Moet je na een voeding je baby laten boeren?
De baby correct voeden is een van de grootste zorgen van nieuwe ouders. In het begin is het moeilijk vanwege lastige zaken waar ze niet mee om weten te gaan, zoals laten boeren en gasvorming. Inderdaad, tijdens de eerste zes maanden van hun leven bouwen baby’s voortdurend gassen op, en het kan vaak helpen als je je baby laat boeren.
Vaak blijft het probleem echter bestaan, en dan ontstaan er zorgen over hoe ermee om te gaan. Wat veroorzaakt gasvorming bij baby’s? Is het mogelijk dat ze een medisch probleem of ziekte hebben? Helpt het laten boeren van de baby echt?
Wat veroorzaakt gas bij baby’s?
Je baby laten boeren helpt om het ongemak te verlichten dat door de opeenhoping van gas wordt veroorzaakt. Het eerste dat je moet weten, is dat gasvorming bij baby’s onvermijdelijk is.
Het is iets dat door hun voedingsgedrag in de eerste levensweken gebeurt en door hun ontwikkelende inwendige organen. Gas wordt in de meeste gevallen als volgt gegenereerd:
- Hun spijsverteringsstelsel is nog in ontwikkeling. Aan het einde van de zwangerschap is het spijsverteringsstelsel van een baby nog niet volledig ontwikkeld (Spaanse link).
- Hoewel de ontwikkeling varieert, beginnen ze rond de leeftijd van zes maanden te rijpen en worden ze pas volledig ontwikkelt als ze vijf jaar oud zijn. Dit betekent dat problemen zoals gasvorming en oprispingen normaal zijn.
- Baby’s slikken lucht in als ze huilen, of door te snel te slikken tijdens het voeden, vooral bij flesvoeding. Het inslikken van lucht is bij pasgeborenen normaal, hoewel het helaas gevolgen zoals gasvorming heeft. Naarmate je baby groeit, neemt de hoeveelheid lucht die per ongeluk zijn maag bereikt af.
- Enkele veel voorkomende maagproblemen zijn constipatie, gastro-oesofageale reflux en koliek. Spijsverteringsstoornissen komen tijdens het eerste levensjaar heel vaak voor, dus ouders moeten er (met de hulp van hun kinderarts) mee leren omgaan.
- Overgevoeligheid of allergieën: voornamelijk voor een bestanddeel van flesvoeding. Allergieën komen minder vaak voor dan overgevoeligheid, omdat de laatstgenoemde verband houdt met het ontwikkelingsstadium van het spijsverteringsstelsel.
Andere oorzaken van gasvorming
Dit zijn de vier belangrijkste oorzaken van gas bij baby’s. Er zijn natuurlijk ook andere oorzaken, zoals een slechte houding tijdens het geven van borstvoeding en een onregelmatig dieet tijdens de eerste paar voedingen.
Hoewel veel ouders anders denken (Engelse link), wordt niet gedacht dat het voedsel dat de moeder eet een trigger voor deze of soortgelijke problemen is. Moeders beperken vaak bepaalde voedingsmiddelen zonder enige rechtvaardiging (Engelse link), vooral pittige, zure of erg koude voedingsmiddelen.
Wetenschappers hebben echter aangetoond dat dergelijke beperkingen geen voordelen hebben, en tenzij aanbevolen door een kinderarts, zullen ze waarschijnlijk niet helpen.
Tekenen dat je baby last van gas kan hebben
Veel symptomen kunnen je vertellen dat je baby last van gas kan hebben. Onthoud dat dit natuurlijk en onvermijdelijk is, dus er is geen reden tot zorgen als je bepaalde symptomen regelmatig opmerkt. Dit zijn onder andere:
- Huilen en ongemak tonen. Huilen is de enige manier van communiceren die baby’s hebben om hun gevoelens en emoties te uiten. Als ze onmiddellijk na het eten huilen en dit gepaard gaat met tekenen van ongemak, dan kunnen ze last van gas hebben.
- Overmatige winderigheid. Hoewel winderigheid normaal is bij baby’s, als het na het geven van borstvoeding veel voorkomt, dan is het een symptoom van gas in het spijsverteringsstelsel. Om de druk te verlichten, probeert hun lichaam een deel ervan door middel van winderigheid te verdrijven.
