Omgaan met ruzies tussen broers en zussen

Ongeacht de reden voor ruzies tussen broers en zussen, is het erg belangrijk om kinderen het belang van wederzijds respect voor elkaar vanaf jonge leeftijd te leren.
Omgaan met ruzies tussen broers en zussen

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Erachter komen dat er een nieuw broertje of zusje aankomt kan een uitdaging zijn voor kinderen, zelfs voor degene die hun ouders erom vragen. Alle normale regels thuis veranderen wanneer er een nieuwe baby arriveert. Helaas kunnen deze veranderingen soms leiden tot ruzies tussen broers en zussen.

Kinderen hebben talloze redenen om hun broer of zus lastig te vallen. Er zijn zoveel situaties die een ruzie kunnen ontketenen. Denk bijvoorbeeld aan het moeten delen van de tijd en liefde van hun ouders of het moeten delen van hun speelgoed of ruimte.

Het maakt niet uit of de kinderen een vergelijkbare leeftijd hebben of niet. Er zullen bijna altijd ruzies ontstaan. Op dat soort momenten moeten we de rol van ouder, bemiddelaar en scheidsrechter spelen. Het zal niet gemakkelijk zijn. Je moet je kinderen echter duidelijk maken dat een broer of zus de ideale vriend is, niet een vijand.

Ruzies tussen broers en zussen

Het is normaal dat kinderen ruzie maken. Het is immers hoe ze hun persoonlijkheid en hun rol binnen het gezin laten zien. Bij kinderen die schreeuwen, beledigen of het niet eens zijn met alles wat hun broer of zus zegt, ontwikkelt zich een soort ‘dierlijk territoriaal’ instinct.

Dit is zijn/haar manier om de aandacht van ‘de kudde’ of hun familie te trekken. Ruzies tussen broers en zussen komen vaak voor. Zo is het nu eenmaal. Het is echter onze taak om de grenzen vast te stellen, zodat de kinderen weten dat de gezinsruimte harmonieus moet zijn.

Bovendien zal dit hen helpen zich te ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen. Om dit te bereiken moet je de volgende aanbevelingen in gedachten houden.

1. Respect is de eerste grens

Ruzies tussen broers en zussen

Leer je kinderen dat respect niet onderhandelbaar is. Dat moet de belangrijkste waarde in het gezin zijn, en nog meer tussen broers en zussen. In geen geval mogen ze respectloos zijn tegen over elkaar met beledigende woorden over:

  • het karakter van de ander.
  • de lichamelijke gesteldheid.
  • iets wat de ander gedaan heeft.

Daarnaast mogen ze natuurlijk absoluut nooit het punt van geweld bereiken. Op het moment dat je een ruzie tussen broers en zussen stopt, maak je duidelijk hoe belangrijk respect is. Wees standvastig.

Kinderen moeten begrijpen dat respect belangrijk is en dat ze deze grens niet kunnen overschrijden. Het maakt daarbij niet uit hoe boos ze ook zijn op hun broer of zus.

2. Moedig reflectie en verontschuldigingen aan

Wanneer je ingrijpt bij ruzies tussen broers en zussen, moet je ze laten begrijpen wat ze hebben gedaan. Om dit te doen laat je ze nadenken over wat er gebeurd is. Probeer een emotionele band tussen hen op te bouwen die verder gaat dan wat de ruzie veroorzaakt heeft.

Als ze vechten om een stuk speelgoed, laat ze dan zien waarom het belangrijk is om het met elkaar te delen. Daarna moeten ze zich verontschuldigen en om vergeving vragen, hoe groot of klein de overtreding ook was. Geen enkele ruzie mag te groot zijn voor broers en zussen om elkaar niet te vergeven.

3. Geef hen de kans om het probleem zelf op te lossen

Het is belangrijk om je kinderen de nodige instrumenten te geven om conflicten op te lossen. In dit geval is het des te noodzakelijker dat je kinderen weten hoe ze problemen met elkaar op kunnen lossen, vooral zonder geweld.

Dialoog en onderhandeling zijn voor hen de beste manieren om hun meningsverschillen op te lossen. Als de situatie dat punt gepasseerd is moeten ze jou of een andere vertrouwde volwassene om hulp vragen, voordat ze elkaar fysiek aanvallen.

