsprobleem of is er een specifieke factor die de oorzaak is.

Bepaalde aspecten, zoals de kwaliteit van de voeding, de lichaamsmassa-index, de sociaaleconomische status of de stemming, beïnvloeden het optreden van onregelmatige menstruaties in de puberteit. Ook kan het het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem. Laten we het eens nader gaan bekijken.

Puberteit en de menstruatiecyclus

Laten we beginnen met ons te herinneren dat menstruatie het afwerpen is van het baarmoederslijmvlies, een slijmvlies dat de baarmoeder bekleedt. Als het eenmaal verveld is, treedt er bloeding op en dit wordt naar buiten uitgestoten. Dit gebeurt elke maand door de inwerking van vrouwelijke hormonen.

Een normale menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Deze worden geteld van het begin van de ene menstruatie tot het begin van de volgende. Het wordt nog steeds als normaal beschouwd als de menstruatie zeven dagen ervoor of zeven dagen erna optreedt. Dat wil zeggen, tussen 24 en 38 dagen.

Sommige deskundigen menen dat, omdat onregelmatige menstruaties in de puberteit heel gewoon zijn, het als normaal beschouwd kan worden dat de menstruatiecyclus zo lang is als 21 tot 45 dagen. Sommige dokters waarschuwen echter dat dit ook een symptoom van een gezondheidsprobleem kan zijn, en het als normaal behandelen zou de diagnose vertragen.

De ontwikkeling tijdens de puberteit

Vrouw met huilende emoticon
Onregelmatige menstruaties in de puberteit komen vrij vaak voor, maar we moeten waakzaam zijn.

De gemiddelde leeftijd van de eerste menstruatie, of menarche, is 12,5 jaar. Het wordt echter normaal gevonden dat het gebeurt tussen de leeftijd van 10 en 16 jaar. Als het eerder of later gebeurt, kan het een teken van een afwijking zijn.

Sommige meisjes hebben al op 8 of 9-jarige leeftijd menarche. In deze gevallen heet het vroegrijpe puberteit (Spaanse link). Dit gaat meestal samen met het metabool syndroom en wordt een risicofactor voor het ontwikkelen van cardiovasculaire problemen op volwassen leeftijd.

Bij andere gelegenheden treedt de menarche op na het 16e levensjaar. Dan spreken we van een late of vertraagde puberteit. Dit gaat gepaard met verhoogde vruchtbaarheidsproblemen en kan ook een teken zijn van een chromosoomafwijking of een andere ernstige moeilijkheid.

Onregelmatige menstruaties in de puberteit

Zoals reeds gezegd, komt onregelmatige menstruaties in de puberteit heel vaak voor. Het is bijvoorbeeld normaal dat een meisje haar menstruatie krijgt en dan een vertraging van enkele maanden heeft voor haar volgende. De redelijke marge is zes maanden zonder menstruatie.

Als ze na zes maanden nog steeds geen menstruatie heeft gehad, dan is het eerst raadzaam nog drie maanden te wachten. Als ze na deze periode nog geen menstruatie heeft, of amenorroe, is het beter je arts te raadplegen. Zeer korte cycli, korter dan 21 dagen, of zeer lange cycli, langer dan 38 dagen, zijn ook een reden voor consultatie, hoewel ze niet altijd abnormaal zijn.

Onregelmatige menstruaties in de puberteit uiten zich ook in bloedingen. Als het meer dan zeven dagen of minder dan twee dagen duurt, wordt het als abnormaal beschouwd. Ook als er te weinig of te veel menstruatie is, of als er buiten de menstruatie bloedingen optreden, is een medische evaluatie belangrijk.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Welke hormonen beïnvloeden de menstruatiecyclus?

Waarom komt het voor?

De belangrijkste oorzaak van onregelmatige menstruaties in de puberteit is de aanwezigheid van anovulatoire cycli; dat zijn cycli zonder eisprong. Hierbij laten de eierstokken een eitje los, terwijl hormonen veranderingen in de baarmoeder teweegbrengen om die geschikt te maken voor zwangerschap.

Als het eitje niet bevrucht wordt, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en komt het via de vagina naar buiten in de vorm van bloedingen. Als er geen eisprong is, wordt het proces niet voltooid. In deze gevallen blijft de menstruatie uit en als ze optreedt, veroorzaakt ze lange menstruaties.

