Nude make-up: hoe het aan te brengen zonder te falen
Make-up zonder de teint te veranderen staat bekend als “nude make-up.” Het idee is om te pronken met een glanzende en gezonde afwerking, zonder misbruik te maken van de producten die zijn aangebracht om je gezicht aan te kleden. Deze trend past zich aan zowel overdag als ‘s avonds, zodat je belangrijke evenementen kunt bijwonen met een opgemaakt gezicht, maar met een natuurlijke afwerking.
Hoewel de toepassing ervan niet moeilijk is, is het belangrijk om rekening te houden met basispunten als huidskleur en kenmerken. Beide kenmerken dragen bij aan de keuze van de cosmetica en daarmee aan het succes van de make-up. Wil je er meer over weten? Hier zijn alle sleutels tot deze make-up trend.
Wat is nude make-up?
Make-up is een non-verbale (Engelse link) vorm van expressie die al lang gebruik maakt van de intensivering van pigmenten om de huid te transformeren. Het is niet verkeerd om het te doen; het is zelfs een van de methoden die te maken hebben met corrigerende make-up.
De naaktstijl stelt echter natuurlijkheid voor en verwerpt excessen; het gebruikt kleuren die lijken op die van het gezicht en vult aan met de verlichting van belangrijke punten. Het wekt zelfs de indruk geen make-up te dragen, terwijl de werkelijkheid is dat het gezicht wordt voorzien van producten in hoeveelheden die worden bepaald door de behoeften van de huid.
Het wordt nude genoemd om te zinspelen op het gebruik van neutrale of beige tinten, die eenvoud en natuurlijkheid benadrukken.
Het doel van deze subtiele look is het tonen van een compacte, gehydrateerde en gezonde dermis, die vroeger werd gecamoufleerd onder lagen en lagen cosmetische producten. Het is ook een ideaal alternatief om de huid licht en fris te houden op zeer warme of vochtige dagen.
Lees hier meer:
Tips voor veilige make-up rond je ogen
Waar je rekening mee moet houden voordat je nude make-up probeert
Er zijn twee basisgewoonten om een goede nude make-up look te bereiken zonder te falen in de poging. Een daarvan is gezichtshygiëne. Geen enkel cosmeticaproduct zal het verwachte effect hebben als je huid niet schoon is. Reinig daarom dagelijks je gezicht om de poeder-, foundation- en crèmeresten te verwijderen.
Het is raadzaam om deze taak minstens eenmaal per maand te verdiepen met een scrub die dode cellen verwijdert en de huid weer laat stralen. Je moet in je routine ook hydratatie van de huid opnemen die de elasticiteit en stevigheid bevordert.
Rijpe huiden hebben crèmes of behandelingen nodig die door de dermatoloog worden aanbevolen, omdat ze hydrateren en expressielijntjes minimaliseren.
Het is niet alleen nodig om lotions te gebruiken; elke dag voldoende water drinken helpt de huid ook om stevigheid en tonus te krijgen.
Hoe bereik je een nude make-up look zonder fouten?
Nude make-up is een methode die niet alleen de schoonheid versterkt, maar er ook voor zorgt dat de huid er minder verstikt uitziet door zware stoffen. Laten we eens kijken hoe je dat kunt bereiken.
Pas je foundation aan
Ga niet voor de donkerste foundation; het is essentieel om pigmenten te kiezen die geschikt zijn voor je huidskleur en die de huidconditie respecteren, in plaats van pigmenten die een magische dekking beloven en uiteindelijk je gezicht zwaar doen lijken of bijwerkingen veroorzaken.
Let op de ingrediënten en de consistentie van het product, vooral als je een gevoelige huid hebt. In dat geval moet je make-up een verlengstuk van de behandeling worden. Producten moeten daarom de pH van de huid respecteren door samenstellingen zonder irriterende en allergene stoffen.
Voor een nude finish zijn vloeibare foundations met een oplichtend effect ideaal. BB-crème is een goede keuze, want naast een natuurlijke kleur hebben ze hydraterende eigenschappen; veel ervan bevatten een zonbeschermingsfactor.
Roze of meloenkleurige foundations passen bij een bleke huid; beige en parelmoer foundations passen bij een gebruind gezicht.