Door duidelijke grenzen vast te stellen, kunnen je kinderen werken aan hun conflictoplossend vermogen en deze gebruiken in andere aspecten van hun leven. Zodoende zullen ze in staat zijn om betere relaties op te bouwen met:

  • vrienden
  • leerkrachten
  • familieleden

4. Leer hen om empathie te tonen voor de ander

Liefde tussen broer en zus

Wanneer ze reflecteren is het belangrijk om je kinderen empathie te leren, wat jezelf in andermans schoenen verplaatsen is. Dit is de beste manier om toekomstige conflicten te voorkomen. Het is essentieel dat ze:

  • de positie van hun broer of zus begrijpen.
  • snappen wat hij of zij voelde.
  • weten wat hem of haar beïnvloedde.

De belangrijkste vraag die je hen moet stellen is: “Hoe zou jij je voelen als je broer of zus dat gedaan had?” Deze oefening zal een positieve invloed hebben op veel van de toekomstige aspecten van het leven van je kinderen.

5. Creëer gezinsruimtes

Een ander nuttig instrument om met ruzies tussen broers en zussen om te gaan, is het creëren van een ruimte voor ontspanning en gezinstijd samen. Zo kunnen je kinderen zich ontspannen, samenkomen en tijd delen met hun ouders en elkaar.

In het begin kan je echter te maken krijgen met wat weerstand en argumenten. Als dit gebeurt, scheid ze dan even van elkaar en praat met ieder kind afzonderlijk tot ze weer tot rust komen.

6. Heb geduld, geduld en nog meer geduld

Om een gelukkig leven te leiden met je kinderen, moet je ervoor zorgen dat je kalm en geduldig blijft wanneer je te maken krijgt met confronterende situaties. Er zullen zeker momenten zijn waarop je:

  • je uitgeput voelt.
  • jezelf als ouder vragen stelt.
  • je zelfs depressief kunt voelen.

Desalniettemin moet je rustig blijven. Alles zal overgaan en het zal allemaal goed komen. Als je het gevoel hebt dat je al je geduld verloren hebt, graaf dan dieper voor meer. Je kunt het. Als de confrontaties echter te veel voor je worden, aarzel dan niet om steun te zoeken bij een professionele hulpverlener zoals een psycholoog.

Ouders zijn het belangrijkste

Broers en zussen

Om een gezonde relatie tussen kinderen en hun ouders te vormen, moet je liefde, aandacht en tijd in gelijke mate aan elk van je kinderen besteden. Het is heel belangrijk dat je geen onderscheid maakt tussen hen.

Als ouders favorieten hebben, dan zal de familierelatie uit elkaar vallen. Dit resulteert in vijandige en competitieve relaties tussen broers en zussen, die tot op volwassen leeftijd kunnen voortduren.

Alle kinderen zijn op één punt gelijk: mama en papa zijn het middelpunt van hun wereld. Dat moet je als ouder begrijpen. Je kunt niet denken dat omdat de grote broer ouder is dan de jongere broer, hij moet stoppen met te verwachten dat hij dezelfde hoeveelheid liefde en aandacht krijgt als hij kreeg toen hij jonger was.

Laatste overwegingen

Ruzies tussen broers en zussen zijn tot op zekere hoogte natuurlijk. Ze:

  • zijn een mechanisme waarmee de kinderen hun plaats in het gezin veroveren.
  • helpen kinderen hun persoonlijkheid te ontwikkelen.
  • helpen kinderen om hun emoties te leren identificeren en beheersen.
  • versterken hun gevoel van eigenwaarde.

Dit is natuurlijk het geval zolang de ouders ruzies voldoende beperken. Kan het vermoeiend zijn? Ja. Tijdige en goede begeleiding zal je kinderen echter helpen om de beste manier te vinden om hun conflicten op te lossen. Iedereen met broer(s) en/of zus(sen) weet hoe belangrijk dit is.

Als volwassenen kunnen we mogelijk zelfs terugdenken aan sommige ruzies die we met onze broer(s) en/of zus(sen) hadden en daar om lachen. Nu is het jouw beurt om je kinderen de geweldige zegen van het hebben van broers en zussen te leren waarderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.