Nifedipine: kenmerken en indicaties

Voordat je met de behandeling met nifedipine begint, moet je er rekening mee houden dat het gebruik ervan soms niet geschikt is vanwege bepaalde bijwerkingen. We vertellen je meer over dit medicijn in het artikel van vandaag
Nifedipine: kenmerken en indicaties

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Nifedipine is een calciumantagonist die behoort tot de groep van de calciumblokkers, genaamd dihydropyridinen. Daarnaast is het een perifere, hypotensieve vaatverwijdende stof en heeft het ook een laag negatief inotropisch effect.

Vanwege deze effecten schrijven artsen deze medicatie voor bij de behandeling van angina pectoris en hoge bloeddruk. Er zijn ook quick-release capsules beschikbaar, deze zijn nuttig bij de behandeling van het fenomeen van Raynaud.

Deze medicatie wordt zowel oraal als sublinguaal toegediend. Patiënten die niet kunnen slikken, kiezen voor de tweede manier, bijvoorbeeld bij een hypertensieve crisis.

De sublinguale route kan echter gevaarlijk zijn en wordt over het algemeen dan ook niet aanbevolen. Dit komt omdat de hypotensieve reactie die het veroorzaakt intens is en vaak moeilijk te controleren.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat het geen goed idee is om grapefruitsap te drinken, terwijl je een behandeling met nifedipine ondergaat. Hetzelfde geldt voor wanneer je ook andere stoffen inneemt die de leverstofwisseling remmen. Dit komt omdat grapefruitsap de concentratie van het middel aanzienlijk kan verhogen, wat kan leiden tot toxiciteit.

Wat is het fenomeen van Raynaud?

Het fenomeen van Raynaud is een zeldzame ziekte die de bloedvaten van je vingers en tenen aantast. De bloedvaten vernauwen zich als iemand koud is of veel stress ervaart.

Wanneer dit gebeurt, kan het bloed niet goed circuleren als gevolg van deze vasoconstrictie. Daardoor worden de aangetaste delen witachtig en blauwachtig.

Als iemand er eenmaal van herstelt, wordt de huid rood en kan de patiënt tintelingen en hartkloppingen voelen. Als het erger wordt, kan het echter ook leiden tot huidzweren en zelfs tot necrose.

De oorzaken van het fenomeen van Raynaud zijn nog onbekend. Je kunt echter wel onderscheid maken tussen primaire en secundaire vormen van het fenomeen van Raynaud. De primaire vorm is de meestvoorkomende vorm en is niet de oorzaak van de bijbehorende ziekte.

De secundaire vorm van het fenomeen van Raynaud is te wijten aan een niet gediagnosticeerd probleem. Het is meestal ernstiger dan de primaire, ondanks dat het minder vaak voorkomt. Een aantal van de ziekten die dit syndroom kunnen veroorzaken zijn:

Hoe werkt nifedipine?

mensen met hartgerelateerde klachten

Nifedipine behoort, zoals we al hebben gezegd, tot de calciumblokkers. Deze groep medicijnen vermindert de opname van calcium door de hartspiercellen en de bloedvaten. Dit alles gebeurt als gevolg van de blokkade van spanningsafhankelijke calciumkanalen.

Daarnaast behoort nifedipine specifiek tot de groep dihydropyridinen. Het werkt vooral in op de perifere circulatie door de vasculaire gladde spier te ontspannen en bevordert vasodilatatie van de slagaders op twee niveaus:

  • Perifere vasodilatatie. Hier vermindert het medicijn de weerstand na belasting. Daarom is nifedipine nuttig bij patiënten met hoge bloeddruk en het fenomeen van Raynaud.
  • Coronaire vasodilatatie. In dit geval verhoogt het middel de coronaire bloedstroom en de myocardiale oxygenatie. Daarom is dit medicijn efficiënt bij de behandeling van angina pectoris.

Ook kan het de hartgeleiding en de contractiliteit verminderen, hoewel dat slechts licht is.

Contra-indicaties en bijwerkingen van nifedipine

Een arts die naar medicatie kijkt

Voordat je met een behandeling met deze medicatie begint, moet je rekening houden met een reeks contra-indicaties vanwege de mogelijke bijwerkingen. Het belangrijkste is dat een patiënt geen nifedipine moet nemen als hij of zij er allergisch voor is.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven zouden ook het gebruik van dit medicijn moeten vermijden, omdat het de baby zou kunnen schaden. Tot slot, en op basis van de gegevens die beschikbaar zijn voor andere medicijnen in deze groep, zouden mensen die een behandeling met rifampicin ondergaan het ook moeten vermijden.

Nifedipine kan, zoals de meeste medicijnen op de markt, een aantal bijwerkingen veroorzaken waar je rekening mee moet houden. Deze bijwerkingen zijn onder andere:

  • vasculaire problemen in verband met vasodilatatie zoals duizeligheid, hoofdpijn en perifeer oedeem
  • hartaandoeningen zoals hartkloppingen, hypotensie en hartfalen
  • spijsverteringsveranderingen
  • veranderingen in het zenuwstelsel, zoals angst en slapeloosheid

Conclusie

Nifedipine is een medicijn dat voornamelijk wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie, het syndroom van Raynaud en angina pectoris.

Je moet er bijzonder voorzichtig mee zijn vanwege de potentie van het middel. Raadpleeg je arts of apotheker met eventuele vragen over dit geneesmiddel en volg altijd hun instructies op.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • José Sandoval, M. S. (2003). Nifedipino versus ritodrina en la amenaza de parto pretermino.pdf. Revista Peruana Ginecología y Obstetricia.
  • Puigventós Latorre, F., Carrillo Guivernau, L., Ramis Barceló, M., Galán Ramos, N., González González, L., & Usandizaga Calparsoro, M. (2014). Estudio observacional de la efectividad y seguridad de nifedipino en la amenaza de parto prematuro. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.07.003
  • Montes Santiago, J., Inaraja Bobo, M. T., & del Campo Fernández, V. (2003). Nifedipino oral o sublingual: Utilidad y efectividad a largo plazo de la educacin médica para disminuir su uso en la hipertensión. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1157/13042182

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.