Je polsslag: hoe je je eigen pols kunt meten
Het meten van je pols is een zeer nuttige procedure waarmee je je hartslag kan achterhalen. Bovendien kan het je helpen de regelmaat van je hartslag beter te begrijpen. Het is een heel eenvoudige manier om meer informatie te krijgen over je cardiovasculaire functioneren. Weet jij hoe je je polsslag kan meten?
De polsslag verwijst naar een reeks pulsen die kan worden gevoeld in verschillende delen van het lichaam. Dit komt door de samentrekking en dilatatiebewegingen van zowel het hart als de bloedvaten.
De polsslag staat synoniem aan hartslag en wordt normaal gesproken uitgedrukt in slagen per minuut. Als je bijvoorbeeld de hartslag van een persoon gedurende 60 seconden meet en je telt 70 slagen, betekent dit dat het hart in één minuut 70 keer klopt.
Hoewel het nemen van je pols een essentiële procedure is om snel een mogelijk hartprobleem te diagnosticeren, weten veel mensen niet wat het is of hoe ze het moeten doen. Daarom leren we je in dit artikel alles over je polsslag en hoe je je pols kunt nemen.
Lees ook eens:
7 symptomen van een hartaanval die vrouwen negeren
Wat is het doel van het meten van je polsslag?
Het meten van de pols heeft verschillende toepassingen, aangezien het je informeert over het aantal slagen dat je hart per tijdseenheid (normaal gesproken per minuut) uitvoert. Een normale polsslag ligt tussen 60 en 100 slagen per minuut.
Zowel tachycardie als bradycardie kunnen erop wijzen dat iets niet goed werkt in je cardiovasculaire systeem. Het overschrijden van een van deze limieten kan een zeker risico voor ons hart betekenen.
Meestal zijn dit echter normale situaties waaraan het hart zich moet aanpassen om de bloedtoevoer naar alle organen en weefsels van het lichaam op peil te houden.
Tijdens het sporten is het bijvoorbeeld volkomen normaal om je polsslag te meten en vast te stellen dat je tachycardie hebt. Ook kan het hart last hebben van tachycardie in situaties van angst, veel stress of gevaar.
Ook hebben mensen die dagelijks sporten de neiging om een lagere hartslag tijdens de rust te hebben. Sommige atleten kunnen een rusthartslag hebben die zo langzaam is als 40 slagen per minuut, zonder dat dit een aanwijzing hoeft te zijn voor een ziekte of syndroom.
Ook interessant om te lezen:
De delen van het hart en hun functies
Dus, waarom moet je je pols nemen?
Allereerst kan het nemen van je pols nuttig zijn om je fysieke toestand en voortgang tijdens het sporten te controleren. Je bent je zo namelijk meer bewust van je grenzen tijdens een workout.
Verder moet je onthouden dat het meten van je pols je kan helpen om een vroege diagnose te stellen van een ziekte waaraan je onbewust lijdt. Dit is bijvoorbeeld het geval in enkele ernstige en extremere gevallen, zoals bij een aortadissectie. De simpele handeling van het meten van je polsslag kan je helpen om dit te detecteren en het kan zelfs je leven redden.
Hoe leer je je polsslag te meten?
Om je polsslag onder normale omstandigheden te meten, moet je in het ideale geval kalm en ontspannen zijn, zonder er voor aan lichaamsbeweging gedaan te hebben. Op deze manier meet je je hartslag in ruststand.
Je kunt deze procedure op verschillende delen van je lichaam uitvoeren, maar de gebruikelijke manier is om je hartslag in je hals of pols te meten. Wanneer je voor het eerst je hartslag meet, kun je dit het beste in je hals doen, waar je het het sterkste kunt voelen.
Allereerst heb je een stopwatch nodig. Je kunt hiervoor je horloge of je mobiele telefoon gebruiken. Zodra je je stopwatch bij de hand hebt, volg je deze stappen zorgvuldig:
- Plaats je wijs- en middelvinger onder je kin, in je hals. Je moet licht op dat gebied drukken totdat je je hartslag voelt. Je mag echter niet te hard drukken, omdat je dan een verkeerd resultaat kunt krijgen.
- Zodra je je hartslag hebt gevonden en je elke puls duidelijk kunt voelen, start je je stopwatch en begin je te tellen. Je kunt gedurende een minuut of 30 seconden tellen. Als je voor deze laatste optie kiest, moet je het totale aantal slagen dat je hebt geteld met twee vermenigvuldigen.
Zoals je al hebt gelezen, als het resultaat tussen 60 en 100 slagen ligt in ruststand, dan is dit binnen de normale limieten. Als je hartslag echter hoger is dan 100 slagen per minuut, of als je onregelmatigheden in het ritme opmerkt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.
Conclusie
Het meten van je polsslag is een zeer eenvoudige procedure die in je dagelijkse leven vele doelen dient. Het kan je bijvoorbeeld laten zien dat je hard genoeg traint om je hartslag aanzienlijk te verhogen.
Je kunt je polsslag meten op je pols, je hals, je buik, enzovoort. Als je daar problemen mee hebt en het niet lukt, kun je een hartslagmeter kopen. Vergeet ook niet je arts te raadplegen als je een afwijking opmerkt of als je hartslag in rust bovengemiddeld is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pickering D. How to measure the pulse. Community Eye Health. 2013;26(82):37.
- Kobayashi H. Effect of measurement duration on accuracy of pulse-counting. Ergonomics. 2013;56(12):1940–1944. doi:10.1080/00140139.2013.84074
- Aprende a tomarte el pulso | CardioSalud. (n.d.). Retrieved September 14, 2019, from http://www.cardiosalud.org/corazon-y-salud/aprende-tomarte-el-pulso
- Ghasemzadeh N, Zafari AM. A brief journey into the history of the arterial pulse. Cardiol Res Pract. 2011;2011:164832. doi:10.4061/2011/164832