12 te vermijden voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap is wat je eet even belangrijk als wat je niet eet. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die zwangere vrouwen beter kunnen vermijden omdat ze mogelijk schadelijk zijn voor de zwangerschap.
12 te vermijden voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 02 november, 2022

Er zijn enkele voedingsmiddelen die zwangere vrouwen beter kunnen vermijden. Het zijn er meer dan veel mensen aannemen en verschillende ervan zitten in het gewone dieet. Het is belangrijk ze te identificeren en ze niet te eten.

De baby verwerft voedingsstoffen uit de voeding van de moeder. Tijdens de zwangerschap heeft het een versnelde groei en ontwikkeling. Er zijn producten die zwangere vrouwen beter kunnen vermijden omdat ze dit proces kunnen beïnvloeden.

Het grootste risico zit in voedingsmiddelen die meer kans hebben micro-organismen te herbergen die in staat zijn de placenta te passeren. Dit kan leiden tot complicaties zoals salmonellose of listeriose.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Zwangerschap: gevoelens van afwijzing naar je partner

Voeding tijdens de zwangerschap

Voeding is een essentieel aspect tijdens de zwangerschap. Het is het beste om bij elke maaltijd alle 5 voedselgroepen te eten:

Groenten moeten de helft van het bord innemen. Hieraan moeten prenatale vitaminesupplementen toegevoegd worden. In het algemeen moeten zwangere vrouwen de consumptie van producten met een hoog suikergehalte tot een minimum beperken, evenals van ultrabewerkte producten.

Mager vlees en enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetten, zoals olijfolie, verdienen de voorkeur. Ook is het raadzaam te kiezen voor volle granen, want die zijn gemakkelijker te verteren.

Voedingsmiddelen die zwangere vrouwen moeten vermijden

Nu zijn er, net zoals er aanbevelingen zijn over wat zwangere moeders moeten eten, ook aanbevelingen over voedingsmiddelen die zwangere vrouwen moeten vermijden. We zullen nu zien welke dat zijn.

1. Vis met veel kwik

Tonijn
Tonijn kan grote hoeveelheden kwik bevatten. Dit zware metaal passeert de placenta en bereikt de foetus.

Hoewel vis een uitstekende bron van eiwitten en omega 3-vetzuren is, is de waarheid dat sommige een hoog kwikgehalte bevatten, en dat kan gevaarlijk zijn voor zowel de moeder als de baby. De volgende vormen samen de zwarte lijst:

  • tonijn.
  • makreel.
  • haai.
  • marlijn.
  • zwaardvis.
  • tegelvis.

Ze mogen nooit rauw gegeten worden. In dat geval bestaat er een risico op overdracht van listeria (Engelse link). Deze bacterie kan belangrijke organen zoals de hersenen, het ruggenmerg of de bloedbaan infecteren. Dit geldt ook voor gerookte vis.

2. Zeevruchten

Tot de voedingsmiddelen die zwangere vrouwen beter kunnen vermijden, behoort ook elke vorm van rauwe zeevruchten. Producten als garnalen, kokkels, oesters en mosselen moeten altijd goed gekookt gegeten worden. Deze voedingsmiddelen kunnen anisakis (Spaanse link) overbrengen, een parasiet die ernstige schade aan de spijsvertering veroorzaakt.

3. Ondergekookt vlees

Een ander voedsel dat zwangere vrouwen moeten vermijden is ondergekookt of slecht gekookt vlees. Het moet altijd goed gekookt worden, omdat het ook bacteriën kan herbergen.

Ook bevatten verschillende vleessoorten een parasiet die Toxoplasma gondii heet, en toxoplasmose kan veroorzaken. Kip, daarentegen, moet altijd volledig gekookt worden.

4. Vleesbereidingen

Er zijn verschillende vleesbereidingen die parasieten of bacteriën kunnen bevatten. Daaronder zijn patés, vleespasta’s, gevulde kip, ongepekelde ham en foie gras.

Tot deze groep behoren ook worsten, zoals chorizo, mortadella en salami. Het is het beste ze helemaal uit het dieet van de zwangere vrouw te schrappen.

5. Ongepasteuriseerde levensmiddelen en sommige kazen

Verscheidene zuivelproducten behoren ook tot de door zwangere vrouwen te vermijden voedingsmiddelen. Het is verboden rauwe melk of een van de afgeleiden ervan te drinken. Alle geconsumeerde zuivelproducten moeten gepasteuriseerd zijn, want er is een groot risico op overdracht van schadelijke micro-organismen.

