8 ideeën voor een duurzame badkamer

Bij duurzame badkamers gaat het om het optimaliseren van natuurlijke hulpbronnen die de gezondheid van zowel de gebruikers als het milieu ten goede komen. We leggen hier uit hoe je een "eco-douche" opzet en geven je andere tips.
8 ideeën voor een duurzame badkamer

Laatste update: 08 november, 2022

Als je van plan bent het uiterlijk van je badkamer te verbouwen, probeer dan eens groen te gaan. Met een duurzame badkamer help je de planeet. Bovendien verminder je veel schadelijke effecten op je gezondheid.

Tegenwoordig kun je talloze accessoires en energiebesparende elementen vinden die comfort en functionaliteit in de douche garanderen. Water, energie en de materialen waaruit de badkamer is opgebouwd beïnvloeden het evenwicht van het ecosysteem. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!

Waarom zou je een duurzame badkamer moeten hebben?

Er zijn steeds meer bewegingen die streven naar bescherming van en zorg voor het milieu. Bovendien nemen steeds meer mensen een gezonde levensstijl aan. Vandaar de relevantie van het creëren van vriendelijke en elegante ruimtes met een milieuvriendelijk ontwerp.

Met conventionele toiletten verspil je meer water en is er meer elektriciteitsverbruik, naast de lozing van cosmetisch afval dat uiteindelijk de oceanen vervuilt. De Stichting Aquae wijst er (Spaanse link) in feite op dat het doorspoelen van een toilet tussen de 7,5 en 26,5 liter water verbruikt.

Als je douche langer dan 15 minuten duurt, neemt het gemiddelde verbruik toe. Dezelfde instelling voegt eraan toe dat wanneer je je tanden poetst met een lopende kraan, je nog een liter water verbruikt.

Dus hoe kunnen we deze gewone gewoonten en realiteiten veranderen? Door onze gewoonten aan te passen en een ego-vriendelijke badkamer te ontwerpen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

De beste tips voor een duurzame badkamer

Recyclen
De milieubeweging levert niet alleen voordelen op voor de planeet, maar ook voor de gezondheid van jou en je gezin.

De handige oplossing om traditionele douches om te vormen tot een milieuvriendelijke badkamer is ze te voorzien van duurzame materialen en de tips toe te passen die we in dit artikel gaan presenteren.

1. Vervang je traditionele toilet

Oudere toiletten gebruiken meer water. Daarom zijn dual-flush toiletten beter. Dat wil zeggen, die de hele tank legen om vaste stoffen kwijt te raken en slechts een halve tank bij vloeistoffen.

Als je conventionele toilet in perfecte staat is, gooi het dan niet weg. Overleg bijvoorbeeld met een aannemer over de mogelijkheid om het te koppelen aan het dual-flush systeem.

De dual-flush van moderne toiletten bespaart water bij het doorspoelen.

2. Neem afscheid van chemicaliën

Als je een 100% duurzame badkamer wilt, moeten zowel de producten die je gebruikt voor je hygiëne als die in de badkamer natuurlijk zijn. Chemicaliënvrije ingrediënten zijn beter voor je gezondheid en tasten het milieu niet aan.

De organisatie Toxic-Free Home adviseert terpenen en citroen- of dennengeuren weg te gooien, vooral op dagen met veel ozonvervuiling of bij gebruik van luchtreinigers of ionisatoren. Ze stellen ook voor alleen essentiële artikelen te kopen om geen cocktail van chemicaliën te creëren.

3. Plaats je boiler op een strategische plek

Boilers moeten niet te ver van de badkamer geplaatst worden. Als het warm water er lang over doet om de kranen te bereiken, is het gevolg een verveelvoudiging van het elektrische energieverbruik. Plaats hem zo dicht mogelijk bij het toilet.

4. Gebruik energiebesparende verlichting

Als het tijd is om de lampen te vervangen, maak dan van de gelegenheid gebruik om energiebesparende of LED-lampen te gebruiken. Dit type verlichting is energiebesparend. Ook krijg je de voordelen van een wit licht dat de helderheid bevordert.

Volgens de Banco Bilbao Vizcaya de Argentaria (BBVA) brengt het hebben van LED-verlichting voordelen met zich mee (Spaanse link) zoals de onderstaande:

 • gevarieerde ontwerpen.
 • onmiddellijk branden.
 • langere levensduur op plaatsen zonder overmatige hitte.
 • minder vervuiling omdat ze geen kwik bevatten.

Natuurlijk licht is ook gunstig voor badkamers.

5. Installeer energiebesparende kranen

Kranen met sensoren, timers of een-hendelkranen zijn ideaal voor milieuvriendelijke badkamers. Door hun eigenschappen sluiten deze kranen meestal automatisch af, waardoor je waterverbruik aanzienlijk vermindert.

6. Gebruik ecologische materialen

Zorg ervoor dat de meubels en andere decoratieve elementen in je badkamer echt duurzaam zijn. Zulke materialen geven originaliteit, energie en elegantie aan elke ecologische badkamer. De volgende opties zijn goede alternatieven:

 • jute
 • steen
 • bamboe
 • marmer
 • hout
 • planten
 • gerecyclede voorwerpen

7. Geef de voorkeur aan douches boven baden

Baden onder de douche, in plaats van in bad, betekent een aanzienlijke waterbesparing. In de badkuip is meer water nodig voor volledige persoonlijke hygiëne. Het is echter ook belangrijk te bedenken dat de tijd die je onder de douche doorbrengt ook een belangrijke factor is als het gaat om waterbesparing. Zoals je je kunt voorstellen, hoe korter de douche, hoe beter.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Wat is emotionele decoratie en hoe kun je het toepassen?

8. Decoreer met natuurlijke verf

Duurzame badkamer

Kleur de muren met verven die bereid zijn zonder oplosmiddelen of giftige toevoegingen. In plaats daarvan zijn pigmenten gemaakt met minerale stoffen, zoals ricinusolie, lijnzaad en soja, gezonder en vriendelijker.

Ze dekken even goed als elke andere verf, beschermen tegen vocht, en bieden een verscheidenheid aan kleurenpaletten zodat je de tinten van je keuze kunt kiezen.

Is er een tweede toiletoptie voor duurzame badkamers?

Naast het dual flush toilet voegt zich een tweede duurzaam alternatief bij het milieu-initiatief. Het bestaat uit een composttoilet, dat ideaal is voor landelijke gebieden zonder sanitaire netwerken.

Dit voorstel is gebaseerd op hergebruik van de in het toilet gedeponeerde uitwerpselen en urine door ze te mengen met zaagsel en andere organische verbindingen die dienen om de bodem te bemesten.

Dus, al deze informatie kennende, welke tips zou jij willen toepassen om van een duurzame badkamer te genieten?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.