8 voedingsmiddelen om je lever te verzorgen

Om je lever te verzorgen, moet je voedingsmiddelen eten die je lever ondersteunen. Op die manier kan je lever de overtollige gifstoffen uit je lichaam verwijderen. Ook verminderen deze de belasting van de lever. Leer er meer over in dit artikel.
8 voedingsmiddelen om je lever te verzorgen
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 03 maart, 2018

Je lever is een van je uitscheidingsorganen. Hij speelt een belangrijke rol in je algehele gezondheid. Dat is de reden waarom het belangrijk is om je lever te verzorgen.

Je lever werkt samen met je galblaas om te helpen bij je verteringsprocessen. Daarnaast verwijdert het de gifstoffen die zich in je bloedsomloop bevinden.

Bovendien beïnvloedt het de productie van bepaalde hormonen. Je lever is ook de sleutel voor opslag en het gebruik van bepaalde essentiële nutriënten.

Maar ook je lever kan problemen en aandoeningen krijgen. Net als andere systemen in je lichaam. Deze voorkomen dat de lever optimaal kan functioneren.

Het resultaat kan zijn dat dit een serie van negatieve reacties veroorzaakt. Als deze niet onder controle gebracht worden kunnen ze de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Gelukkig kunnen vele van deze problemen verholpen worden door alleen je dagelijkse gewoontes en voedingspatroon te veranderen.

Er zijn meerdere voedingsmiddelen met eigenschappen die je leverfunctie ondersteunen. Deze helpen om de ontwikkeling van ernstige problemen te voorkomen.

In dit artikel willen we de beste 8 voedingsmiddelen om je lever te verzorgen met je delen. We vertellen je er alles over, zodat je niet zult twijfelen om deze vaker aan je voedingspatroon toe te voegen.

1. Knoflook om je lever te verzorgen

Knoflook om de lever te verzorgen

Knoflook is dus een van de voedingsmiddelen die je kan helpen om je leverfunctie te verbeteren. Dit geldt met name als je last hebt van een ophoping van gifstoffen.

  • Het heeft antioxidante en ontstekingsremmende bestanddelen. Deze ondersteunen het ontgiftingsproces van je bloed. Dit voorkomt dat er overbelasting optreedt.
  • Het gebruikt een essentieel aminozuur dat Arginine heet. De effecten hiervan ontspannen je bloedvaten. Ook verminderen ze de druk op dit orgaan.
  • Daarnaast geeft knoflook je een flinke portie vitamine B6 en vitamine C. Dit zijn twee essentiële nutriënten die schade aan de cellen verminderen. Bovendien voorkomen ze de ophoping van cholesterol.

2. Olijfolie om je lever te verzorgen

Olijfolie is een van de zogenaamde “superfoods.” Het helpt om vele aspecten van je gezondheid te verbeteren.

  • Het bevat omega 3 vetzuren en vitamine E. Beide nutriënten zijn noodzakelijk voor het verwijderen van residuen die opgeslagen zijn in je lever. Bovendien voorkomt het cel-oxidatie.
  • Door met mate olijfolie te eten kun je je cholesterol onder controle houden. Bovendien versnelt het je metabolisme om overtollig vet te verminderen.

3. Groene thee om je lever te verzorgen

Groene thee om de lever te verzorgen

Arginine groene thee is een gezonde drank die een goede leverfunctie bevordert. Het doet dit met dank aan het hoge gehalte aan bepaalde antioxidanten die catechine genoemd worden.

Deze bestanddelen maken deel uit van de groep die favonoïden heten. Nadat deze opgenomen zijn helpen ze om het weefsel te beschermen tegen vrije radicalen en gifstoffen.

4. Grapefruit om je lever te verzorgen

Grapefruit vallen niet alleen op omdat ze veel vitamine C bevatten. Ze vallen ook op door hun glutathiongehalte.

Deze substantie wordt van nature aangemaakt in je lever. Bovendien wordt het gebruikt in diverse belangrijke processen in je lichaam, zoals het herstellen van je weefsels.

  • Een enkele grapefruit kan je tot 70 mg glutathion leveren. Hieraan is te danken dat grapefruits zeer nuttig zijn voor het stimuleren van je enzymen tijdens het proces van ontgifting.

5. Appel om je lever te verzorgen

Appels om de lever te verzorgen

Deze heerlijke vrucht bevat veel pectine. Dit is een natuurlijke vezelsoort die je spijsvertering ondersteunt. Bovendien helpt het je om gifstoffen kwijt te raken. Maar dat is nog niet alles. Pectine helpt je ook om de pH waarde van je bloed te reguleren. En het heeft ook een beschermend effect tegen giftige resten die in je lever ophopen.

6. Citroen om je lever te verzorgen

Citroenen bevatten veel vitamine C. Dat is de reden dat ze een goede bondgenoot zijn om voor je lever te zorgen en de gezondheid van je lever te verbeteren.

  • Dit antioxidante nutrient helpt om gifstoffen om te zetten in stoffen die makkelijk in water oplosbaar zijn. Dit proces maakt het later makkelijker om later kwijt te raken.
  • Het ondersteunt ook het proces van ontbinding van vetten. Bovendien ondersteunt het de regulering van je cholesterol.

7. Avocado om je lever te verzorgen

avocado

Avocado’s kun je ook een wonderproduct noemen. Het heeft een hoge voedingswaarde. Daarnaast kan het je helpen om de gezondheid van je hart, spijsvertering en je lever.

Avocado bevat niet alleen veel glutathion, maar ook veel vitamine C en E . Deze vitamines zijn krachtige antioxidanten. Ze maken de schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen ongedaan.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, bevatten avocado’s essentiële vetzuren. Deze zijn noodzakelijk voor het beperken van ontstekingen en je cholesterolgehalte.

8. Noten om je lever te verzorgen

Noten zijn een goede bron van L-arginine. Dit is een essentieel aminozuur dat je helpt om gifresten die in je lever zijn opgeslagen af te breken.

  • L-arginine helpt je onder andere om overmatige ontstekingsprocessen in je weefsels onder controle te houden. Daarnaast stimuleert het het reinigingsproces.
  • Regelmatige consumptie helpt om minder naar voedsel te verlangen en het verlaagt je slechte cholesterol (LDL).

 

Maak jij je ook zorgen over de gezondheid van je lever? Je hebt gelezen van welke voedingsmiddelen je meer moet eten om je lever te verzorgen. Zorg er dan voor dat je de inname van die producten opvoert. Onthoud bovendien dat je ze moet combineren met een uitgebalanceerd voedingspatroon en veel water en beweging. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.