3 natuurlijke remedies tegen anuskloofjes

Hoewel het geen remedie is, kun je anuskloofjes verlichten door veel vezels te eten en veel water te drinken om een ​​gezonde stoelgang te bevorderen en te voorkomen dat je te hard moet persen tijdens de ontlasting.
3 natuurlijke remedies tegen anuskloofjes

Laatste update: 13 september, 2018

Anuskloofjes zijn een vervelend en pijnlijk probleem dat veel mensen hebben, maar waar de meesten over zwijgen. Het kan een acute of chronische aandoening zijn die zo snel mogelijk moet worden behandeld om overmatig bloedverlies te voorkomen en je stoelgang te reguleren.

In dit artikel kun je meer te weten komen over enkele van de beste natuurlijke remedies om anuskloofjes te behandelen. Deze huismiddeltjes, zoals koud water, aloëvera, kokosolie en calendula, helpen niet alleen om dit probleem te behandelen, maar ook om het te voorkomen.

Wat zijn anuskloofjes?

Een anuskloofje is een klein scheurtje in het slijmvlies van de rectum. De voornaamste oorzaken ervan zijn obstipatie en van te grote ontlasting die moet passeren. Dit kan een zeer pijnlijk probleem zijn dat bloedingen veroorzaakt en soms zeer langzaam en moeizaam geneest.

De behandeling van anuskloofjes zou twee benaderingen moeten inhouden:

 • Zorgen voor een regelmatige stoelgang en voldoende hydratatie om te voorkomen dat het probleem verergert.
 • Het toepassen van uitwendige remedies die de pijn verlichten en snelle genezing bevorderen.
Vrouw die op de wc zit omdat ze last heeft van anuskloofjes

Hoe kun je je darmfunctie regelen?

Als je lijdt aan een darmaandoening, kan het zijn dat reguliere medicijnen weinig tot geen verlichting bieden. Zelfs natuurlijke remedies kunnen niet altijd resultaten bieden op lange termijn, maar zijn eerder snelle oplossingen om het probleem te verlichten. Een oplossing op de lange termijn houdt in dat je je dagelijkse eet- en leefstijlgewoonten verandert.

 • Je dieet moet gebaseerd zijn op groenten en fruit, zowel rauw als gekookt (sappen, smoothies, salades, gesauteerde groenten enz.). Deze zouden tijdens elke maaltijd op je bord moeten liggen.
 • Kies als het mogelijk is voor volkoren producten die niet geraffineerd zijn (granen, meel, pasta enz.).
 • Als je veel vezels eet, heeft je lichaam water nodig om ze te verwerken. Drink minstens twee liter water per dag, buiten je maaltijden om.
 • Vergeet niet om peulvruchten, noten en zaden toe te voegen aan je weekmenu’s.
 • Zorg ervoor dat je minstens twee tot drie keer per week aan lichaamsbeweging doet en vermijd een sedentaire levensstijl, vooral als je voor je werk veel moet zitten.
 • Bestrijd stress en andere angststoornissen.

Natuurlijke remedies tegen anuskloofjes

1. Koud water

Als je last hebt van een anuskloofje, dan wil je de pijn die op onverwachte momenten opkomt waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk verzachten. Hoewel deze remedie je probleem niet zal genezen, kan koud water wel helpen om de pijn onmiddellijk te kalmeren. Zorg ervoor dat je het combineert met andere behandelingen.

De bedoeling is dat je het koude water rechtstreeks op het getroffen gebied aanbrengt. Het is het makkelijkst om dit onder de douche of boven een bidet te doen. Als dit niet mogelijk is, kun je een kleine handdoek gebruiken die je nat hebt gemaakt met koud water. Houd de handdoek een paar minuten tegen het anuskloofje aan.

Op het moment dat je last hebt van anuskloofjes, kun je conventioneel toiletpapier beter vermijden. Dit soort toiletpapier zou het probleem namelijk kunnen verergeren. Gebruik liever vochtige doekjes of een bidet als je die toevallig hebt.

2. Gezonde plantaardige oliën

Natuurlijke olie om anuskloofjes te behandelen

Koud water is een ideale manier om tijdelijk ongemak te behandelen. Om anuskloofjes zelf te voorkomen of te behandelen, moet je dit gevoelige deel van je lichaam echter gedurende langere tijd hydrateren en beschermen.

Hiervoor kun je gebruikmaken van natuurlijke producten. Vermijd dus het gebruik van chemische stoffen die negatieve effecten hebben.

De eenvoudigste en meest effectieve behandeling omvat het gebruik van plantaardige oliën. Plantaardige oliën zijn namelijk in staat om je huid diep te voeden en maken je huid zelfs elastischer, waardoor ze het ontstaan van nieuwe kloofjes kunnen helpen te voorkomen.

 • De beste opties zijn amandel-, tarwekiem- en olijfolie.
 • Je kunt ook een beetje essentiële cypresolie toevoegen om een ​​goede bloedsomloop te bevorderen.

3. Genezende behandelingen

Naast het hydrateren van je huid, kun je ook een zelfgemaakte remedie gebruiken die het genezingsproces zal versnellen. Het heeft regeneratieve eigenschappen die het kloofje zo snel mogelijk zullen sluiten. Deze remedie is ook ontstekingsremmend, voedend en kalmerend voor je huid.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels aloëveragel (30 g)
 • 1 eetlepel rozenbottelolie (15 ml)

Je kunt gewone aloëveragel gebruiken die je zelf uit een aloëverablad hebt geschraapt, of je kunt zuivere gel kopen in de winkel.

Voorbereiding en toepassing