- Slaap- of eetproblemen. Slaapproblemen kunnen inderdaad een teken van veel aandoeningen zijn, en hetzelfde geldt voor eetproblemen. Als deze zich echter in bepaalde contexten en samen met andere klachten voordoen, dan wijzen ze hoogstwaarschijnlijk op dezelfde aandoening.
- Soms kronkelen baby’s en vertonen ze tekenen van pijn, en proberen ze de beentjes naar de borst te brengen. Ze kunnen ook prikkelbaar worden en ze lijken over het algemeen niet zo lekker te zijn. Gas produceert een gevoel van ongemak dat tot al deze symptomen leidt.
Je kunt ook een lichte zwelling in de buik opmerken en dat je baby heel vaak spuugt. Deze tekenen betekenen niet altijd een overmatige ophoping van gas, aangezien de meeste van hen van nature voorkomen, zelfs als er geen onderliggend probleem is. Het aan je kinderarts vragen is de beste manier om andere aandoeningen uit te sluiten.
Hoe je baby te laten boeren?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het laten boeren van een baby koliek of oprispingen aanzienlijk vermindert. Dit werd door een onderzoek uit 2014 met twee controlegroepen bevestigd (Engelse link).
Hoewel er in de medische literatuur niet veel bewijs is, is er ook geen bewijs dat deze methoden schadelijk zijn voor de gezondheid van baby’s. Dit komt omdat, of ze nu wel of niet boeren, gas, koliek en oprispingen tijdens de eerste levensmaanden normale problemen zijn.
Uit bewijs van veel moeders blijkt echter dat het laten boeren van een baby hen helpt om te kalmeren, en ook helpt om ze beter te laten slapen en prikkelbaarheid te verminderen.
Dit betekent dat het een goed idee is, vooral als de hierboven beschreven symptomen erg opvallen. Met dit in gedachten zijn hier enkele technieken om je baby te laten boeren die je tijdens en na elke voeding kunt gebruiken.
Staand, met een doek op je schouder
Dit is de klassieke houding om je baby na het voeden te laten boeren. Je gaat staan en legt hun kin op je schouder. Het is mogelijk dat er tijdens het boeren een beetje melk naar buiten komt, dus het is aan te raden om een doek te gebruiken om vlekken op je kleding te voorkomen. Zodra je je in deze positie bevindt, ga je als volgt te werk:
- Klop zachtjes op de rug van je baby. Doe het van onder naar boven, om het gas naar boven te laten gaan.
- Om dit te bereiken, kun je drie of vier keer op hun onderrug kloppen en dan centimeter voor centimeter omhoog gaan totdat je het niveau van hun borst bereikt.
- Om je baby te kalmeren, kun je proberen om te lopen en wiegende bewegingen te maken.
Er is geen standaard tijdsduur om een baby te laten boeren. Doe het totdat je merkt dat het boeren stopt en probeer het ook in het midden van de voeding als de baby enkele tekenen van gasophoping vertoont. Zorg ervoor dat hun lichaam rechtop is om te helpen de boer te verdrijven.
Laat je baby rechtop boeren
Deze techniek is comfortabeler als je wilt rusten. Je kunt je baby op een stoel laten boeren. Een schommelstoel kan de baby helpen te kalmeren als hij zich tijdens het proces ongemakkelijk gaat voelen. Ga bij deze techniek als volgt te werk:
- Zet de baby op je schoot en plaats de palm van je hand op zijn borst. Kantel het lichaam van je baby iets naar voren, zodat je hand een deel van het gewicht ondersteunt.
- Klop met de andere hand zachtjes op de rug van je baby. Gebruik de hierboven beschreven methode met bewegingen vanaf onder.
- Pas op dat je de controle over het lichaam van je baby niet verliest en dat je je hand niet op zijn keel laat glijden. Doe dit totdat er twee of drie minuten zonder boertjes zijn verstreken.
Als je geen comfortabele houding kunt vinden, probeer dan je baby op je knieën of op een horizontaal oppervlak (zoals een bed) te laten zitten. Wees geduldig als er in het begin niets gebeurt, het duurt een paar minuten voordat de boer omhoog en naar buiten gaat.
