Wat zijn de voor- en nadelen van zwevende bedden?

Slapen met het gevoel te zweven is een trend geworden voor moderne slaapkamers. Ontdek de voor- en nadelen van dit type bed.
Wat zijn de voor- en nadelen van zwevende bedden?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 09 september, 2022

De laatste jaren maakte de trend van zwevende bedden in slaapkamers een sterke groei door. Dit meubelstuk heeft een heel opvallend visueel effect. Dit bed wekt de sensatie alsof je in de lucht slaapt, omdat het ondersteund wordt door een paar muurbeugels en onopvallende steunen.  Bovendien brengen zwevende bedden persoonlijkheid en een sterke decoratieve stijl in alle soorten kamers.

Hoewel ze meestal gebruikt worden in gebouwen met een meer moderne inrichting, is het mogelijk ze aan te passen aan elke ruimte. De voordelen die ze bieden zijn talrijk, maar ze hebben ook enkele nadelen die de moeite waard zijn om te kennen.

Wat zijn zwevende bedden?

Zwevende bedden worden in kamers geïnstalleerd vanaf de muursteunen, samen met een groep steunen die met het blote oog niet gemakkelijk te herkennen zijn. Daardoor ontstaat het zwevende effect, iets dat de visuele inrichting van een kamer verandert. Dit effect treedt niet alleen op in het bed, maar schept een opener gevoel in de hele kamer.

De belangrijkste steun wordt verkregen door een platform dat aan de muur geschroefd is, samen met een centrale steun die aan de vloer bevestigd is. Deze manier van steunen schept stabiliteit en zekerheid. Bovendien zijn de meeste modellen verstelbaar. Dat wil zeggen dat de hoogte en de vering op een grotere of kleinere afstand van de vloer kunnen staan.

Voordelen van zwevende bedden

Zwevend bed
De lampjes onder de zwevende bedden versterken het gevoel van zweven.

 

Dit soort meubilair in de slaapkamer heeft een aantal voordelen die ertoe leiden dat ze een trend in de inrichting worden. Niet alleen om het opvallende visuele effect, maar ook om de extra ruimte die ze scheppen.

Uitbreiding van de ruimte

Omdat ze aan de muur geschroefd zijn en in het midden een enkele steun hebben, geeft het zwevende bed het gevoel van een veel meer open ruimte. Dit is niet alleen een voordeel uit esthetisch oogpunt, maar ook uit hygiënisch oogpunt.

Met meer ruimte onder het bed wordt het schoonmaken vergemakkelijkt. Er zijn geen poten die in de weg zitten.

Suspension

Het belangrijkste kenmerk van zwevende bedden is hun vermogen om een visueel effect van vering op te wekken. Het geeft de sensatie alsof je in de lucht slaapt.

Voor wie de kamer binnenkomt, is de indruk dat het bed zweeft. Dit effect kan versterkt worden door de strategische plaatsing van ledverlichting.

In hoogte verstelbaar

Een zwevend bed installeren betekent niet dat je een grote sprong moet maken om in bed te stappen. De hoogte van elk model is verstelbaar vanaf het moment dat het geïnstalleerd is, zodat het gemakkelijk aan te passen is aan de behoeften van elke persoon.

Geschikt voor diverse materialen

Zwevende bedden passen heel goed in moderne kamerinrichtingen. Het is echter mogelijk ze aan te passen aan elke decoratieve ruimte. Anderzijds is hun plaatsing geschikt bij verschillende soorten muren, zelfs op scheidingswanden van gipsplaat.

Hoofdbord

Sommige mensen geven de voorkeur aan hoofdsteunen of hoofdborden aan de rand van hun bed. Dit is een accessoire bedoeld voor comfort en decoratie. Anderen kiezen ervoor niets te plaatsen. Zwevende bedden hebben de mogelijkheid om een hoofdbord te hebben en ook om het te verwijderen, wat veelzijdigheid biedt in dit aspect.

Stil

Dankzij het ontbreken van steunen produceren ze meestal geen geluid als ze omhooggezet worden. Het is gebruikelijk dat gewone bedden piepen als het hout versleten is of als het frame los zit.