Daarnaast moet speciale aandacht besteed worden aan zachte kazen en blauwe kaas. Deze hebben meer vocht en minder zuurheid dan harde kazen; daarom kunnen bacteriën zich er heel gemakkelijk in nestelen. We noemen hier onder andere brie, feta, gouda en cheddar.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
3 goede oefeningen voor zwangere vrouwen

6. Eieren

Rauwe of onvoldoende gekookte eieren staan ook op de lijst van voedingsmiddelen die zwangere vrouwen moeten vermijden. Ze vormen het risico op overdracht van salmonellose.

Idealiter worden ze gekookt gegeten, als de dooier hardgekookt is. Het is niet aan te raden bereidingen zoals zelfgemaakte mayonaise, eierpunch, hollandaisesaus en rauw deeg te consumeren.

7. Wees voorzichtig met fruit en groenten

Groenten en fruit zijn tijdens de zwangerschap meer dan aan te raden. Het is echter heel belangrijk dat ze goed gewassen worden. Er is namelijk een risico op het oplopen van toxoplasmose. Alle soorten rauwe spruiten moeten vermeden worden, omdat ze vaak bacteriën bevatten zoals E. coli en Salmonella.

8. Snoep, koolhydraten en fastfood

Hoewel dit soort voedsel niet verboden is, is het toch aan te raden ze te vermijden. Ze bevatten meestal veel suiker of veel vet. Het zijn ook producten die gewichtstoename bevorderen.

9. Cafeïne

Cafeïne behoort als zodanig niet tot de voedingsmiddelen die zwangere vrouwen moeten vermijden. Het is echter heel belangrijk dat de consumptie ervan goed gereguleerd wordt.

Het is aan te raden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap geen cafeïnehoudende dranken te drinken. Daarna tot een maximum van 300 milligram per dag, wat overeenkomt met één grote kop.

10. Kruidenthee

Zowel kruidenthee als kruidensupplementen moeten vrouwen tijdens de zwangerschap vermijden. Er zijn geen aanwijzingen dat ze kwaad kunnen, maar er zijn ook geen aanwijzingen dat ze dat niet doen. De informatie over dit onderwerp is erg schaars en daarom is voorzichtigheid het meest raadzaam.

11. Alcohol

Zwangere vrouw wil geen kruidenthee
Geen enkele hoeveelheid alcohol is aanvaardbaar in de zwangerschap. Het kan altijd schade toebrengen aan de foetus.

Alcohol kan niet als een voedingsmiddel beschouwd worden, maar het is toch belangrijk het op te nemen in de lijst van producten die niet tijdens de zwangerschap gegeten mogen worden. Hoewel er enige controverse over bestaat, is er voldoende bewijs dat alcohol het risico op een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en miskraam verhoogt.

12. Andere voedingsmiddelen 

Andere voedingsmiddelen die zwangere vrouwen moeten vermijden zijn verpakte boterhammen, omdat die vaak te kort gekookt vlees, kazen en groenten bevatten. Daarnaast zijn bruine algen gecontra-indiceerd, omdat ze schadelijke effecten kunnen hebben op de schildklierfunctie van de moeder. Groene algen mogen deze vrouwen beperkt eten.

Zorg voor je voeding tijdens de zwangerschap

De voedingsmiddelen die zwangere vrouwen in het algemeen moeten vermijden zijn die welke niet goed gekookt of ontsmet zijn. Voedsel is een weg voor de overdracht van schadelijke biologische agentia, en dat kan invloed hebben op de zwangerschap.

Het is ook heel belangrijk dat je de juiste hygiënische maatregelen in acht neemt, zoals handen wassen voor het eten en keukengerei schoonhouden. Het is ook erg belangrijk om voedsel goed te bewaren en geen rauw voedsel met gekookt voedsel te mengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Valls, A., Pascual, C. Y., & Esteban, M. M. (2003). Anisakis y anisakiosis. Allergologia et immunopathologia, 31(6), 348-355.
  • Pamer, E. G. (2004). Immune responses to Listeria monocytogenes. Nature Reviews Immunology, 4(10), 812-823.
  • Edmundo, B. R. R., Saraí, D. Q. M., de Jesús, G. G. G., Elizabeth, M. Z. C., Carolina, S. L., & María, T. B. R. (2005). Conocimientos de mujeres gestantes sobre los requerimientos nutricios en el embarazo. Rev Enferm IMSS, 13(1), 3-7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.