Op je schoot laten liggen
Als de bovenstaande technieken niet werken, probeer dan je baby met zijn gezicht naar beneden op je schoot te leggen. Je moet voor een hoek van 30 graden gaan in plaats van een horizontale positie. De beste manier om dit te bereiken is door deze stappen te volgen:
- Plaats de baby op je schoot en kantel hem naar voren, op zoek naar die hoek van 30 graden.
- Zorg ervoor dat zijn hoofd te allen tijde boven zijn borst is. Zo voorkom je problemen als hij wat melk of eten uitspuugt. Ondersteun indien nodig zijn hoofd met je hand.
- Klop hem voorzichtig op de rug. Stop alleen als je zeker weet dat de bewegingen geen boeren meer veroorzaken.
Het nadeel van deze positie is dat het moeilijker is om te weten hoe vaak de boeren komen. Met de eerste positie is het mondje van de baby heel dicht bij je oor, zodat je weet of het kloppen effect heeft. We raden aan om de posities in de aangegeven volgorde uit te proberen, omdat ze in volgorde van effectiviteit zijn.
Misschien ook interessant om te lezen:
Alles over het introduceren van vast voedsel bij baby’s
Hoe kun je je baby met dit probleem helpen?
Er zijn verschillende technieken om je baby te laten boeren, het hangt allemaal af van waar jij en je baby zich het prettigst bij voelen. Boeren is niet het enige dat je kunt proberen om dit probleem te minimaliseren. Hieronder laten we je enkele andere trucs zien die je zonder veel moeite kunt proberen.
Onthoud dat het allemaal slechts suggesties zijn. Een gekwalificeerde kinderarts kan op basis van een nauwkeuriger diagnose alternatieve behandelingen aanbevelen. Toch kan het een goed idee zijn om de volgende opties te proberen.
Overweeg om van flesvoeding te veranderen
Vaak zijn gas, reflux, constipatie en koliek bij baby’s aan het type flesvoeding gerelateerd dat ze krijgen. Met toestemming van je kinderarts kun je proberen om een alternatief product te gebruiken.
Het gebruik van een aantal probiotica zoals lactobacillus reuteri kan het optreden van de bovenstaande symptomen verminderen, zoals aangetoond in een twee jaar durend klinisch onderzoek bij 589 zuigelingen (Engelse link).
Volgens één onderzoek (Engelse link) is het gebruik van lactosevrije melkeiwitten, vooraf met bepaalde verbindingen verdikt, ook effectief gebleken bij het voorkomen van oprispingen. Verander nooit van flesvoeding zonder eerst je kinderarts te raadplegen. Zij zijn de enige die kunnen bepalen dat je het product dat je gebruikt moet wijzigen.
Vraag hulp van een lactatiekundige
Volgens een in 2018 gepubliceerde studie (Engelse link) is er een verband tussen een aantal gastro-intestinale aandoeningen, zoals koliek en gas, en de efficiëntie van borstvoeding.
Kleine details zoals frequentie, hoek, houding en gedrag kunnen het lichaam van de baby schaden. Een gekwalificeerde lactatiedeskundige kan je adviseren over hoe je de borstvoeding kunt verbeteren.
Wees niet bang om bij het voeden van je baby professionele hulp te zoeken. Professionals zijn opgeleid om je volgens het advies en de ervaring van je kinderarts te begeleiden.
Masseer de buik van je baby
Dit is een leuker alternatief om je baby te laten boeren en hem te helpen om door de effecten van gas heen te ontspannen. Je kunt het met of zonder speciale oliën doen en het ook als een manier gebruiken om je met je kind te verbinden. Masseer de buik van je baby voorzichtig met de klok mee.
Je kunt babymassage ook op andere delen van het lichaam van je kind toepassen, zoals de armen, benen en schouders. Zo verminder je de prikkelbaarheid door gasvorming en creëer je tegelijkertijd een rustig moment voor jullie beiden.
Maak fietsbewegingen bij je baby
Dit is een andere techniek die je kunt toepassen als je je baby wilt laat boeren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de volgende manier is het meest effectief:
- Leg je baby plat op zijn rug.
- Pak de beentjes van je baby vast en maak een fietsbeweging. Zorg ervoor dat je het langzaam doet en dat het draaien het volledige bereik van zijn benen gebruikt, zonder dat het pijn doet.
