Wat is emotionele decoratie en hoe kun je het toepassen?

Wist je dat er een soort decoratie bestaat die je een vrolijk en behaaglijk gevoel wil geven? Leer hoe je die in je huis kunt toepassen in dit artikel.
Wat is emotionele decoratie en hoe kun je het toepassen?

Laatste update: 15 september, 2022

Er gaat niets boven thuiskomen en ons gelukkig voelen en omringd worden door ruimten die ons helpen ons positief, vitaal en opgewekt te voelen. In die zin speelt de configuratie van ruimtes door middel van kleuren, voorwerpen, verdeling, verlichting, decoratie, en andere factoren een sleutelrol. In dit artikel leren we je alles over emotionele decoratie en hoe je die in je huis kunt gebruiken.

Hoewel we ons er niet altijd van bewust zijn, brengen alle meubels, verf, en decoratie in het algemeen emoties over, of het nu gaat om kalmte, rust, vreugde, geborgenheid, of een andere soortgelijke positieve emotie.

Onze ruimte kan echter ook gevoelens van onbehagen, angst, kilte, of negativiteit overbrengen. Daarom is het een goed idee om onze intentie te zetten op het creëren van ruimtes die welzijn bevorderen.

Hierna leggen we uit waarom emotionele decoratie zo belangrijk is in de binnenhuisarchitectuur en waarom het een sleutelrol kan spelen in onze gunst om ons goed te voelen. Zo kun je een vleugje harmonie, rust en geluk geven aan de plaatsen die je bewoont.

Wat is emotionele decoratie?

Emotionele decoratie is een soort inrichting die erop gericht is positieve emoties over te brengen en op te wekken door de inrichting van ruimten. Het idee is om in de ruimten die we bewonen een maximum aan comfort en geborgenheid te bereiken. Op die manier kunnen we een zo goed mogelijk gevoel van sereniteit, vreugde en goede vibes krijgen.

Het is een discipline die ernaar streeft dat ruimten voldoen aan andere functionaliteiten die de lichamelijke en emotionele gezondheid ten goede komen en die esthetisch aantrekkelijk zijn. In feite is ze gebaseerd op de relatie tussen psychologie en ruimte.

In dit verband stelt een publicatie van de Universiteit voor Wetenschappen en Kunsten van Latijns Amerika UCAL (Spaanse link) dat “psychologie en architectuur twee wetenschappen zijn die altijd hand in hand gaan, in relatie tot het onderwerp binnenhuisarchitectuur…Ontwerpen is heel belangrijk om goede stemmingen bij mensen te bevorderen, te ontwikkelen of te beïnvloeden.”

In die zin is het niet per se nodig om mee naar huis te nemen wat in de mode is. Vaak als we een meubel- en decoratiewinkel binnengaan met de bedoeling ons huis te verbouwen, laten we ons meeslepen door trends.

Het is niet verkeerd om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends in inrichting. Toch moeten we toch rekening houden met de voorkeuren en het comfort van elk lid van het huishouden.

Als het om emotionele inrichting gaat, zijn er geen regels. Het gaat erom een vriendelijke en aangename ruimte te scheppen waarin we ons echt thuis kunnen voelen. Op dezelfde manier moet de plaats moet positieve emoties overbrengen zodat we er goede ervaringen kunnen opdoen terwijl we er binnen zijn.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel interessant vindt om te lezen:
Milieuvriendelijke decoreren: duurzame manieren

Hoe je emotionele decoratie in je huis kunt toepassen

Emotionele decoratie
Besteed aandacht aan de kleuren, meubels, en zelfs de geuren van elke hoek van je huis, en zorg ervoor dat alles je gelukkig maakt.

Hoewel veel ontwerpers en architecten tegenwoordig experts zijn in emotionele decoratie, is het ook een heel intuïtief en persoonlijk proces. Er zijn echter bepaalde gemeenschappelijke factoren als het gaat om het creëren van ruimtes die welzijn opwekken. Je moet er rekening mee houden als je je huis begint te evalueren.

