Je geliefde verdwijnt af en toe, wat moet je doen?

Als je geliefde verdwijnt en vervolgens een paar dagen, weken of maanden later belt alsof er niets is gebeurt, is het aan jou om erachter te komen wat zijn of haar gedrag betekent, zodat je kunt beslissen hoe je ermee omgaat.
Je geliefde verdwijnt af en toe, wat moet je doen?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Stel dat je een relatie hebt en je geliefde verdwijnt onverwachts. Dan, een paar dagen later belt hij of zij je heel nonchalant, alsof er niks bijzonders is gebeurd.

Je bent waarschijnlijk opgelucht om van hem of haar te horen nadat er allerlei tragische verhalen door je hoofd spookten. Maar nu ben je ook in de war, boos en teleurgesteld.

Wat er ook aan de hand is, je moet de positieve kant van deze ervaring vinden en van de omstandigheden proberen te leren. Dit fenomeen van verdwijnen wordt ook wel ‘ghosting’ genoemd.

Niet iedereen verbindt zich in dezelfde mate aan een relatie. De sleutel is dus om eerst je persoonlijke behoeften en principes voorop te stellen en je daarna pas aan te passen aan anderen. Je moet samen ook een goed gesprek hebben en indien mogelijk samen een akkoord bereiken.

Dus stel je voor dat je partner zomaar plotseling is verdwenen en nu belt hij of zij je alsof er niets is gebeurd. Welke houding moet je aannemen?

Als je geliefde voor de eerste keer verdwijnt

Een vrouw denkt na over haar partner die af en toe verdwijnt

Er zijn mensen die het leuk hebben met hun partner, maar dan ineens lijken ze wel vreemden van elkaar. Dit zijn meestal egoïstische mensen die gewoon zonder kennisgeving vertrekken en elk soort contact als in een opwelling vermijden.

Dit kan echter alleen gebeuren omdat de andere persoon het toestaat en het accepteert. Allereerst moet je er zeker van zijn dat ze niet betrokken waren bij een ongeluk of een situatie waar ze geen controle over hadden. Zodra dit duidelijk is, zijn er een aantal goede manieren om te reageren.

1. Toon geen bezorgdheid

Als ze eindelijk weer in de lucht komen, hoef je niet meteen met ze te praten. Probeer in plaats daarvan de communicatie uit te stellen. Je mag ze nooit het gevoel geven dat je niets beters te doen hebt dan er te zijn wanneer zij je nodig hebben.

2. Praat er op een kalme manier over

Het is belangrijk om je emoties onder controle te houden en geen afkeuring of teleurstelling te uiten. Doe in plaats daarvan rustig en wees tevreden over je leven en bezigheden. De tijd dat ze verdwijnen kun je beter besteden aan het versterken van je andere relaties.

Doe zo normaal mogelijk. Een eenvoudig “hoe gaat het met je?” tempert je gedrag. Er komt later wel tijd om verdere informatie uit te spitten.

3. Heb een eerlijk gesprek

Als je hebt afgesproken om elkaar te ontmoeten, maak dan van die gelegenheid gebruik om te praten over zijn of haar plotselinge verdwijning. Op die manier kun je niet alleen de woorden analyseren, maar ook de lichaamstaal. Gebaren en bewegingen zeggen namelijk veel meer dan woorden.

Sta open voor volwassen en assertieve communicatie. Kijk in elkaars ogen en praat over jouw verwachtingen van je relatie met je geliefde.

Jouw reactie zal belangrijk zijn voor toekomstige beslissingen. Als je partner zich verontschuldigt en spijt toont, dan kun je hem of haar een tweede kans geven op basis van een nieuwe wederzijdse overeenkomst.

Probeert je geliefde zijn of haar verdwijning echter te bagatelliseren en manipuleert hij of zij je en zegt je partner dat je overdrijft, dan is het tijd om de relatie te beëindigen.

Als je geliefde herhaaldelijk verdwijnt

Ondanks hun smeekbeden en allerlei beloften, kan het zijn dat je partner toch herhaaldelijk verdwijnt. Als je op dit punt komt, en het lijkt alsof je geliefde je gebruikt als een deurmat, dan is het tijd om je relatie te beëindigen. Dit is absoluut iemand die bang is om zich te binden of een ego heeft dat zo groot is dat ze alleen aan zichzelf kunnen denken.

Je beste optie hier is om de vicieuze cirkel, die je elke keer meer pijn doet, te beëindigen. Je moet jezelf de waarde geven die je verdient, want het is duidelijk dat deze partner dat niet zal doen. Hij of zij heeft immers al laten zien dat hij of zij hun leven kan voortzetten zonder respect te tonen voor de gevoelens van een ander.

Ja, het is moeilijk om een relatie te beëindigen als je iemand echt leuk vindt. Op de lange termijn gezien is het echter veel gezonder om zonder deze partner verder te gaan.

Waarom verdwijnen mensen?

Een verlaten vrouw denkt na

De redenen kunnen variëren, maar in alle gevallen kunnen we makkelijk concluderen dat ze niet al te geïnteresseerd zijn in hun relatie met jou. Anders zouden ze op zijn minst op je berichten reageren of terugbellen.

De meestvoorkomende oorzaken zouden kunnen zijn:

  • Narcistische neigingen. Mensen zijn vaak te veel bezig met hun eigen imago en emoties. Daarom denken ze niet na over de gevolgen van hun acties en tonen ze geen interesse in anderen. Datgene waar ze een hekel aan hebben in een relatie als ze naar hun spiegelbeeld in een spiegel kijken, hun eigen zwakheden, zorgt ervoor dat ze willen ontsnappen.
  • Parallelle relaties. Ontrouw is een waarschijnlijke reden wanneer je geliefde steeds verdwijnt. De dagen waarop ze geen contact met je hebben kunnen ze dan doorbrengen met een andere persoon.
  • Ze weten niet hoe ze het moeten stoppen. Ze kunnen genoeg hebben van jullie relatie, maar zijn niet in staat om door te zetten en de relatie eerlijk te beëindigen. Sommige mensen zijn bang om alleen te zijn en dit belet hen om eerlijk te zijn over hun emoties en gevoelens. Anderen wachten gewoon tot hun partner er genoeg van heeft en vertrekken.

Conclusie

Als je partner zonder reden verdwijnt en je alleen belt als hij of zij er zin in heeft, geeft je partner waarschijnlijk niet al te veel om je. Om deze reden is het misschien het beste om een einde te maken aan deze relatie en uit te kijken naar een echt liefhebbende partner die je beter behandelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González Vélez, M., Vázquez Aguado, O., & Álvarez Pérez, P. (2013). El análisis de la resiliencia en personas que constituyen parejas mixtas en Andalucía. Cuadernos de Trabajo Social. https://doi.org/10.5209/rev_CUTS.2013.v26.n2.41474
  • Montesinos-Guerrero, M. del R., Madrigal-de León, H. G., & Avilés, A. G.-P. (2015). Percepción de apoyo en la pareja reconstituida: el camino al ensamblaje. Atención Familiar. https://doi.org/10.1016/S1405-8871(16)30048-7
  • Cáceres, J.(1992). Estudio experimental de la interacción en la pareja. Análisis y modificación de conducta18(59), 413-443.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.