Omgaan met postmenopauzale atrofische vaginitis

Verlaagde oestrogeenspiegels bij vrouwen kunnen postmenopauzale atrofische vaginitis veroorzaken. Gelukkig kunnen enkele tips je helpen om met de symptomen hiervan om te gaan. Ontdek ze hieronder!
Omgaan met postmenopauzale atrofische vaginitis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet jij hoe je moet omgaan met de symptomen van postmenopauzale atrofische vaginitis? Atrofische vaginitis, ook bekend als vaginale atrofie, is een aandoening die wordt gekenmerkt door het dunner worden van de vaginale wand.

Het treedt op als gevolg van een afname van de oestrogeenspiegels, belangrijke hormonen om de vagina wand van de vagina vochtig en elastisch te houden. De behandeling van deze aandoening is gericht op het verbeteren van de symptomen en de onderliggende oorzaak.

Daarom kan je arts het gebruik van glijmiddelen voor de behandeling van vaginale droogheid en hormoonvervangende therapie (HRT) adviseren. Oestrogeen kan zowel oraal worden ingenomen als plaatselijk worden toegediend. Wat kun je echter nog meer doen?

Tips om je te helpen omgaan met postmenopauzale atrofische vaginitis

Naast het volgen van de door je arts voorgeschreven behandeling kunnen enkele tips je helpen bij het omgaan met postmenopauzale atrofische vaginitis en de symptomen ervan. Hieronder geven we enkele aanbevelingen waarmee je rekening zou moeten houden als je aan deze aandoening lijdt.

1. Gebruik katoenen ondergoed

Een vrouw in katoenen ondergoed

Vrouwen die aan deze aandoening lijden, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van chronische vaginale infecties en urinewegproblemen. Een goede intieme hygiëne kan helpen om problemen zoals genitale ontstekingen en urineweginfecties te voorkomen.

Daarom is de eerste aanbeveling om je te helpen bij het omgaan met de symptomen van postmenopauzale atrofische vaginitis om ervoor te zorgen dat je katoenen ondergoed draagt.

  • Dit type kledingstuk verbetert de luchtcirculatie in je intieme gebied en voorkomt zo een omgeving die bevorderlijk is voor de groei van bacteriën.
  • Bovendien houdt katoen, in tegenstelling tot synthetische stoffen, meestal geen vocht vast.

2. Postmenopauzale atrofische vaginitis en seks

Een daling van de oestrogeenspiegels kan het seksleven van een vrouw beïnvloeden. Het is namelijk mogelijk dat vrouwen daardoor pijn en ongemak te ervaren wanneer ze seks hebben. Seksueel actief blijven kan echter gunstig zijn als er sprake is van postmenopauzale atrofische vaginitis.

Geslachtsgemeenschap helpt om de bloedcirculatie in de vagina te verbeteren, waardoor de aanmaak van natuurlijk vocht wordt gestimuleerd. Hoewel het geen effect heeft op de hormoonproductie, verbetert het wel de gezondheid van geslachtsorganen.

Het is dan ook aan te raden voor het gebruik van glijmiddel en eventueel van hulpmiddelen te kiezen als er sprake is van pijn bij het vrijen.

Je wilt wellicht ook dit artikel lezen:
Drie vrouwelijke seksuele problemen: wat kun je doen?

3. Verbeter je dieet

Twee vrouwen die groenten vasthouden

Het is aangetoond dat het aanvullen van je dieet met voedsel dat rijk is aan fyto-oestrogenen veel symptomen van de menopauze onder controle kan houden. Door op een gezond gewicht te blijven en op je dieet te letten, kun je vaak beter omgaan met de symptomen van postmenopauzale atrofische vaginitis.

De juiste voeding bevordert de regulering van de hormoonproductie en verbetert daarom de natuurlijke vaginale smering. In dit specifieke geval raden experts aan om voedingsmiddelen te consumeren die plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen bevatten, zoals soja en sojaproducten en lijnzaad.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat plantaardige oestrogenen overtollige vaginale droogheid helpen verlichten .