In dit verband zei de bekende Spaanse binnenhuisarchitecte Susana Cots in een interview voor de media La Vanguardia (Spaanse link) dat “emotionele binnenhuisarchitectuur, wanneer goed gewerkt, een therapeutische binnenhuisarchitectuur kan worden, die ons beter doet voelen en ons kalmte en sereniteit brengt.”

De deskundige wijst erop dat elk detail belangrijk is en dat huizen gezien moeten worden als levende wezens – dat wil zeggen dat ze evolueren en veranderd kunnen worden.

Hier zijn enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden als je emotionele decoratie toepast op je persoonlijke of werkruimtes. Ben je er klaar voor?

Decoreer terwijl je de emoties voelt die elke ruimte uitzendt

Dit is het basisprincipe van emotionele decoratie. Om dit te doen moet je de tijd nemen om een tijdje in elke kamer, ruimte of hoek van je huis te gaan zitten. Door de ruimte te voelen kun je een inschatting te maken van wat de ruimte uitdraagt. Sta jezelf toe emoties te voelen en kijk welk gevoel elke plek bij je oproept.

Begin met te kijken naar zaken als of het er opgeruimd is of niet. Dit is een fundamenteel aspect dat sereniteit kan opwekken of juist een gevoel van chaos. Kijk ook of het donker of licht is en of je het aroma lekker vindt. Al deze gewaarwordingen en emoties die we ervaren spreken voor zich. Ze kunnen ons de weg wijzen of het nodig is veranderingen aan te brengen.

Als je het gevoel hebt dat je je in een zware omgeving bevindt, is het zeker tijd voor wat verandering. Soms is het verwijderen van wat verouderde voorwerpen al voldoende om de omgeving frisser en minder zwaar te laten aanvoelen.

Je kunt ook een muur verven, een plant neerzetten, of een schilderij veranderen. Het belangrijkste is dat je na zo’n verandering een positief gevoel hebt, waardoor je je prettiger voelt in de ruimte.

Kies de juiste meubels en decoratieve voorwerpen

Bij de keuze van elk meubelstuk en voorwerp waarmee we onze woning versieren, moeten we zeker zijn van wat het op ons overbrengt. Om de juiste keuze te maken, moeten we dus voorrang geven aan meubels die comfort, geborgenheid en harmonie met de rest van het huis bieden. Zo garanderen we dat we een goede investering doen.

Als je om de een of andere reden een voorwerp als geschenk of erfenis hebt gekregen dat je helemaal niet bevalt, moet je het niet houden alleen omdat je het gevoel hebt dat het moet.

Er is altijd de mogelijkheid om het te schenken of te ruilen. Daarentegen kunnen we foto’s kiezen om te versieren die gelukkige en leuke momenten oproepen. Ook kunnen we er souvenirs of decoratieve voorwerpen op zetten die ons aan uitstapjes of geliefden herinneren.

Anderzijds dragen boeken bij tot emotionele decoratie, want het zijn bronnen van wijsheid en schoonheid. In die zin zijn het goede bondgenoten, en we kunnen ze in verschillende ruimten hebben.

Een boek met poëzie of fotografie bijvoorbeeld, dat kalmte opwekt als we het openslaan, is een geweldige decoratie. Het gaat erom dat we stukken plaatsen die ons helpen om positiviteit te versterken.

Houd de natuur in gedachten bij de inrichting

Bloemen en planten zijn fantastisch om positieve emoties op te wekken. Ze zijn in staat omgevingen te scheppen die fris en vol leven aanvoelen. Het zijn levende wezens die met hun magie, mooie kleuren en aroma’s ontspannende ervaringen overbrengen. De aanbeveling is echter om levende planten te gebruiken en geen kunstmatige.

In feite evalueerde een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Physiological Anthropology, het verband tussen kamerplanten en stressvermindering.

De bevindingen stellen dat “actieve interactie met kamerplanten de fysiologische en psychologische stress kan verminderen in vergelijking met mentaal werk. Dit wordt bereikt door de activiteit van het sympathische zenuwstelsel en de diastolische bloeddruk te onderdrukken, en comfortabele, kalme en natuurlijke gevoelens te bevorderen.”

Vermijd kapotte of rommelige spullen

Ouder stel danst in huis
Zoek meubels en voorwerpen die je gelukkig maken en je in staat stellen van je huis te genieten. Dat is emotionele decoratie.