Een alternatief voor de fietsbeweging is om de benen gelijktijdig te buigen. Op die manier wordt er lichte druk op de darmen gezet wat kan helpen om gas los te laten. Deze kleine truc is ook nuttig voor het verbeteren van constipatie bij zuigelingen.
- Help de baby de benen te strekken en vervolgens gebogen naar de borst te brengen.
- Houd ze daar tien seconden vast en herhaal het dan.
- Doe dit twee of drie keer per dag gedurende 5-10 minuten.
Andere dingen die je kunt proberen, zijn de speen op de fles vervangen door een speen die gas tegenhoudt en aandacht aan het gedrag van je baby te besteden wanneer hij vast voedsel begint te eten.
Wanneer moet je naar een dokter?
Als de symptomen langer dan zes maanden aanhouden, kun je het beste een specialist raadplegen voor een nauwkeurigere diagnose. Allergieën of intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit soort problemen veroorzaken, en dit zijn aandoeningen die een specifieke behandeling vereisen.
Als je tijdens de eerste levensmaanden met regelmaat de kinderarts bezoekt, dan is het waarschijnlijk dat dergelijke problemen vroeg worden ontdekt. Het is daarom belangrijk om naar alle afspraken met je kinderarts te gaan. Je moet ze als essentieel voor de gezondheid van je kind beschouwen.
Als zich ergere symptomen ontwikkelen, zoals bloed in de ontlasting of koorts, dan is dit een waarschuwingssignaal dat snel moet worden gecontroleerd. Raadpleeg in deze situaties direct je arts.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
- Cohen-Silver J., & Ratnapalan S. Management of Infantile Colic: A Review. Clinical pediatrics. 2009; 48 (1): 14-17.
- Díaz Mendoza, L. O., & Vera Torres, D. S. Relación entre la introducción prematura de la alimentación complementaria y la incidencia de enfermedades gastrointestinal. 2018. Tesis de grado.
- Honeyman, C. A. S., Rios, M. A. L., & Diez, P. R. H. Desarrollo de la microbiota gastrointestinal en lactantes y su rol en salud y enfermedad. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas. 1974: 3 (10); 35-43.
- Infante, D., Segarra, O., & Le Luyer, B.Dietary treatment of colic caused by excess gas in infants: biochemical evidence. World journal of gastroenterology: WJG. 2011: 17(16); 2104.
- Llewellyn-Jones, J. D. Breastfeeding: a peaceful burp?. The Medical journal of Australia. 1980: 2 (8); 456-457.
- Riitta S., M. Infantile colic: occurrence and risk factors. Eur J Pediatr. 1984; 143: 108–111.
- Sferra, T. J., & Heitlinger, L. A. Gastrointestinal gas formation and infantile colic. Pediatric Clinics. 1996: 43(2); 489-510.
- Vega Franco, Leopoldo. Rev. invest. clín ; 45(6): 605-12, nov.-dic. 1993. Desarrollo del aparato digestivo: implicaciones médico-dietéticas en lactantes. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-138983
- Can Fam Physician. 2019 Mar; 65(3): 204–211. “Something is wrong with your milk”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515974/
- Korean J Pediatr. 2017 Mar; 60(3): 70–76. Published online 2017 Mar 27. doi: 10.3345/kjp.2017.60.3.70. Maternal food restrictions during breastfeeding. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383635/
- Child Care Health Dev. 2015 Jan;41(1):52-6. doi: 10.1111/cch.12166. Epub 2014 Jun 9. A randomized controlled trial of burping for the prevention of colic and regurgitation in healthy infants. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24910161/
- AMA Pediatr. 2014 Mar;168(3):228-33. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomize. doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.4367.
- J Am Coll Nutr. 2014;33(2):136-46. Milk protein-based infant formula containing rice starch and low lactose reduces common regurgitation in healthy term infants: a randomized, blinded, and prospective trial. doi: 10.1080/07315724.2013.828578.
- Aktas, Songul & Alemdar, Dilek. (2018). Correlation between Infantile Colic and Maternal Breastfeeding Self-Efficacy, Breastfeeding Success and Breast Milk Amount. Journal of tropical pediatrics. 65. 10.1093/tropej/fmy054.