Open concept: de decoratieve stijl waarover je meer zult willen weten

Heb je er ooit aan gedacht om de badkamer met de kleedkamer of de keuken met de eetkamer te verbinden? Dit maakt deel uit van de "open concept" decoratiestijl. Dit is wat je erover moet weten.
Open concept: de decoratieve stijl waarover je meer zult willen weten

Laatste update: 23 januari, 2023

Als je je ruimtes beter wilt benutten, is open concept een decoratieve stijl waar je van gaat houden. Deze stijl draait om het bereiken van een ruime verdeling, dus het is de beste manier om kleine huizen en woonruimtes te benutten.

Tegenwoordig heeft open concept decoratie veel aanhangers gekregen. Dit komt doordat onze behoeften zijn veranderd, en gezinnen niet meer zo groot zijn als vroeger. Evenzo worden appartementen en woonruimtes kleiner.

Een open concept inrichting helpt om ruimtes minder overweldigend te maken

Als je een verbouwingsproject hebt, is het een goed idee dat je alle opties kent die de markt biedt, waaronder open concept inrichting. Om ervan te profiteren moet je echter misschien wat muren neerhalen (en pas op dat je geen dragende muren, pilaren of balken neerhaalt). Laten we eens kijken welke ruimtes in je huis kunnen worden aangepast aan deze stijl.

1. Geïntegreerde keuken en eetkamer

Vrouw maakt afzuigkap schoon
Regelmatig schoonmaken van de keuken in deze stijl is een must. Hij zal immers altijd zichtbaar zijn voor iedereen die in je huis komt!

Het gaat hier om het neerhalen van de muren die deze twee ruimtes scheiden. Ja, we weten dat deze traditioneel als geïsoleerde ruimtes zijn opgevat, maar de scheiding zal op een andere manier gebeuren. Om de ruimte tussen de twee kamers af te bakenen en een open concept te behouden, kun je een eiland, een tafel, of zelfs een vloerkleed gebruiken.

Op deze manier zul je tijdens het bereiden van het eten kunnen samenwerken met de rest van je gezin. Als je er een hekel aan hebt dat kookgeuren andere ruimtes binnendringen, kun je glazen schuifdeuren plaatsen die tijdens het koken sluiten.

Als je dan klaar bent met het bereiden van je maaltijd, kun je de deuren gewoon openen zodat het open concept weer verschijnt. Vergeet niet een afzuigkap in je keuken te integreren; die helpt tegen geurtjes en rook.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Pin-up stijl voor huisdecoratie: 6 ideeën

2. Een open concept badkamer en kleedkamer

Ja, dit is een prachtige oplossing die je het gevoel geeft dat je kamer zich op een ander niveau bevindt! Stel je voor: je stapt uit de douche rechtstreeks in de inloopkast. Stel je een goed ingerichte inloopkast voor met spiegels, vloerkleden en een prachtig ontwerp.

Het mooiste is dat je niet van de slaapkamer door de slaapkamer naar de inloopkast hoeft. Hoe gek het ook klinkt, het maakt een groot verschil, vooral als je een partner hebt.

Jij en je partner kunnen verschillende schema’s hebben, dus het is ook een goed idee om elkaars slaap niet te verstoren. Dit bespaart je het aanzetten van het slaapkamerlicht terwijl jij je klaarmaakt voor je werk.

3. Integreer de slaapkamer, badkamer en kleedkamer?

Dit kan een riskante gok zijn als je een kamer deelt met andere mensen. Velen van ons hebben immers graag privacy als ze in de badkamer zijn.

Er zijn echter materialen waarmee je met een gerust hart naar de badkamer kunt gaan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het toevoegen van glas dat beslaat als je de ruimte betreedt.

Het hangt allemaal af van wat je zoekt en van het budget dat je hebt. Het is ook heel belangrijk dat je niet vergeet om geurkaarsen in de badkamer te hebben om vervelende geurtjes kwijt te raken.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Decoratie in etnische stijl: tips om het thuis toe te passen

Factoren waarmee je rekening moet houden bij een open concept stijl

Herinrichten van je huis
Verbouwen in deze stijl kan een tijdje duren. Overhaast de dingen niet, en plan alles wat je wilt van tevoren goed.

Houd in gedachten dat het niet alleen gaat om het vorm geven aan een plek; er zijn ook enkele basismaatregelen die in acht genomen moeten worden zodat het verbouwingsproject niet op een ramp uitloopt.

  • Het is raadzaam een expert op dit gebied in te schakelen. Bedenk dat er behalve esthetiek ook andere punten zijn om rekening mee te houden, zoals hoogteverschillen, elektrische bedrading, water- en rioolbuizen en de indeling van de verlichting.
  • Je zult orde en netheid in de ruimte moeten handhaven. Als je bijvoorbeeld een gecombineerde woonkamer en keuken hebt, zullen je bezoekers visueel toegang hebben tot het keukengedeelte omdat er geen muren of deuren zijn om het te scheiden.
  • Kies voor een inloopkast met deuren, niet voor een open kast, want dat geeft een beter gevoel van orde in de ruimte.
  • Probeer je meubels en accessoires in goede staat te houden om een goede indruk te maken op je bezoekers.

Hoewel een open concept inrichting meestal een aanzienlijke investering vergt, vergeet niet dat je woning daardoor ook in waarde kan stijgen.

Het open concept geeft je het gevoel van vrijheid

Het open concept wordt door sommige mensen beschouwd als bevorderlijk voor een gevoel van vrijheid. Misschien komt dit door de mogelijkheid dat er niet zoveel afscheidingen zijn als in een traditioneel huis.

Dus, wat denk jij? Vergeet alleen niet dat je, voordat je je huis in deze stijl opnieuw inricht, het beste eerst een deskundige zoals een binnenhuisarchitect kunt raadplegen, omdat je ervoor moet zorgen dat je niets doet dat de structuur van je huis in gevaar kan brengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.