Bij zwevende bedden bestaat dit probleem niet. Ze zijn ideaal voor mensen die meestal wakker worden van het geringste geluid.

Nadelen van zwevende bedden

Bed met ladekast
Mensen die liever bergruimte onder het bed hebben, zullen zwevende bedden geen goede optie vinden.

Naast de vele functionele en decoratieve voordelen die ze bieden, moeten we ook rekening houden met enkele nadelen. Zwevende bedden moeten aangepast worden aan bepaalde materiële omstandigheden van de kamer.

  • Budget. Hoewel er modellen met verschillende prijzen zijn, neigen die met een enkele centrale ondersteuning duur te zijn.
  • Opbergruimte. Veel mensen gebruiken de lades onder het bed om kleren of andere voorwerpen in op te bergen. Met de zwevende bedden gaat deze mogelijkheid verloren, want uit esthetisch oogpunt is het niet aan te raden het onderste deel te beladen.
  • Wanden. Hoewel ze zich aan verschillende soorten wanden aanpassen, moeten zwevende bedden met zwakkere steunpunten aan sterkere scheidingswanden bevestigd worden.
  • Afscheiding. Dit is een meubelstuk dat zowel stabiliteit als veiligheid biedt. Het is echter belangrijk te weten welk gewicht ze kunnen dragen, want dat mag niet overschreden worden.
  • Moeilijkheid om te bewegen. Omdat ze aan de muur bevestigd zijn, is het veel ingewikkelder om ze te verplaatsen voor wat maar nodig is. Structurele hervormingen zullen moeten gebeuren door de bevestigingen te demonteren.

Ideale ontwerpen en plaatsen voor zwevende bedden

De soorten zwevende bedden kunnen we in twee hoofdgroepen verdelen. De eerste soort zijn die met een enkele steun.

In dit geval zijn het meestal meer verfijnde modellen, wat tot uiting komt in hun hoge prijs. Ze hebben een enkele verstelbare centrale steun, die bijna onzichtbaar is. Bovendien passen ze zich gemakkelijk aan gipskartonnen scheidingswanden aan en ondersteunen ze een gemiddeld gewicht van 250 tot 300 kilo.

Ten tweede zijn zwevende bedden met meerdere steunen meer betaalbare opties. Het ophangeffect gaat gepaard met de vormgeving en de mogelijkheid om in de onderste sector ledverlichting aan te brengen.

Wat plaatsing betreft zijn deze voorwerpen zowel voor grote als kleine ruimten aan te bevelen. In het eerste geval zijn ze ideaal om een aandachtspunt te genereren in een grote kamer met veel meubilair. Terwijl ze, in kleine slaapkamers, een grotere visuele openheid veroorzaken.

Veelzijdig en aanpasbaar

Het is belangrijk rekening te houden met zowel de voor- als de nadelen van zwevende bedden. Ze zijn echter een prima optie om een moderne uitstraling in de slaapkamer te creëren. Bovendien kunnen ze door speciaal beddengoed en de toevoeging van ledverlichting aangepast worden aan volwassenen, kinderen, en verschillende decoratieve stijlen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • JIMÉNEZ, JUAN MANUEL RUIZ. “Las Camas Flotantes.” La Luz de Las Cosas. Editorial Universidad del Norte, 2020. 31–40. Disponible en: https://doi.org/10.2307/j.ctv16b78sw.6
  • Moreyra, Cecilia,  En busca del confort cotidiano. El mobiliario doméstico en Córdoba (Argentina), siglo XIX. Anuario de Historia Regional y de las Fronteras [Internet]. 2018;23(1):73-91. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=407554792004
  • Moreyra, Cecilia Edith ,  Vida cotidiana y entorno material. El mobiliario doméstico en la ciudad de Córdoba a fines del siglo XVIII. Historia Crítica [Internet]. 2009; (38):122-144. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81112312008
  • Aguilera Ampudia, Germán, Flores Figueroa, José de Jesús, Balderrama Armendáriz, César Omar,  El entorno cotidiano, la estética kitsch y su relación con los diseños. NÓESIS. REVISTA DE CIENCIAS SOCIALES [Internet]. 2016;25(49):98-120. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85943066004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.