Het is gebruikelijk dat de eerste menstruatiecycli anovulatoir zijn. Men schat dat dit voorkomt bij tussen de 30% en 55% van de adolescente meisjes gedurende de twee tot vier jaar na hun eerste menstruatie. In de meeste gevallen is dit de oorzaak van de onregelmatigheid.

Andere oorzaken

Meestal wordt de menstruatiecyclus na verloop van tijd regelmatiger en stabieler. Andere mogelijke oorzaken van onregelmatige menstruaties in de puberteit zijn de volgende:

  • Organische onrijpheid. De hypothalamus, hypofyse, of eierstokken zijn nog niet voldoende volgroeid.
  • Overmatige lichamelijke inspanning. Dit kan een vertraagde menarche, het uitblijven van de eisprong, of het uitblijven van de menstruatie veroorzaken.
  • Eetstoornissen. Als er niet genoeg vetweefsel, of vet, in het lichaam is, kan menstruatiestoornis optreden.
  • Overtollig lichaamsvet verstoort ook de menstruatiecyclus.
  • Zwangerschap
  • Stress
  • Bestraling of chemotherapie
  • Verwonding van de baarmoeder
  • Problemen met de schildklier. Deze veroorzaken vaak menstruele onregelmatigheden.
  • Turner of Swyer syndromen. Dit zijn genetische pathologieën die onregelmatige menstruaties in de puberteit kunnen veroorzaken.
  • Een tumor in de hypofyse of de eierstokken
  • Disfunctie in de hypothalamus
  • Anatomische afwijkingen in het geslachtsorgaan
  • Polycysteus ovarium syndroom
  • Primaire insufficiëntie van de eierstokken
  • Hyperandrogenisme. Dit is de overmatige productie van androgenen, waardoor er haar groeit op gezicht, borst en buik.
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen

Wat moet je doen?

Meisje in het park
Als je menstruaties te kort of te lang duren, moet je je arts raadplegen.

Onregelmatige menstruaties in de puberteit zijn als zodanig geen reden voor een medische consultatie. Een deskundige moet alleen geraadpleegd worden als de afwezigheid van menstruatie, of amenorroe, langer dan zes maanden aanhoudt, als er grote contrasten zijn in de hoeveelheid bloedingen, of als er bloedingen buiten de menstruatie optreden.

Ook in de volgende gevallen is het raadzaam een arts te raadplegen:

  • Periodes van minder dan 21 dagen die vaak terugkomen.
  • Een menstruatie die langer dan zeven dagen duurt.
  • Menstruatie die drie jaar lang belangrijke onregelmatigheden blijft vertonen.
  • Zeer sterke menstruatiepijn of krampen.
  • Overmatige haargroei op het gezicht, de borst of de buik.

Meestal zal de arts een bekkenonderzoek doen en, in sommige gevallen, vragen om een bloedonderzoek. In het algemeen kunnen aandoeningen die gepaard gaan met onregelmatige menstruatie in de puberteit met succes met medicijnen behandeld worden. Slechts in enkele gevallen zijn meer gespecialiseerde behandelingen nodig.

Onregelmatige menstruaties in de puberteit hoeven geen reden tot paniek te zijn

Onregelmatige menstruaties in de puberteit zijn slechts een van de problemen waar meisjes op deze leeftijd mee te maken krijgen. Het is niet raadzaam ze over deze kwestie te alarmeren, want dat kan onnodige angst veroorzaken bij meisjes die een ingrijpende verandering in hun lichaam ondergaan.

Het is heel belangrijk dat adolescenten goed geïnformeerd zijn over al deze zaken, want daardoor zullen ze zich rustiger voelen en beter in staat zijn eventuele afwijkingen op te sporen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • MedlinePlus. Menstruación. https://medlineplus.gov/spanish/menstruation.html
  • Soriano-Guillén, L., & Argente, J. (2011, May). Pubertad precoz central: aspectos epidemiológicos, etiológicos y diagnóstico-terapéuticos. In Anales de Pediatría (Vol. 74, No. 5, pp. 336-e1). Elsevier Doyma.
  • De Pediatría, S. A., & Subcomisiones, C. (2010). Trastornos del ciclo menstrual en la adolescencia. Arch Argent Pediatr, 108(4), 363-369.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.