4. Beweging

Vrouwen die regelmatig sporten hebben gemiddeld gesproken minder last van de menopauze. In feite is deze gewoonte een van de beste natuurlijke optie om met je symptomen om te gaan. Het is echter ook ideaal voor de behandeling van postmenopauzale atrofische vaginitis. We zullen uitleggen waarom dit zo is.

Het regelmatig trainingen en bewegen helpt om de bloedcirculatie te bevorderen. Daarnaast bevordert beweging het evenwicht van hormonale activiteiten. Daarom raden experts 30 minuten per dag aan gedurende minstens vijf dagen per week. Enkele geschikte activiteiten zijn onder andere:

  • wandelen
  • hardlopen
  • zwemmen
  • fietsen
  • naar de sportschool gaan

5. Supplementen voor het omgaan met postmenopauzale atrofische vaginitis

Vitaminecapsules bij postmenopauzale atrofische vaginitis

Kruiden en supplementen mogen en kunnen medische behandelingen niet vervangen. Veel van hen kunnen echter dienen als aanvulling op de behandeling om de symptomen van atrofische vaginitis te verbeteren.

Duindoornolie is bijvoorbeeld succesvol gebruikt als alternatief voor traditionele oestrogeentherapie. Dit product is rijk aan vetzuren die volgens studies de vaginale elasticiteit en smering verbeteren (Engelse link).

Deskundigen hebben echter wel bijwerkingen vastgesteld bij het gebruik van duindoornolie, zoals maagproblemen en gewrichtspijn. Andere opties die kunnen helpen zijn:

  • Vitamine E-olie
  • Vitamine A
  • B-vitamines
  • Omega 3-vetzuren

Wanneer moet je naar een dokter met postmenopauzale atrofische vaginitis?

Als de bovenstaande aanbevelingen je niet helpen om met de symptomen van postmenopauzale atrofische vaginitis om te gaan, moet je je arts raadplegen voor andere behandelingsopties.

Vraag ook direct om controles als je symptomen verergeren of als je onregelmatigheden opmerkt, zoals bloeding, overmatige afscheiding of pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Je moet niet vergeten dat na de menopauze het risico op veel aandoeningen van het voortplantingssysteem toeneemt. Om deze reden moet je regelmatig worden gecontroleerd om te bepalen of alles goed gaat of dat er daarentegen tekenen zijn van iets ernstigers.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sturdee, D. W., & Panay, N. (2010). Recommendations for the management of postmenopausal vaginal atrophy. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2010.522875
  • Burich, R., & Degregorio, M. (2011). Current treatment options for vulvovaginal atrophy. Expert Review of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1586/eog.11.3
  • Leiblum, S., Bachmann, G., Kemmann, E., Colburn, D., & Swartzman, L. (1983). Vaginal Atrophy in the Postmenopausal Woman: The Importance of Sexual Activity and Hormones. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1983.03330400041022
  • Franco, O. H., Chowdhury, R., Troup, J., Voortman, T., Kunutsor, S., Kavousi, M., … Muka, T. (2016). Use of plant-based therapies and menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2016.8012
  • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.07.010
  • Parsapure, R., Rahimiforushani, A., Majlessi, F., Montazeri, A., Sadeghi, R., & Garmarudi, G. (2016). Impact of health-promoting educational intervention on lifestyle (nutrition behaviors, physical activity and mental health) related to vaginal health among reproductive-aged women with vaginitis. Iranian Red Crescent Medical Journal, 18(10).
  • Hasan, A. M. (2016). Review on: Vaginitis. A problem to be solved!!. J Pharm Chem Biol Sci, 4(1), 104-110.
  • Saghafi, N., Ghazanfarpour, M., Sadeghi, R., Najarkolaei, A. H., Omid, M. G., Azad, A., … & Najarkolaei, E. H. (2017). Effects of phytoestrogens in alleviating the menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. Iranian journal of pharmaceutical research: IJPR, 16(Suppl), 99.
  • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Maturitas, 79(3), 316-321.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.