Longoedeem: symptomen en oorzaken

Longoedeem veroorzaakt ademhalingsproblemen, kortademigheid en tachycardie. Lees verder voor meer informatie.
Longoedeem: symptomen en oorzaken

Laatste update: 13 april, 2020

Longoedeem is een aandoening die bestaat uit vochtophoping in de longen. Deze ophoping veroorzaakt problemen met de ademhaling. Daardoor komt het leven van de patiënt in gevaar.

In de meeste gevallen ontstaat er longoedeem door hartproblemen. Ook trauma, longontsteking of zelfs medicijnen kunnen dit echter veroorzaken. Als het oedeem plotseling optreedt, is er sprake van een medisch noodgeval.

Het kan dus fataal zijn. Op andere momenten treedt het echter geleidelijk op. Toch is het een zeer urgente aandoening die moet worden aangepakt. In dit artikel leggen we uit wat longoedeem is, en wat de oorzaken en symptomen ervan zijn.

Wat is longoedeem?

De alveolen zijn luchtzakken die de longen vormen. In die zin zijn ze verantwoordelijk voor het absorberen van zuurstof en het verwijderen van kooldioxide tijdens de ademhaling. Als ze zich vullen met vloeistof in plaats van lucht, kan deze gasuitwisseling niet correct gebeuren.

Deze ophoping van vloeistof wordt longoedeem genoemd. Het wordt vaak veroorzaakt door hartproblemen. In deze omstandigheden heet het cardiogeen longoedeem. Het komt vooral voor als de linker hartkamer verzwakt is.

Bovendien mag het niet gerelateerd zijn aan het hart (niet-cardiogeen longoedeem). Het kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een persoon zich op een grote hoogte bevindt.

Een afbeelding van de longen

De oorzaken van longoedeem

Cardiogeen longoedeem

Zoals we hierboven al meldden, komt cardiogeen longoedeem vaak voor als gevolg van een hartaandoening. De meestvoorkomende problemen die longoedeem veroorzaakt zijn:

  • Coronaire slagaderafwijkingen. Deze slagaders zijn verantwoordelijk voor de circulatie van het hart. Ze raken meestal verstopt door een ophoping van vet (atheromatische plaque). Dit verzwakt het hart. Zo heeft het bloed de neiging om zich op te hopen in de longen, en dit zorgt ervoor dat de vloeistof naar de longblaasjes gaat.
  • Hartspierblessures. Dit wordt cardiomyopathie genoemd. Net als in het vorige geval, wanneer het hart niet hard genoeg klopt, keert de vloeistof terug naar de longen.
  • Hartklepproblemen.
  • Hypertensie.

Niet-cardiogeen longoedeem

Dit gaat niet gepaard met hartproblemen. In dit geval zijn de belangrijkste oorzaken:

  • Grote hoogtes. Wanneer iemand zich op grote hoogte bevindt, kan er de druk door vasoconstrictie van de longcapillairen oplopen. Als gevolg daarvan komt de vloeistof in de longblaasjes terecht.
  • Acuut ademnoodsyndroom. Deze aandoening treedt op wanneer de longen zich vullen met vloeistof en witte bloedcellen. Het kan ontstaan door trauma of infectie.
  • Medicijnen.
  • Longembolie. Dit komt voor wanneer een longbloedvat verstopt raakt. Hierdoor kan het bloed niet goed circuleren.
  • Virale infecties.
  • Rookinhalatie of verstikking.

Lees ook het volgende artikel:
Zes tips om een hartaanval te voorkomen

Symptomen

Over het algemeen zijn de symptomen afhankelijk van de oorzaak en de snelheid waarmee het longoedeem zich voordoet. Wanneer het acuut optreedt zijn de symptomen als volgt:

  • kortademigheid die verergert als de patiënt gaat liggen
  • een verstikkend gevoel
  • ademhalingsgeluiden (ook wel piepende ademhaling genoemd)
  • hoest (met of zonder bloed)
  • tachycardie (het hart klopt sneller dan normaal)
  • de huid van de patiënt kan koel en vochtig zijn en de lippen kunnen blauw zijn
Een grafiek van de hartslag

Als het oedeem geleidelijk ontstaat, zijn de symptomen iets anders, namelijk:

  • moeilijke ademhaling, zowel bij inspanning als wanneer de patiënt gaat liggen
  • opgezwollen benen
  • gevoel van vermoeidheid
  • hoest die optreedt als de persoon gaat liggen en verdwijnt als hij gaat zitten
  • gewichtstoename

Hoe kun je het voorkomen?

Om longoedeem proberen het te voorkomen, moet je eventuele hartproblemen voorkomen. Daarom is het noodzakelijk om je bloeddruk onder controle te houden. Hypertensie is namelijk een grote risicofactor is voor hartziekten.

Ook dagelijks matig bewegen en het volgen van een goed dieet zijn essentiële maatregelen. Deze maatregelen helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed onder controle te houden. Dit is belangrijk, omdat cholesterol gerelateerd is aan coronaire hartziekte.

Patiënten doen er ook goed aan om roken en het drinken van alcohol te vermijden. Deskundigen raden daarbij ook aan om een gezond gewicht te behouden. Tot slot moet je natuurlijk proberen je stress onder controle te houden.

Conclusie

Als je kortademigheid, vermoeidheid of een van de genoemde symptomen opmerkt, neem dan meteen contact op met je huisarts. Vergeet niet dat longoedeem een ernstige aandoening is. Het kan namelijk je leven in gevaar brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.