 

Een andere aanbeveling is om bedorven en kapotte spullen te vermijden. Het is het beste ze te vervangen, evenals de voorwerpen die geen positieve emoties opwekken. Deze tip is fundamenteel als er kinderen in huis zijn. Als ze bang zijn voor een bepaald voorwerp, bijvoorbeeld, is het misschien beter het voor hun welzijn buiten gebruik te stellen.

Als de muren daarentegen in slechte staat zijn, kun je ze beter verven. Op het moment dat de kraan het begeeft, moet hij zo snel mogelijk gerepareerd worden. Dit is een aanbeveling die voor het hele huis geldt, want als alles goed werkt, voelen we ons goed.

De ruimten netjes houden

Orde is een van de belangrijkste aspecten als we het hebben over het toepassen van emotionele decoratie. We kunnen de mooiste meubels en accessoires in ons huis hebben; maar als onze ruimte rommelig of vies is, wekt dat chaos en stress in ons leven op.

Er is niets beter dan ons huis schoon te houden, met een aangenaam aroma en een plaats voor alles en alles op zijn plaats. Het is belangrijk opbergruimten te hebben voor seizoensgebonden voorwerpen, zoals die met Kerstmis gebruikt worden.

Leer over de psychologie van kleur en verlichting

De verlichting in huis en de kleuren die onze muren en ruimten aankleden zijn heel belangrijk voor de emoties die we voelen. Alvorens de kleur te kiezen die je huis zal “aankleden”, moet je lezen over de psychologie van kleur en hoe elke toon verschillende gewaarwordingen oproept.

Van haar kant heeft ook de verlichting een belangrijke bijdrage aan onze stemmingen. In feite brengt een goed verlichte huiskamer een gevoel van vrede, rust en vreugde.

Bij de keuze van de verlichting is het belangrijk de juiste soort lampen te kiezen. Warme en koude verlichting moeten namelijk in verschillende omgevingen gebruikt worden. In die zin wekt warm licht een gevoel van welkom en geborgenheid op.

Zorg voor je zintuigen

Wat lawaai betreft is het belangrijk om in een stille ruimte te wonen en zo ver mogelijk van snelwegen of stadsgeluiden. Gelukkig is er de mogelijkheid om vensterglas te gebruiken dat oncomfortabele geluiden isoleert. Op die manier is het veel gemakkelijker om in huis van rust te genieten.

Het is ook nodig om aandacht te besteden aan de aroma’s in je huis. Concepten zoals aromatherapie hebben aangetoond dat geuren ook onze stemmingen beïnvloeden.

Hoewel het een onzichtbare factor lijkt, is de aanwezigheid ervan in de omgeving essentieel om je op je gemak te voelen. Hetzelfde geldt voor texturen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde om je te bevinden met een zachte deken die de slaap bevordert als met een zware en kriebelende deken.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Wat zijn de voor- en nadelen van zwevende bedden?

Zorg goed voor jezelf!

Zoals je net in dit artikel gelezen hebt, zijn er verschillende factoren die bijdragen tot goed wonen in huis. Bedenk dat het er bij het aanbrengen van emotionele decoratie om gaat dat je je thuis goed voelt. Hoe klein of groot het ook is.

Anderzijds is het essentieel dat je niet vergeet rekening te houden met de mening van alle mensen die in het huis wonen. Iedereen heeft immers andere behoeften en voorkeuren. Daarom is het bereiken van overeenkomsten en het vinden van een middenweg waar iedereen zich even prettig voelt belangrijk.

Een goede optie is tenslotte om een deskundige ontwerper of binnenhuisarchitect in te huren om ons te helpen met de verdeling van de ruimte, de keuze van kleuren, meubels en voorwerpen. Maar als dit niet binnen je budget, behoeften of voorkeuren past, zijn er andere mogelijkheden.

We raden aan om naar decoratie vitrines te kijken, interieur pagina’s te bezoeken, en inspiratie op te doen in sociale netwerken of tijdschriften. Het is essentieel dat je de tijd neemt om uit te zoeken welke texturen, materialen en kleuren voor jou de meest aangename emoties opwekken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.