Kan ik groeistrepen verwijderen?

Groeistrepen of striae zijn heel natuurlijk, maar sommige mensen vinden ze onaantrekkelijk. Ze kunnen onder andere ontstaan door zwangerschap of veranderingen in het gewicht.
Kan ik groeistrepen verwijderen?

Laatste update: 03 november, 2018

Wanneer je huid veel uitrekt, kan dit de verschijning van vlekken, lijnen of strepen die vaak roze of paars zijn veroorzaken. Dit zijn groeistrepen, of striae. Wanneer groeistrepen voor het eerst verschijnen hebben ze een intense kleur, maar dit vervaagt na een tijdje.

De textuur en de karakteristieken van groeistrepen vervagen echter niet vanzelf. Ze ontstaan vaak op spieren, billen, armen (over het algemeen rond de oksels), buik en borsten. Onthoud dat ze niet schadelijk zijn en je hiervoor dus niet naar de dokter hoeft te gaan.

Als je je echter stoort aan deze groeistrepen, kan je ze dan verwijderen? Lees verder om hier meer over te weten te komen.

Oorzaken van groeistrepen

Voordat je probeert om de striae te verwijderen, is de eerste stap uitvinden wat de oorzaak is:

 • Zwangerschap
 • Veel aankomen of juist gewicht verliezen
 • Langdurig gebruik van corticosteroïden of steroïden
 • Groeispurt, vooral tijdens de tienerjaren
 • Meer spiermassa, vooral in je armen en benen
 • Genetische stoornissen, zoals het Marfan Syndroom of Ehlers-Danlos Syndroom

Hoe kunnen groeistrepen verminderen?

Laten we eens een kijkje nemen hoe je groeistrepen kan behandelen. Relatief nieuwe striae kunnen behandeld worden met tretinoïnecrème, dat helpt om de collageen te herstellen en kan helpen om je huid gezond te houden.

Maar deze crème kan je alleen tijdens de eerste zes weken van het ontstaan van de striae gebruiken. Gebruik dit niet wanneer je zwanger bent, want de effecten van topische tretinoïne op de foetus zijn nog steeds onbekend.

Groeistrepen op de benen

Lasertherapie bevordert collageen en elastinegroei en kan helpen om striae textuur te geven wanneer ze nog relatief nieuw zijn.

Deze behandelingen met pulserend licht dat een hoge intensiteit heeft beïnvloeden niet de buitenste lagen van de huid, maar veroorzaken juist opzettelijke een gecontroleerde schade aan de chromoforen in de lederhuid.

Mogelijke behandelingen van striae

 • Microdermabrasie herstelt de huid zachtjes door er kleine kristallen tegenaan te schieten. Dit beïnvloedt alleen maar de buitenste laag van de huid en bevordert de groei van nieuwe huidoppervlaktes.
 • Excimeerlasers bevorderen de ontwikkeling van melanine in striae en helpt om de kleur te balanceren.
 • Een behandeling die helpt bij oude en nieuwe groeistrepen is een chemische exfoliatie met glycolzuur. De dokter zal eerst het te behandelen gebied schoonmaken en vervolgens een chemische oplossing aanbrengen die opzettelijk de huid beschadigt, waardoor regeneratie bevorderd wordt.
 • Er zijn ook verscheidene crèmes zoals kokosboter, shea butter en vitamine E die je thuis kan gebruiken om je te helpen. Deze crèmes zullen je huid gesmeerd houden en ook de kleurvervaging van de striae versnellen.
 • Andere veel gebruikte topische behandelingen zijn wonderolie, olijfolie, fruitzuren, zeewier en andere medicinale planten.

Je kan striae verminderen met crèmes en met de hulp van andere factoren. Je kan zelfs operatief erg dichtbij een complete verwijdering komen, maar helaas kan niks groeistrepen volledig verwijderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.