Is het mogelijk om zelfbruiner te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het gebruik van zelfbruiner tijdens de zwangerschap is veilig, mits de juiste samenstelling. Het is belangrijk om goed op het etiket van deze producten te kijken en bij twijfel je huisarts te raadplegen.
Is het mogelijk om zelfbruiner te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 08 mei, 2023

Tijdens de zwangerschap rijzen veel vragen over de cosmetische producten die gebruikt moeten of kunnen worden. Een van de meestvoorkomende zorgen heeft te maken met zelfbruiner tijdens de zwangerschap, omdat hierover verschillende meningen bestaan.

De veiligheid van dit soort producten is vaak in twijfel getrokken. Onder andere wordt aangenomen dat zelfbruiner de vorming van vitamine D door zonlicht kan afremmen. Het is daarom noodzakelijk om de relevantie van het gebruik ervan te beoordelen.

Allereerst moet gezegd worden dat er niet genoeg studies over dit onderwerp zijn.

Toch kan op grond van de beschikbare gegevens worden vastgesteld wanneer het raadzaam is om zelfbruiners tijdens de zwangerschap te gebruiken en wanneer er een risico aan verbonden is. Dit wordt hieronder besproken.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
12 te vermijden voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen

De huid en zwangerschap

Vrouw met bruine benen
Bruinen met bruiningsproducten en zelfbruiner met stoffen die de huid pigmenteren zijn verschillende processen.

Allereerst is het heel belangrijk om te bedenken dat de huid (Spaanse link) tijdens de zwangerschap grote veranderingen ondergaat. Door hormonale processen verandert de lederhuid en wordt veel gevoeliger voor elke agressie van buitenaf.

Je moet heel voorzichtig zijn met cosmetica, want die irriteren of dragen bij tot het ontstaan van puistjes. Om dezelfde reden moet je uiterst voorzichtig zijn bij blootstelling aan de zon.

Iets soortgelijks gebeurt met zelfbruinende producten tijdens de zwangerschap. Als je niet de juiste kiest, of te veel gebruikt, kan het schade veroorzaken. Je moet er rekening mee houden dat sommige cosmetische producten (Spaanse link) worden afgeraden als een vrouw zwanger is.

In principe is er dus niets mis met het gebruik van zelfbruiner tijdens de zwangerschap. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit soort producten schadelijk is voor de moeder of de baby. In ieder geval is het raadzaam om dit met je arts te bespreken.

Zelfbruinende producten moeten niet verward worden met zonnebrandcrèmes. De eerste zorgt voor een oppervlakkige verandering, waardoor de huid een meer oranje tint krijgt. Aan de andere kant versterken bronzers de werking van de zon, waardoor de huid sneller donkerder wordt.

Het moet ook heel duidelijk zijn dat zelfbruiners op zichzelf geen zonbescherming bieden, tenzij dat duidelijk op het etiket staat. Het belangrijkste is om de samenstelling van het product te controleren en alleen die producten te kiezen die geen risico opleveren, volgens de informatie op het etiket.

De samenstelling is het belangrijkste punt

Tot enige tijd geleden hadden verschillende cosmetische producten, waaronder zelfbruiners en kleurstoffen, een samenstelling die zeer agressief kon zijn. Ook was het testen van deze artikelen niet altijd betrouwbaar. Tegenwoordig is dat veranderd.

De meeste zelfbruiners bestaan bijna geheel uit dihydroxyaceton. Dit is een element dat wordt gewonnen uit suikerriet. De werking ervan is om het huidoppervlak donkerder te maken als het in contact komt met eiwitten.

Het dringt niet door in diepe huidlagen.

Deze producten stimuleren niet de aanmaak van melanine, die verantwoordelijk is voor de natuurlijke bruining. Ze verven alleen het buitenste deel van de huid. Zolang het op dihydroxyacetonbasis is, is het veilig om zelfbruiner te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Dankzij de bovengenoemde eigenschappen is er geen risico dat de chemicaliën de bloedbaan van de moeder bereiken en de baby aantasten. Ook is de kans op allergische reacties zeer gering. In ieder geval is het altijd nodig om ervoor te zorgen dat je het etiket van het product leest om de samenstelling te controleren.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Zwangerschap brengt veranderingen in de hersenen teweeg blijkt uit studies

Ingrediënten die je moet vermijden

Zwangere vrouw
Zwangerschapsveilige crèmes moeten, ongeacht hun doel, een certificaat op het etiket bevatten dat hun veiligheid voor de betreffende fase valideert.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA- (Engelse link)) geeft al 30 jaar aan dat het veilig is om zelfbruiner te gebruiken tijdens de zwangerschap. Idealiter zoek je echter naar producten waarop staat dat ze geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

Zelfbruiners bevatten vaak andere elementen, zoals carotenoïden, tocoferolen, vitamine C en aminozuren. Allemaal zijn ze veilig. Gynaecologen raden echter aan deze producten niet te gebruiken als ze een van de volgende elementen bevatten:

  • Jodium
  • Hormonen
  • Vitamine A en zijn derivaten, zoals retinoïnezuur.

Deze elementen kunnen problemen veroorzaken bij de foetus. Er is een grote hoeveelheid van deze bestanddelen nodig om een significant risico te genereren, maar het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Hoe zelfbruiner aan te brengen tijdens de zwangerschap

Om zelfbruiner te gebruiken tijdens de zwangerschap, is het ook nodig om te weten hoe je het moet aanbrengen. Het is raadzaam het niet te gebruiken vóór de 12e week van de zwangerschap. Vanaf dan zijn de organen van de baby al gevormd en is het veiliger.

Evenzo is het raadzaam om zelfbruinende crèmes of doekjes te gebruiken. Het is geen goed idee om die in spuitbusvorm te gebruiken, omdat het aanbrengen kan leiden tot het opzuigen van bepaalde deeltjes.

Het mag niet worden aangebracht op plekken met slijmvliezen, zoals de neus, de lippen en het gebied rond de ogen. Er zijn geen gegevens over de risico’s hiervan, maar voorzichtigheid is geboden omdat de absorptie in deze gebieden anders is.

Uit de beschikbare informatie kunnen we concluderen dat het gebruik van zelfbruiner tijdens de zwangerschap veilig is.

In feite is dit een betrouwbaardere optie dan direct zonnen, omdat zowel Uv-stralen als warmte problemen kunnen veroorzaken voor een zwangere vrouw. Maar om risico’s te vermijden kun je dit soort producten het beste pas na het eerste trimester gebruiken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.