Gebruik een geschikte concealer
Net als je foundation moet je kleurcorrector passen bij de teint en de onvolkomenheid die je gaat verbergen. Als je ze aanbrengt, wacht dan een paar minuten met blenden; je zult zien dat ze beter pigmenteren en het nude-effect ten goede komen. Vergeet niet het alleen aan te brengen op de plek die correctie behoeft.
Probeer doorschijnende poeders en blushes
Doorschijnende poeders in losse textuur versterken de nude look, omdat ze de foundation afsluiten en zich aanpassen aan de natuurlijkheid die je zoekt. Hetzelfde geldt voor blush. Tegenwoordig zijn crème blushes ook in de mode.
Oranje, beige en roze zijn de populairste tinten; het is ook raadzaam om licht parelmoerachtige blushes te kiezen.
Het geheim van poeders en blushes is ze aan te brengen met zachte kwasten; als de laatste in crème is en je de techniek beheerst, zou je sponzen kunnen gebruiken. Het blenden doe je door het gereedschap van de wangen naar de slapen te brengen (om je te begeleiden kun je glimlachen terwijl je je make-up aanbrengt).
Voeg intensiteit toe aan de ogen
Het hoogtepunt van nude make-up is de oogcontour. Dit is het deel dat de meeste kleur heeft, maar geen extravagante tinten. Respecteer de nude lijn, gebruik neutrale tinten die diepte en schaduw creëren, waarbij je je houdt aan het palet van de rest van de make-up. De meestvoorkomende zijn bruin, chocolade en goud.
Valse wimpers, extensions of volumemascara’s openen de look. Vergeet niet een fijne eyeliner te gebruiken.
Verlicht je gezicht
Verlicht de subciliaire boog, het midden van het voorhoofd, de ooghoeken, het bovenste deel van de jukbeenderen en de kin, want dat zijn de meest prominente delen van het gezicht.
Hoewel deze cosmetica het licht geven dat de nude-stijl biedt, gebruik ze niet te veel, want je loopt het risico open poriën of rimpels te accentueren. Een primer of zachte voorstrijk draagt bij aan een compactere huid en corrigeert voordat het oplicht.
We nodigen je uit om ook dit artikel te lezen:
Make-up met één laagje: waar gaat deze beauty trend op TikTok over?
Gebruik lipgloss
De gewoonte bij nude make-up is om een gloss op je lippen aan te brengen. Maar lichte tinten, vergelijkbaar met de oorspronkelijke kleur van je lippen, zijn ook aanvaardbaar.
Evenzo doorbreken sommige vrouwen het schema met donkerder lippenstift; als je meer lef hebt, zorg er dan voor dat de dekking exact is en dat het niet opvalt omdat het de rest van de opmaak zou bederven.
Van binnenuit beginnen helpt ook voor een perfecte nude make-up
De huid is de echte hoofdrolspeler van de nude-stijl, dus het is essentieel om je van binnenuit te verzorgen en het werk niet alleen aan cosmetica over te laten. Schoonheidsproducten zijn elementen die samenwerken om de natuurlijkheid te benadrukken.
Een goed dieet is essentieel om te pronken met een gezonde teint. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, C en E zijn zeer voordelig als het gaat om huidverzorging; rode vruchten, groenten en citrusvruchten leveren micronutriënten die oxidatieve stress tegengaan en de aanmaak van collageen bevorderen. Houd hier rekening mee!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Tagai K, Shimakura H, Isobe H, Nittono H. The light-makeup advantage in facial processing: Evidence from event-related potentials. PLoS One. 2017 Feb 24;12(2):e0172489. doi: 10.1371/journal.pone.0172489. PMID: 28234959; PMCID: PMC5325234.
- Alcalde M. Piel luminosa. Offarm. Vol. 24. Núm. 11. pp. 90-96. España; 2005. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-piel-luminosa-13082895
- Glosario de la moda. Fundación del Español Urgente. España; 2018. https://fundeu.es/documentos/glosarioModaFundeuRAE.pdf
- Martín Aragón M. Nutrición y salud de la piel. Farmacia Profesional. Vol. 23. Núm. 1. pp. 58-63. España; 2009. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-nutricion-salud-piel-el-cabello–13132077
- Prieto Cabezas L. Formulación y maquillaje dermatológico: la búsqueda del tercer poder. Piel. Formación Continuada en Dermatología. Vol. 16. Núm. 8. pp. 363-372. España; 2001. https://www.mendeley.com/catalogue/aef10728-1900-3343-8e47-5f56461cbb5f/