De vijf meest voorkomende tekenen van autisme

Het voornaamste gevolg van autisme is het onvermogen om te communiceren en sociale relaties te ontwikkelen. Het is het beste als een gespecialiseerde arts als eerste het probleem diagnosticeert. Op die manier kan je een oplossing gaan zoeken.
De vijf meest voorkomende tekenen van autisme
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Autisme is een  neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Het is ook bekend als een autismespectrumstoornis. De tekenen van autisme worden meestal in de eerste drie levensjaren duidelijk. Het is een stoornis die een leven lang blijft duren.

Het voornaamste gevolg van autisme is het onvermogen om te communiceren en sociale relaties te ontwikkelen. Maar afhankelijk van de ernst van de situatie kunnen die ontwikkelingsproblemen milder of sterker zijn. Dit zijn vormen van autisme bij kinderen:

  • Autisme of het syndroom van Kanner: een beperkte emotionele verbinding of empathie met anderen hebben.
  • Het syndroom van Asperger: het kind heeft een hoge intelligentie, een beperkte psychomotorische coördinatie, een gebrek aan empathie en problemen met sociale relaties. Mensen met deze stoornis begrijpen ironie of een dubbele betekenis in het taalgebruik niet.
  • Het syndroom van Heller: dit syndroom is te vergelijken met het syndroom van Asperger. Het tast de taal, het sociaal functioneren en de motorische vaardigheden aan. Maar het verschil is dat het individu een regressief en onvoorspelbaar karakter vertoont.
  • Niet-specifieke algemene ontwikkelingsstoornis: in dit geval zijn de symptomen gemengd. Er kunnen problemen zijn met sociale wederkerigheid, ernstige problemen met de communicatie en eigenaardige, beperkte en stereotype activiteiten en interesses.

De diagnose van deze stoornis en zijn varianten stelt men bij 1 op 68 individuen vast. Bij jongens ligt deze verhouding 1 op 42. Het komt dus veel vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Het treedt dus veel vaker op dan kanker, diabetes of AIDS.

De ouders en hoe therapie steun kan bieden

Meestal zijn het de ouders die tot het besef komen dat er sprake is van deze stoornis. Want ze beginnen bij hun kinderen vreemd gedrag waar te nemen. Hun kinderen kunnen problemen hebben met de communicatie en een aantal vaardigheden verliezen.

Voor een ouder is het heel moeilijk om te ontdekken dat hun kind de diagnose autisme krijgt. Denk maar eens aan de zorg, de wanhoop en de hulpeloosheid die je ervaart wanneer je niet in staat bent om er iets aan te doen.

Dat is de reden waarom onmiddellijke medische zorg fundamenteel is. Want zo haal je het meeste rendement uit de therapieën of de bestaande behandelingen. Die kunnen het kind helpen om zijn leven op een zo normaal mogelijke manier verder te leiden en tegelijkertijd rekening te houden met hun ontwikkeling.

Om die reden hebben we op deze blog besloten om een kleine lijst te maken van de meest voorkomende tekenen van autisme. Zo kan elke vader of moeder weten of het nodig is dat ze een specialist raadplegen.

5 tekenen van autisme

1. Repetitief gedrag en gehechtheid aan voorwerpen

Repetitief gedrag, één van de tekenen van autisme

Dit is één van de tekenen van autisme. Het is bovendien een sleutelaspect om vast te stellen dat een kind niet volgens zijn leeftijd handelt. Ze lijken ondergedompeld in hun eigen wereld. Vaak organiseren en reorganiseren ze ook dingen steeds opnieuw en gedurende een lange tijd.

Het komt ook vaak voor dat ze aan dingen of voorwerpen gehecht zijn. Waar ze ook naar toe gaan, ze willen altijd iets meenemen dat voor hen belangrijk is. Als iemand anders het aanraakt, reageren ze op een onevenredige manier.

2. Weinig empathie

Empathie is dat deel van ons karakter dat het ons mogelijk maakt ons in de situatie van anderen te verplaatsen. Het stelt ons in staat om na te denken over hoe anderen zich voelen en wat ze meemaken. Dit is één van de aspecten die mensen met een autismespectrumstoornis missen.

Ze zijn niet in staat om voor een andere persoon empathie te voelen. Daardoor hebben ze het moeilijk op vlak van sociale vaardigheden van een hoge niveau, op het gebied van gedrag en sociale integratie. Dit zorgt ervoor dat ze bijna geen interpersoonlijke relaties hebben.

3. Weinig of grote gevoeligheid voor geluiden

Gevoeligheid voor geluiden is één van de tekenen van autisme

Sommige van deze individuen zijn heel gevoelig voor externe prikkels zoals geluid. Wanneer dit gebeurt, begint het kind te schreeuwen, te springen en te rennen. Ze bedekken dan hun oren terwijl ze onzinnige woorden herhalen om zichzelf tot rust te brengen. Stressvolle situaties of conflicten kunnen hen dus drie keer meer beïnvloeden. Dat komt omdat ze er niet mee kunnen omgaan.

Er zijn daarentegen ook anderen, die niet op deze prikkels reageren. Wanneer je hen bij hun naam roept, reageren ze niet. Het is net alsof ze het niet horen. Bovendien zullen ze zich soms niet eens omdraaien om te zien waar het geluid vandaan komt. Ze zijn ook niet verrast bij luid lawaai.

4. Spraakmoeilijkheden

Sommige kinderen die de diagnose autisme krijgen, hebben geen goede spraakontwikkeling. Voor hen is elke vorm van taal dus moeilijk, of het nu mondeling, geschreven of met afbeeldingen is. Dit is ook één van de tekenen van autisme.

Ze verliezen zichzelf in hun eigen wereld. Bovendien zijn ze niet in staat te zeggen wat hen stoort of ergert. Er bestaan therapieën voor de ontwikkeling van de taal bij kinderen die aan deze stoornis lijden. Het beste wat je kan doen, is eerst het probleem door een gespecialiseerde arts te laten diagnosticeren. Op die manier kan je dan naar een oplossing op zoek gaan.

5. Veelvuldige woedeaanvallen

Tekenen van autisme

Je moet begrijpen dat zelfs een kind met een normale neurobiologische ontwikkeling niet kan omgaan met ongemakkelijke stresssituaties of woede. Zij weten nog niet of hoe ze dit moeten hanteren. Stel je nu even voor hoe het dan voor iemand die aan autisme lijdt moet zijn.

Ze worden heel vaak kwaad en over van alles en nog wat. Het is ook heel moeilijk om ze te kalmeren. Door hun aandoening kunnen ze niet op de juiste manier begrijpen wat er rond hen gebeurt.  Het vereist dus een heel zorgvuldige behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Etchepareborda, M. C. (2005). Funciones ejecutivas y autismo. Revista de neurología, 41(1), 155-162.
  • Hernández, J. M., Artigas, J., Martos, J., Palacios, S., Fuentes, J., Belinchón, M., & Posada, M. (2005). Guía de buena práctica para la detección temprana de los trastornos del espectro autista. Rev Neurol, 41(4), 237-245.
  • Yunta, J. A. M., Palau, M., Salvadó, B., & Valls, A. (2006). Autismo: identificación e intervención temprana. Acta Neurol Colomb, 22(2), 97-105.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.