Kinderen met autisme: 4 belangrijke oefeningen

Autisme is een aandoening die bij 1 op de 100 kinderen voorkomt. De emotionele ontwikkeling van kinderen met autisme kan verbeteren met specifieke activiteiten.
Kinderen met autisme: 4 belangrijke oefeningen
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 04 februari, 2021

Autismespectrumstoornis (ASS) is een chronische, neurobiologische stoornis met een genetische basis die de configuratie van het zenuwstelsel en de hersenfunctie beïnvloedt. Weet jij hoe je kinderen met autisme kunt stimuleren?

De symptomen houden verband sociale interactie en communicatie, evenals een gebrek aan flexibiliteit bij het redeneren. Ze omvatten ook een beperking van interesses en gedrag. Dit blijkt uit een studie, gepubliceerd in de Journal of Neurology (Spaanse link).

Geen twee mensen met dit neuropsychiatrische syndroom vertonen echter dezelfde waarneembare kenmerken. Daarom zijn er verschillende diagnostische categorieën, afhankelijk van de mate van intensiteit en de manier waarop deze symptomen zich manifesteren.

Hieronder delen we een reeks oefeningen of activiteiten die de cognitieve vaardigheden van kinderen met ASS zullen stimuleren.

Oefeningen voor kinderen met autisme

Kinderen met autisme vinden vaak getallen interessant

1. Activiteiten met getallen

Zoals dit onderzoek (Engelse link), gepubliceerd in MMWR Surveillance Summaries, aangeeft, hebben kinderen met autisme vaak weinig interesses. Velen voelen zich echter vooral aangetrokken tot getallen. Vanwege hun leeftijd kunnen ze de redenering achter de berekeningen meestal niet begrijpen, maar ze spelen graag met de objecten.

Verder zijn ze echt gefascineerd door opvallende objecten, dus je kunt helpen hun natuurlijke interesse in cijfers te stimuleren door ze leuk uitziend speelgoed te geven. Een voorbeeld hiervan is bellen blazen en je kind de bellen laten tellen.

Je kunt ook classificatieactiviteiten uitvoeren op basis van de verschillende vormen of kleuren. Dit zal je kleintje helpen meer te weten te komen over categorieën en het opsommen van objecten. Om dit te doen, kun je bijvoorbeeld het volgende gebruiken:

Dit soort activiteiten vergroot de interesses van kinderen en moedigt hen aan om met andere mensen om hen heen te communiceren.

2. Muziektherapie voor kinderen met autisme

Muziektherapie is een nuttige activiteit

Muziektherapie is een discipline die kan helpen bij gedragsontwikkeling. Muzikale expressie werkt op non-verbaal taalniveau en bevordert communicatiekanalen. Dit geldt vooral voor degenen die worstelen met expressieve functies, zoals kinderen met een autismespectrumstoornis.

Deze activiteiten zijn gericht op het bevorderen van emotionele ontwikkeling en individuele uitingen. Dit blijkt uit dit rapport (Spaanse link) dat in 2008 in de Cochrane Plus Library is gepubliceerd. Je kind en jij kunnen dus samen spelen op een manier die je kind helpt de geluiden van zijn eigen lichaam te herkennen.

Denk bijvoorbeeld aan hun lach, geklap of gegeeuw. Erkenning is de eerste stap van controle. Daarom moet je bij je kind gaan zitten en de handelingen herhalen die deze geluiden veroorzaken. Dan kunnen jij en je kind eraan werken om ze een naam te geven en een betekenis te geven.

Een andere interessante activiteit is om je kind een kort, repetitief liedje met je te laten leren met lichaamsgebaren. Het doel is dat je kleintje geïnteresseerd raakt en uitgedaagd wordt door te proberen het liedje te leren en tegelijkertijd van het hele proces te genieten.

3. Imitatiespellen

Een klein kind is lekker aan het spelen

Door een bepaald gedrag na te bootsen of te imiteren, kan je kind de wereld om hem heen beter begrijpen. Dit kan je kind helpen zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen. Dit wordt aangetoond door een onderzoek (Spaanse link), uitgevoerd door professionals van de Ibero-Amerikaanse Universiteit van Puebla, Mexico.

Het is belangrijk dat de activiteiten gepaard gaan met positieve bekrachtiging. Je moet ook geduld hebben en niet verwachten dat je kleintje het bij de eerste poging meteen begrijpt.

Een interessant imitatiespel om te proberen is het tekenen van alledaagse bewegingen, zoals bijvoorbeeld:

  • je haar kammen
  • tanden poetsen
  • eten
  • enzovoort

Daarna kun je je kind dit laten imiteren. Je kunt ook dieren tekenen en je kind het geluid dat ze maken leren.

Ook kun je proberen om tekeningen van de dieren te laten zien en hem of haar vragen de geluiden en de bewegingen van de dieren te maken.

Aangezien elke activiteit waarbij herhaling betrokken is goed is, kun je ook je eigen activiteiten bedenken op basis van de interesses van je kind. Dit maakt het voor je kind nog spannender.

4. Lichaamsbeweging

Kind speelt met vader

Lichamelijke activiteit helpt de psychomotorische vaardigheden en de relatie van je kind met zijn omgeving te verbeteren. Een studie uitgevoerd door professionals van de Universiteit van Burgos (Spaanse link), samen met medewerkers van de Autism Spain Confederation, toont aan dat lichamelijk welzijn de kwaliteit van leven van mensen met autisme verbetert.

Daarom is de ideale situatie om je kind buiten te laten sporten met andere kinderen. Als dit echter niet mogelijk is, kun je thuis ook bijvoorbeeld een hindernisbaan maken met zacht speelgoed, of een speurtocht maken waarbij je moet:

  • rennen
  • springen
  • buigen
  • kruipen

Het is belangrijk dat je kind van deze activiteiten geniet, zodat hij of zij de interesse niet verliest. Het is dus belangrijk dat je de activiteiten aanpast aan de interesses en behoeften van je kind.

We hopen dat deze oefeningen voor kinderen met autisme de ontwikkeling en sociale integratie van je kind zullen helpen verbeteren, terwijl je tegelijkertijd samen quality time kunt doorbrengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.