Kan geperste knoflook helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren?

Wist je dat de zwavelverbindingen in knoflook ideaal zijn om te helpen bij hoge bloeddruk en je cholesterolgehalte, die beide in verband staan met gezichtsverlies?
Kan geperste knoflook helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren?

Laatste update: 10 mei, 2022

Dieet en leefgewoonten hebben een beslissende invloed op zowel je ooggezondheid als je gezichtsverlies, volgens gegevens van de American Academy of Ophthalmology. Je ogen hebben essentiële vetzuren, vitaminen en antioxidanten nodig om goed te kunnen functioneren en achteruitgang te voorkomen. Kan geperste knoflook helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren?

De waarheid is dat het eten van voedingsmiddelen met veel omega 3 vetzuren, luteïne, zeaxanthine, zink, en vitamine C en E het risico op maculadegeneratie en andere oogziekten, zoals cataract, zou verminderen.

Hieronder vertellen we je alles over maculadegeneratie en hoe regelmatige inname van knoflook je ogen kan beïnvloeden. Pak pen en papier, en maak je klaar om aantekeningen te maken.

Wat is macula degeneratie?

Man bij een oogarts

Het Archivo Médico de Camagüey (Spaanse link) tijdschrift wijst erop dat maculadegeneratie (AMD) een visuele ziekte is die gekenmerkt wordt door de langzame achteruitgang van je centrale en scherpe zicht. Het maakt het moeilijk om fijne details te zien of te lezen. Ze komt vaker voor bij personen ouder dan 60 jaar, al zijn er ook gevallen bij jongere mensen.

De National Library of Medicine van de Verenigde Staten legt van haar kant uit dat deze ziekte het deel van het oog aantast dat ons in staat stelt details waar te nemen, dat is de macula lutea of gele vlek.

De ziekte kan echter enerzijds de groei van abnormale bloedvaten opwekken die bloed lekken en zich uiten in wazig zien (natte AMD) en anderzijds de lichtgevoelige maculacellen aantasten (droge AMD). In het laatste geval is een van de voornaamste symptomen het scheef zien van rechte lijnen. Het beïnvloedt dus wat je kunt zien.

Over het algemeen lijdt meer dan 80% van de gevallen aan droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze ziekte treedt op bij het dunner worden van de macula en de daaropvolgende samenklontering van drusen (eiwitten).

Kan geperste knoflook helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren?

Volgens gegevens van het U.S. Department of Agriculture bevat knoflook luteïne, zeaxanthine, zink, en vitamine C en E, allemaal stoffen die maculadegeneratie kunnen helpen voorkomen.

Een artikel in Food Science and Biotechnology (Engelse link) concludeerde dat knoflook antioxiderende en antibacteriële eigenschappen heeft, terwijl onderzoek in Anti-Cancer Agents in Medicine Chemistry (Engelse link) aantoonde dat het ook een ontstekingsremmend effect heeft.

Zo wordt aangenomen dat de combinatie van deze eigenschappen oxidatieve schade door vrije radicalen kan voorkomen en oogcellen beschermt, waardoor schade aan de macula wordt voorkomen. Op die manier zou knoflook dus kunnen helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren.

Anderzijds wordt knoflook beschouwd als een van de beste voedingsmiddelen om een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte in het bloed onder controle te houden (Spaanse link), twee aandoeningen die nauw samenhangen met oogschade en gezichtsverlies.

Bloeddruk en het verband met je gezichtsvermogen

Bloeddruk monitoren om je gezichtsvermogen te verbeteren

Patiënten met een hoge bloeddruk hebben meer kans op gezichtsverlies/problemen dan degenen die dat niet hebben. Dit komt doordat een te hoge druk de circulatie van zuurstofrijk bloed naar het netvlies vermindert.

Dit deel van je oog is voor goede prestaties afhankelijk van het zuurstofgehalte. Daarom brengt een beperkte bloedstroom je visuele gezondheid in gevaar. Knoflook bevordert een goede doorbloeding en verlaagt je systolische bloeddruk (Spaanse link) tot stabiele niveaus.

Cholesterol en ooggezondheid

Te veel cholesterol in je bloedbaan lokt niet alleen ongezonde reacties op cardiovasculair niveau uit, maar heeft ook te maken met de opbouw van vetafzettingen (Engelse link) achter het netvlies.

Deze lipiden kunnen je gezichtsvermogen verminderen en bovendien op de lange duur tot gezichtsverlies leiden. Knoflook bevat zwavel en krachtige antioxidanten die de synthese van zowel het slechte als de totale hoeveelheid cholesterol verminderen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
HDL- en LDL-cholesterol: alles wat je moet weten

Eet knoflook om je gezichtsvermogen te verbeteren

Knoflook

Je hebt een knoflookpers nodig. Het is ontworpen om een teentje knoflook te pletten door het door een reeks kleine gaatjes te persen. Het heeft een kleine hefboom die dient om het teentje tot een dikke pasta te persen. Als je dit gereedschap niet hebt, kun je natuurlijk ook andere mogelijkheden kiezen, zoals een snijplank met mes of een vijzel en stamper.

Wijze van gebruik

  • Om deze voordelen van dagelijkse knoflookconsumptie te verkrijgen, raden we één of twee teentjes per dag aan.
  • Je moet de knoflook altijd rauw eten. Dit komt omdat knoflook, als je het kookt of bakt, tot 90% van zijn voordelen verliest.
  • Je kunt het ook combineren met een beetje citroensap en olijfolie.

Kan geperste knoflook helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren?

Hoewel in dit hele artikel gewezen is op mogelijke voordelen van knoflookconsumptie, moet toch opgemerkt worden dat er geen betrouwbare gegevens zijn over de werkzaamheid ervan bij het voorkomen van maculadegeneratie en andere visuele problemen en ziekten.

Bij symptomen van gezichtsverlies raden we aan een oogarts te bezoeken voor een tijdige diagnose en behandeling. Onthoud dat het consumeren van knoflook je dus op geen enkele manier ontslaat van het opvolgen van de instructies van je arts. This might interest you...

Bewustwording stimuleren van de oogziekte glaucoom
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Bewustwording stimuleren van de oogziekte glaucoom

De oogziekte glaucoom is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van gezichtsverlies en snelle opsporing kan in kritieke gevallen verbetering ...