Is een beha dragen goed of slecht?

Sommige mensen zeggen dat je altijd een beha moet dragen. Anderen denken dat je er alleen een hoeft te dragen op bepaalde momenten van de dag. En anderen zeggen weer dat je helemaal geen beha hoeft te dragen. Wat is het nou? Ontdek het in dit artikel.
Is een beha dragen goed of slecht?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Wel een beha dragen of geen beha dragen … dat is dus de vraag. Er zijn mensen die het dragen van een beha met hand en tand verdedigen. Anderen denken dat je alleen een beha moet dragen tijdens bepaalde momenten van de dag. En weer anderen denken dat dit kledingstuk compleet overbodig is.

Welke van deze overtuigingen is dan de waarheid?

In het artikel van vandaag zullen we eens gaan kijken of het nu wel of niet goed is om een beha te dragen.

Het effect van een beha op vrouwen

Grijze beha dragen

Jean Denis Rouillon, dokter aan de Universiteit van Franche-Comté, heeft het effect van de beha op de vrouw gedurende enkele jaren onderzocht.

Zijn onderzoek is gebaseerd op het analyseren, observeren en meten van de borsten van vrijwillige deelnemers terwijl die hun ervaringen met het wel of niet dragen van een beha beschreven. Sommigen dragen alleen een beha tijdens bepaalde situaties (zoals sporten bijvoorbeeld), terwijl anderen beslissen om er nooit één te dragen.

Volgens de vroege conclusies zitten de tepels van vrouwen die geen beha dragen een gemiddelde van 7 mm per jaar hoger. De reden? Je borsten zijn sterker.

Bij een aantal van de vrijwilligers van het onderzoek was het geen probleem om te sporten zonder beha. Dat was het ook niet om naar het werk te gaan, thuis te zijn of naar een feestje te gaan zonder beha. Hun borsten deden geen pijn aan het einde van de dag en ze voelden geen ongemak.

Het enige nadeel dat zij beschreven waren de reacties van de mensen om hen heen, die hen vreemd aankeken of zelfs zeiden dat ze een beha aan moesten doen. In de meeste gevallen kozen ze er dan voor om een beugelloze beha te dragen om deze reacties te vermijden.

Iets dat zeker is, is dat dit onderzoek geen betrekking heeft gehad op een groot deel van de vrouwelijke bevolking: vrouwen boven de 30, met grote borsten, overgewicht of vrouwen met kinderen.

Alles kan veranderen als er ook maar aan een van deze voorwaarden wordt voldaan. Tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld, groeien de borsten en zakken de melkklieren naar beneden. In deze gevallen kun je daarom beter wel een beha dragen.

Een beha dragen: feiten en mythes

Hoewel je misschien denkt dat vrouwen altijd een beha hebben gedragen, is dit niet het geval. Het is een vrij moderne uitvinding die vooral gebaseerd is op de mode.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende mythes en waarheden over het dragen van een beha.

1. ‘Een beha dragen is noodzakelijk’

We moeten weer naar professor Rouillon kijken voor het antwoord op deze vraag. Volgens de arts kan een beha striae, hangborsten en een verlies aan stevigheid van het weefsel veroorzaken. De beha is daarom eigenlijk een valse noodzaak.

2. ‘Je hebt er een nodig om de effecten van de zwaartekracht te bestrijden’

We weten niet wat Isaac Newton hiervan zal vinden, maar de meeste vrouwen denken dat het dragen van een beha kan voorkomen dat hun borsten gaan hangen of slap worden.

De waarheid is echter dat een beha de groei van het verstevigende weefsel juist kan beperken. Een beha biedt daarom geen anatomische of fysiologische voordelen.

3. ‘Beha’s met beugels zijn beter’

Zwarte beha dragen

Het is waar dat dit soort beha’s de borsten er mooi uit laten zien. Ze hebben echter wel nadelen.

Het vaak dragen van beha’s met beugels kan blessures veroorzaken – zowel inwendig als uitwendig. Ze worden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker.

4. ‘Je moet ook ‘s nachts een beha dragen’

Sommige vrouwen doen hun beha ‘s nachts niet uit omdat ze zich zorgen maken om de effecten van de zwaartekracht of omdat ze denken dat het dragen ervan het prettiger maakt om op de buik te slapen. De eerste is een mythe en de tweede hangt af van persoonlijke voorkeuren.

Volgens de American Society of Plastic and Reconstructive Surgeons zijn het de microscopische ligamenten die de borsten op hun plaats houden. Als ze er gewend zijn geraakt dat iets anders het werk voor hen doet (dat wil zeggen de beha), raken ze verzwakt en is er waarschijnlijk een verlies van stevigheid.

5. ‘Hoe groter de borsten, des te strakker de bandjes’

Voordat je overweegt wat voor aanpassing je nodig hebt, is het beter om een behasoort te kopen die bandjes heeft die in verhouding staan tot de grootte en het gewicht van je borsten.

Als je grote borsten hebt, moeten de bandjes breed zijn. Het tegendeel is waar voor vrouwen met kleinere borsten.

Je moet ook weten dat hoe meer spanning er op de bandjes ligt, hoe minder werk je ligamenten doen. Wanneer je je strakke beha uitdoet, zullen je borsten meer zakken dan normaal. Het is alsof ze een elastiek zijn dat losgelaten wordt nadat het urenlang is uitgerekt.

6. Je hebt extra steun nodig tijdens het sporten en de zwangerschap

De juiste beha dragen

Dit kan helemaal waar zijn, omdat je borsten meer zwellen dan normaal terwijl je sport of tijdens de zwangerschap.

Je moet dan wel een speciaal soort beha dragen. Doe de beha ook ‘s nachts of na een zweterige sportsessie altijd uit.

Andere omstandigheden waarbij je meer steun nodig kunt hebben zijn:

  • Het hebben van overgewicht.
  • Grote borsten in verhouding tot je lichaam.
  • Het geven van borstvoeding.
  • Tijdens en/of na de overgang.

Tenslotte moet je je beha nooit langer dan zeven of acht uur achter elkaar dragen.Je kunt hem dragen als je op je werk bent of niet thuis bent en hem weer uit doen zodra je thuis bent.

Op deze manier kunnen je borsten ontspannen en verminder je de risico’s die het dragen van dit kledingstuk met zich mee brengt.

En natuurlijk, doe je beha uit voordat je naar bed gaat! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.