5 feiten over leptine: het verzadigingshormoon

Wist je dat stress, samen met restrictieve diëten de werking van het verzadigingshormoon kan veranderen, zodat het niet werkt als het zou moeten? Als een gevolg daarvan ga je juist meer eten.
5 feiten over leptine: het verzadigingshormoon
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 03 juni, 2018

Leptine is het belangrijkste verzadigingshormoon. Het is verantwoordelijk om een reeks berichten naar je hersenen te sturen die zeggen dat je al ‘vol’ bent en dat je geen honger meer hebt. 

Het is echter belangrijk om een klein detail uit te leggen. Trek is niet hetzelfde als honger.

Trek hebben is een emotioneel verlangen. Hierdoor wordt het niet altijd gecontroleerd door dit hormoon. In plaats daarvan worden cognitieve mechanismen, percepties en vooral emoties aan het proces toegevoegd.

Aan de andere kant, wat we definiëren als ‘honger’ is een fysiologische behoefte. Het wordt gebruikt om je voedingsbehoeften te vervullen waardoor we kunnen gedijen.

Het is hierdoor duidelijk dat je moet eten als je honger hebt.

Je lichaam heeft verschillende gezonde voedingsstoffen nodig. Het gebruikt deze om cellulaire structuren en functies te behouden. Ook geven ze je energie. Wanneer je deze voedingsstoffen binnenkrijgt werken verzadigingshormonen zoals leptine optimaal.

Daarom zullen we een kijkje nemen naar wat meer achtergrondinformatie over het belangrijkste verzadigingshormoon. En je zult er ook achter komen hoe je er voor kunt “zorgen” waardoor het correct en nauwkeurig zijn werk zal blijven doen.

1. Leptine: het verzadigingshormoon dat in overvloed aanwezig is bij mensen met overgewicht

Leptine het verzadigingshormoon

Het is mogelijk dat deze verklaring je aandacht trok. Als leptine het verzadigingshormoon is, waarom is er dan een overschot van bij mensen met overgewicht?

Laten we een paar gegevens bekijken om dit te begrijpen:

  • Leptine is een hormoon dat voornamelijk wordt geproduceerd door adipocyten (vetcellen).
  • Dit is wat bekend staat als een “signaalhormoon”. Met andere woorden, het communiceert met je hypothalamus om je te vertellen wanneer je moet stoppen met eten nadat het zich realiseert dat je al genoeg vet uit het voedsel hebt binnen gekregen.
  • Nu, wat er gebeurt met mensen met overgewicht is veelzeggend: ze lijden aan een leptine resistentie.
  • Zwaarlijvige mensen hebben zeer hoge niveaus van leptine in hun bloed. Met andere woorden, het hoopt zich op zonder te doen wat het zou moeten doen.

Hierdoor is het normaal dat het langer duurt voordat je je verzadigd voelt.

Tegelijkertijd kan een ander probleem deze weerstand tegen leptine beīnvloeden. Dit is als je een probleem hebt met je hypothalamus waardoor je je gevoeligheid voor dit hormoon verliest.

Wat kun je doen om leptine resistentie te verminderen?

  • Vermijd prikkelend voedsel
  • Eet voedingsmiddelen met goede vetten: olijfolie, zalm, avocado’s …
  • Slaap tussen 7 tot 9 uur per dag
  • Sport regelmatig

2. Leptine, het verzadingshormoon, heeft veel andere functies

Leptine het verzadigingshormoon

We weten al dat een van de toepassingen van dit hormoon is dat het signalen naar je hypothalamus stuurt om te zeggen dat je genoeg energie hebt gekregen. En het vertelt je om te stoppen met eten omdat je vol zit.

Dit hormoon heeft echter ook andere functies:

  • Het remt de productie van andere hormonen en peptiden die je eetlust verhogen. Dit is het geval met neuropeptide Y.
  • Wat ook interessant is is dat leptine je calorische en metabole verbruik verhoogt. Met andere woorden, het versnelt je metabolisme om je te laten afvallen of om overtollig vet dat je hebt kwijt te raken.

3. Strenge diëten verminderen je leptine niveau

Er is informatie die je goed moet onthouden: mensen die zeer strenge diëten volgen verminderen de activiteit van het belangrijkste verzadigingshormoon.

  • Diëten met een lage caloriewaarde, of de zogenoemde ‘crashdiëten’, zijn dus echt een gezondheidsrisico.
  • Je leptineniveau daalt, je metabolisme wordt erg traag, je honger is intenser en je energieniveau daalt.

4. Door stress kun je zwaarder worden vanwege leptine

Leptine het verzadigingshormoon

We weten dat er mensen zijn die afvallen wanneer ze een zeer stressvolle tijd doormaken. Het komt echter ook vaak voor dat met degenen die ‘chronische stress’ hebben juist het tegenovergestelde gebeurt.

De redenen hiervoor leggen we hieronder uit:

  • Een grotere hoeveelheid stress betekent een grotere hoeveelheid cortisol in je bloed.
  • Hoe meer cortisol je hebt hoe meer de aanwezigheid van leptine wordt verminderd.

Als gevolg hiervan, gebeurt er iets dat veel mensen wel weten: je wordt hongeriger, je geniet van meer eten en je gebruikt minder energie.

5. Is leptine de beste remedie om af te vallen?

Het is zeer waarschijnlijk dat meer dan één persoon nu nadenkt over hoe je de effectiviteit van leptine kunt verhogen. Dit zou je eerder een vol gevoel geven en hierdoor zou je veel minder gaan eten.

  • Het is de moeite waard om te vermelden dat het verzadigingshormoon synchroom werkt met je hersenen.
  • Als gevolg hiervan zou het nooit een signaal afgeven om te stoppen met eten als je meer voedingsstoffen en energie nodig hebt.
  • Als gevolg daarvan zou het je gezondheid schaden en dat zou niet goed zijn.

Met al deze informatie willen we iets heel duidelijk maken. Het is niet goed om voedingssuplementen te kopen die zeggen dat ze leptine bevatten om je honger te stillen. Het is ook niet goed om een wonderdieet of een crashdieet te volgen.

Als je lijdt aan overgewicht moet je je arts raadplegen. Op deze manier kun je bepalen of er een hormonaal probleem achter zit.

Als je echt wilt zorgen voor je leptineniveaus en het correct functioneren hiervan moet je niet langer wachten om je dieet te veranderen. Ook moet je gaan sporten en stress en spanning op de juiste manier beheersen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ochoa, C., & Muñoz, G. (2014). Hambre,Apetito y Saciedad. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición.
  • Almanza-Pérez, J. C., Blancas-Flores, G., García-Macedo, R., Alarcón-Aguilar, F. J., & Cruz, M. (2008). Leptina y su relación con la obesidad y la diabetes mellitus tipo 2. Gaceta Medica de Mexico.
  • Botella Carretero, J. I., Lledín Barbancho, M. D., Valero González, M. a., & Varela DaCosta, C. (2010). Leptina: implicaciones fisiológicas y clínicas. Anales de Medicina Interna. https://doi.org/10.4321/s0212-71992001000300012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.