Medische behandeling van eelt op handen en voeten

Eelt heeft de neiging om op de voeten en handen te verschijnen. Hoewel het meestal geen complicaties veroorzaakt, is het lelijk en kan het ongemakkelijk zijn. Ontdek hoe je het kunt behandelen.
Medische behandeling van eelt op handen en voeten

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Eelt is een verdikking op het buitenste gedeelte van de huid, het verschijnt meestal op de handen en voeten. Het staat ook als ‘heloma’ bekend en het is nogal een vervelende aandoening. Het punt is dat het niet alleen de esthetiek aantast, het is zijn ook ongemakkelijk en leidt soms tot verwondingen.

Eeltknobbels bevinden zich vaak tussen de vingers, daarom worden ze in de volksmond ‘kippenogen’ genoemd. In elk geval worden ze allemaal door een verdikt en abnormaal uiterlijk van de huid gekenmerkt.

Deze verdikkingen worden bovendien schilferig en droog. Hoewel ze meestal geen groot ongemak veroorzaken, ervaart een aantal mensen pijn wanneer het getroffen gebied aan druk wordt blootgesteld. Eeltknobbels kunnen zelfs barsten en bloeden. Gelukkig is er een medische behandeling. Wil je hier meer over te weten komen? Blijf dan lezen!

Wat zijn eeltplekken en waarom verschijnen ze?

Eelt is een overgroei van de hoornlaag, de buitenste laag van de huid (Engelse link). Dit komt door voortdurende wrijving of overbelasting. Het gevolg hiervan is een aandoening die ‘hyperkeratose’ wordt genoemd, wat een hard, verdikt deel van de huid betekent.

De belangrijkste oorzaken zijn druk en wrijving met een extern element. Dit gebeurt bij de voeten meestal door het gebruik van verkeerd schoeisel. Bij de handen daarentegen wordt het meestal door het voortdurende gebruik van een element veroorzaakt dat druk genereert.

Deze verdikking van de huid heeft een beschermende functie. Het lichaam reageert op druk en wrijving, waardoor meer cellen worden gegenereerd om deze harde laag te vormen. Soms verschijnt eelt ook als gevolg van vervormingen of andere voetafwijkingen.

Soorten eelt op handen en voeten

Voet met eelt

Eelt op handen en voeten treedt meestal als gevolg van de constante wrijving van de huid tegen een bepaald materiaal op, zoals bijvoorbeeld schoenen. Er zijn drie basistypen eelt. Deze zijn als volgt:

  • Harde eeltplekken. Ze komen het meest voor en worden door een compacte consistentie gekenmerkt. Ze verschijnen vaker op de voeten.
  • Zachte eeltplekken. Ze hebben een rubberachtige consistentie en komen vaker voor tussen de tenen.
  • Vasculaire en neurovasculaire eeltvorming. Ze lijken op hard eelt, maar van binnen zijn er bloedvaten aanwezig. Neurovasculaire calluses hebben zenuwweefsel en zijn meestal het meest pijnlijk.

Diagnose

De meeste eeltplekken kun je met het blote oog of door aanraking detecteren. Verdikking en hardheid zijn meestal hun onderscheidende kenmerk. Het is echter altijd belangrijk voor een arts om de situatie te beoordelen, omdat er soms ook andere onderliggende problemen zijn die moeten worden behandeld.

De arts, meestal een podotherapeut, zal een grondig onderzoek van het gebied uitvoeren. Als het nodig wordt geacht, vraagt de arts een röntgenfoto of andere beeldvormende tests aan. Het doel is om de conditie van de botten te evalueren en te bepalen of er onderliggende afwijkingen zijn.

Medische behandelingen die beschikbaar zijn voor eelt

De belangrijkste behandeling voor eelt is het vermijden van de wrijving of druk die het probleem heeft veroorzaakt. Het is belangrijk om het schoeisel door een geschikter exemplaar te vervangen (Spaanse link) of om met geschikte handschoenen te werken, als het eelt op de handen zit.

Soms is het nodig om inlegzolen (Spaanse link) of soortgelijke middelen te gebruiken om het gebied te beschermen en nieuwe eeltvorming te voorkomen. Aan de andere kant kunnen artsen een aantal andere maatregelen nemen, vooral als het eelt pijnlijk is.

