Zwangerschap: gevoelens van afwijzing naar je partner

Een aantal vrouwen voelt tijdens de zwangerschap afwijzing tegenover hun partner. Blijf lezen om erachter te komen waarom dit is en wat je eraan kunt doen.
Zwangerschap: gevoelens van afwijzing naar je partner

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tijdens de zwangerschap gevoelens van afwijzing richting de partner hebben is niet zo ongewoon als je misschien denkt. Veel vrouwen voelen minachting voor hun partner of voor een aantal eigenschappen van hun partner.

In dit artikel analyseren we waarom deze afwijzing plaatsvindt en wat je kunt doen om de zwangerschap zo goed mogelijk samen met je partner te beleven.

Een partner afwijzen tijdens de zwangerschap

Er zijn geen onderzoeken die de gevoelens van afwijzing van vrouwen naar hun partners tijdens hun zwangerschap ondersteunen. Veel vrouwen stellen echter dat dit precies is wat er met hen gebeurt. Is dit bij jou het geval?

Vrouwen ervaren vanaf de eerste weken van de zwangerschap een reeks fysieke en emotionele veranderingen. Hun borsten groeien, hun baarmoeder strekt zich uit en stemmingswisselingen, misselijkheid en zelfs braken zijn veel voorkomende tekenen en symptomen.

Naast deze zwangerschapssymptomen voelen een aantal vrouwen afwijzing tegenover hun partner. Dit gevoel kan intens of mild zijn, aangezien het van persoon tot persoon varieert.

Terwijl sommige vrouwen het gevoel hebben dat ze meer fysiek en emotioneel contact met hun partners nodig hebben, beginnen anderen zich bij sommige houdingen van hun partner ongemakkelijk te voelen.

In een aantal gevallen houdt dit ongemak in dat ze zich in de aanwezigheid van hun partner ongemakkelijk voelen. Stel nu dat dit is wat je ervaart, waarom wordt de partner dan tijdens de zwangerschap afgewezen? Is er een logische verklaring?

Mogelijke redenen voor gevoelens van afwijzing tijdens de zwangerschap

Vrouw heeft gevoelens van afwijzing

Er is geen onderzoek gedaan naar de gevoelens van afwijzing van zwangere vrouwen naar hun partners. Nogmaals, er is geen enkel onderzoek dat heeft kunnen bewijzen dat een aantal zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap zich zo tegenover hun partner voelt.

Ondanks gebrek aan onderzoek zijn specialisten van mening dat hormonale veranderingen de boosdoener kunnen zijn. Het is geen geheim dat zwangere vrouwen een reeks hormonale veranderingen ondergaan, zoals de toename van progesteron en gonadotrofine, waardoor ze gevoeliger kunnen worden.

Misschien is het deze gevoeligheid die dit gevoel van ongemak ten opzichte van aantal van de attitudes van haar partner of jegens de aanwezigheid van hun partner veroorzaakt.

Hoe tijdens de zwangerschap met gevoelens van afwijzing om te gaan

Stel praat over gevoelens

Probeer met je partner te communiceren om je problemen op te lossen. Als je je tijdens de zwangerschap afwijzing naar je partner voelt, dan kom je in een moeilijke situatie terecht.

Het is niet gemakkelijk voor je om door deze situatie heen te leven en het is ook niet gemakkelijk voor je partner. Je moet je eigen emoties erkennen, maar ook die van de ander in gedachten houden. Houd er rekening mee dat afwijzing de gevoelens van je partner aanzienlijk kan schaden.

Als je deze situatie doormaakt, dan moet je een open en volwassen houding hebben en er met je partner over praten (Engelse link). Leg uit hoe je je voelt, wat er met je gebeurt en verzeker hen dat het iets is waar je geen controle over hebt en dat je niet weet waarom het gebeurt.

Ten tweede, denk aan je gevoelens (Engelse link). Hebben ze die dingen altijd gedaan die je nu storen? Is er een gerechtvaardigde reden voor je ergernis? Als je het geluid van je partner die op dit moment kauwt gewoon niet kunt verdragen, moet je begrijpen dat dit geen serieus probleem is, noch een probleem dat je relatie op de lange termijn zal beïnvloeden.

Analyseer wat je voelt en waarom je het ervaart. Vaak is een klein beetje introspectie alles wat we nodig hebben om te beseffen dat we een situatie overdrijven of dat iets ons echt beïnvloedt.

De situatie van degene die afgewezen wordt

Gevoel van afwijzing

Wees geduldig en onthoud dat ook dit voorbij zal gaan. Als je dit artikel hebt gevonden, omdat jij de afgewezen partij bent, dan raden we je aan om geduldig te zijn. We weten dat je situatie niet prettig of eenvoudig is. Haal diep adem en probeer te onthouden dat het niet persoonlijk is, ook al lijkt het er wel op.

Houd in gedachten dat je partner een reeks veranderingen doormaakt en dat ze, ondanks haar afwijzing, jouw hulp en gezelschap nodig heeft. Over het algemeen duren gevoelens van afwijzing naar een partner tijdens de zwangerschap niet de hele zwangerschap, maar slechts een paar maanden.

Als je twijfelt, dan raden we je aan om een arts te raadplegen. In het ideale geval zou je met hen over deze situatie moeten praten. Je medisch deskundige kan individuele therapie of relatietherapie aanbevelen of je gewoon een betere uitleg geven waarom deze gevoelens verschijnen. Met geduld en liefde kom je hier als koppel en gezin doorheen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bailón Muñoz, E., & Ortega del Moral, A. (2009). Embarazo. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(07)71605-5
  • Acosta-varela, M. E. (2012). El embarazo. Aportaciones Originales.
  • Organización Mundial de la Salud. (2015). OMS, Embarazo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.