Dot eyeliner: de make-up trend die triomfeert op TikTok

Dot eyeliner is een van de oogmake-up trends die de meeste aanhangers in de wereld heeft gekregen. Waaruit bestaat het? Hier zijn alle details!
Dot eyeliner: de make-up trend die triomfeert op TikTok

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 23 januari, 2023

Weet je wat dot eyeliner is? Beautytrends verspreiden zich nu via verschillende kanalen die iedereen binnen enkele seconden bereiken. Zo ook sociale netwerken, die platforms zijn waar deze tips, trucs en trends de neiging hebben viraal te gaan.

Dot eyeliner, bijvoorbeeld, is een stijl die zowel op de catwalks als in Instagram en TikTok-video’s veel navolging heeft gekregen. Gedeeld door veel beroemdheden is het een van de favoriete nieuwe oogmake-up technieken geworden. Dus, wat is deze nieuwe schoonheidstrend, en hoe kun je meedoen?

We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten.

Wat is dot eyeliner?

Een paar jaar geleden begon Geraldine Chaplin, de dochter van de geliefde Charles Chaplin, dot eyeliner onder elk oog aan te brengen. Hoewel het toen niet viraal ging, namen na verloop van tijd meer modellen, actrices, influencers en andere persoonlijkheden uit de modewereld het op zich om het overal te verspreiden.

De meest prestigieuze modellen dragen deze stijl van make-up tijdens modeshows over de hele wereld. Zoals de naam al zegt, is het een manier van eyeliner aanbrengen met één of meerdere stipjes.

Je kunt slechts één stipje doen of meerdere, afhankelijk van de stijl die je wilt bereiken. In het algemeen worden deze stipjes aangebracht op de onderste wimperlijn. Wat betreft de kleuren zijn er, net als in de mode, geen echte regels over welke je moet gebruiken.

Naast het klassieke en eeuwige zwart zijn er mensen die ervoor kiezen om stippen te maken in kleuren die passen bij de kleur van de oogschaduw die ze op dat moment dragen. In feite zijn er nu producten met metallic applicaties om het gebied op te fleuren en de look te verlichten. Dus, hoe breng je dit type make-up aan? Laten we eens kijken.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Make-up met één laagje: waar gaat deze Beauty Trend op TikTok over?

Hoe je de dot eyeliner techniek toepast

Dot eyeliner
Dot eyeliner is een riskantere manier om eyeliner aan te brengen. Het kan worden gedaan met kleur, in wit, of in de klassieke zwarte tint.

Zoals we in dit artikel hebben vermeld, is dot eyeliner een make-up strategie die wordt gebruikt om de ogen te verbeteren en je look te intensiveren. In het algemeen zijn de stippen die worden aangebracht klein, en is er meestal maar één in het midden van het oog.

Innovaties door professionele visagisten hebben echter niet lang op zich laten wachten, zodat het nu mogelijk is om driehoeken, harten, en zelfs andere vormen te zien die de oorspronkelijke stippen vervangen.

Ook zijn er door sommigen andere stippen toegevoegd om een lijn van stippen te vormen die langs het onderste deel van het oog loopt. Opgemerkt moet worden dat dit effect bedoeld is voor gedurfde persoonlijkheden die op zoek zijn naar een afwijking van de klassieke zwarte eyeliner.

Dit make-up detail wordt aangebracht aan het eind van je make-up routine als je klaar bent met het aanbrengen van poeder, blush, schaduwen, enzovoort. Vervolgens moet je kiezen welke vorm je wilt (een stip, hart of driehoek).

Probeer het uit

Ga met je eyeliner – welke kleur je ook wilt – verder met het tekenen van de vorm. Als je een gekleurde kiest, omlijn de vorm dan eerst met een witte en teken dan de gekleurde eroverheen. Zo zal de kleur meer opvallen. Probeer tot slot dezelfde kleur oogschaduw aan te brengen, zodat de omtrek langer intact blijft.

Wat te doen als het misgaat? Hoewel dit een heel eenvoudige techniek is om thuis te oefenen, kan het mislukken. Breng in zo’n geval gewoon een druppel make-up remover lotion aan op een wattenstaafje en ga voorzichtig verder met het verwijderen van de vorm.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Tips voor veilige make-up rond je ogen

Enkele tips voor het aanbrengen van dot eyeliner

Dot eyeliner
De sleutel tot een goede afwerking bij het aanbrengen van dot eyeliner is het gebruik van een eyeliner van goede kwaliteit.
  • Kies een goede kwaliteit vloeibare eyeliner. Anders doet het niet alleen afbreuk aan de afwerking, maar kunnen er ook allergische reacties (Engelse link) optreden.
  • Doe voor het aanbrengen onder je oog een beetje op je hand. Zo kun je voorkomen dat je overtollig product direct op je ooglid krijgt.
  • Breng tot slot je mascara aan zoals gewoonlijk.

Dot eyeliner: Professionele make-up thuis

We hebben nu doorgenomen hoe je deze professionele make-up techniek (Engelse link) thuis kunt verwerken, en zoals je misschien hebt gezien is het vrij eenvoudig om te doen. Als je merkt dat het moeilijk is om je hand stil te houden of dat je problemen hebt met het tekenen van de vorm, is de sleutel om eerst in de hand te oefenen tot je meer vertrouwen krijgt.

De volgende stap is om je ogen op een andere en – het spreekt vanzelf – opvallende manier te laten zien. We hopen dat je deze make-up trend eens probeert en geniet van de resultaten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.