Overtollige huid verwijderen

De arts kan de verdikte huid of eelt met een scalpel wegsnijden. Dit is een geschikte maatregel om het eelt te verwijderen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de gezondheidswerker deze procedure moet uitvoeren, zodat de uitvoering ervan correct is en je daardoor een mogelijke infectie vermijdt.

Medicijnen voor eelt

Er zijn vrij verkrijgbare pleisters met 40% salicylzuur op de markt die zeer effectief zijn in het verwijderen van eelt. In het ideale geval is het de arts die per geval aangeeft of dit de juiste maatregel is en op welke manier je de behandeling moet krijgen.

Soms is het een goede optie om de verdikte huid met een puimsteen, een nagelvijl of een kartonnen vijl te vijlen, voordat je de pleister aanbrengt. Het is ook mogelijk dat de arts, in plaats van de pleister te gebruiken, een gel met dezelfde stof aanbeveelt.

Inlegzolen

Orthopedische en op maat gemaakte inlegzolen kunnen voor een aantal mensen een goed alternatief zijn. Artsen geven het meestal aan voor mensen met een vorm van voetmisvorming. Ze werken door wrijving of druk van schoeisel te voorkomen.

Operatie

Iemand bij een arts

Het is niet gebruikelijk, maar in een aantal gevallen moeten artsen hun toevlucht tot een operatie nemen (Engelse link). Dit gebeurt wanneer er een misvorming in de voet of hand is en dit maakt wrijving of druk onvermijdelijk. Als er zich een zweer of infectie vormt, dan moet de arts mogelijk ook het beschadigde weefsel verwijderen.

Natuurlijke middelen tegen eelt

Er zijn enkele natuurlijke middelen die in deze gevallen ook kunnen helpen. Een aantal mensen raadt bijvoorbeeld aan om ‘s nachts een halve ui op het getroffen gebied te leggen. Volgens de populaire literatuur verzachten de zuren in deze groente het eelt en vergemakkelijken ze de verwijdering ervan wanneer ze met een puimsteen worden verwijderd.

Je kunt iets soortgelijks met twee geraspte teentjes knoflook en een eetlepel olijfolie doen. Dek het af met gaas en laat het er een nacht op zitten. Herhaal deze remedie totdat het eelt is verdwenen.

Een andere goede optie is om een infusie van calendula te maken en deze met magnesiumsulfaat te mengen, dit wordt ook wel Epsom-zout genoemd. Dompel vervolgens je voeten in dit mengsel om het eelt te verzachten. Het is het beste om dit ‘s avonds te doen.

Behandeling van eelt: waar moet je aan denken?

Het is erg belangrijk om de oorzaak van eelt op handen en voeten weg te nemen. Anders kun je het keer op keer behandelen, maar dan blijft het verschijnen, omdat de factor die het veroorzaakt nog steeds aanwezig is. Je moet daarom allereerst bepalen wat dit probleem veroorzaakt.

Je kunt het beste farmaceutische middelen gebruiken tegen eelt. Anders kan het probleem verergeren. Je kunt daarnaast enkele middeltjes van natuurlijke oorsprong gebruiken. In ieder geval is het ‘t beste om bij twijfel een arts te raadplegen en zijn of haar instructies op te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Singh D, Bentley G, Trevino SG. Callosities, corns, and calluses. BMJ. 1996;312(7043):1403-1406. doi:10.1136/bmj.312.7043.1403a
  • Castillo, M. D. L. L. M. (2007). El uso del calzado: ¿cuándo, por qué? y sus consecuencias. Revista Mexicana de medicina física y rehabilitación, 19(4), 54-55.
  • Esson, M. G., Quiala, M. T., Pérez, A. J. H., de la Cruz, C. S., & Urgellés, A. N. (2014). Plantillas terapéuticas de madera como implemento para el tratamiento y mejoramiento de algunas enfermedades y deformidades de los pies. Revista Información Científica, 87(5), 894-903.
  • Martín, A. R., Escalera, B., & Flores, E. S. (1994). Callos y callosidades: tipos y tratamientos. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (322), 24-27.
  • Hashmi F, Nester CJ, Wright CR, Lam S. The evaluation of three treatments for plantar callus: a three-armed randomised, comparative trial using biophysical outcome measures. Trials. 2016;17(1):251. Published 2016 May 17. doi:10.1186/s13063-016-1377-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.