Info over een hersenaneurysma en Emilia Clarke's toestand tijdens GoT

In Emilia Clarke's hersenen werden binnen een periode van twee jaar twee aneurysma's ontdekt. Tijdige medische hulp redde haar acteercarrière en haar leven.
Info over een hersenaneurysma en Emilia Clarke's toestand tijdens GoT

Laatste update: 31 augustus, 2022

Emilia Clarke, de ster van GOT (Game of Thrones), vertelde onlangs aan de media dat een hersenaneurysma haar leven bedreigde toen ze net klaar was met het filmen van het eerste seizoen van de serie. Haar gevaarlijke toestand hield daar echter niet op, want enige tijd later zou een ander aneurysma haar nog meer problemen brengen.

De Britse ster beschouwt zichzelf vandaag als gelukkig. Ze heeft de beroerte als gevolg van haar eerste aneurysma overleefd en haar cognitieve functies volledig hersteld. Dit is niet iets waar alle mensen die aan deze zelfde pathologie lijden op kunnen rekenen.

Ik behoor tot de zeer, zeer, kleine minderheid van mensen die dat kunnen overleven.”

– Emilia Clarke –

Hoe ontdekten ze Emilia Clarke’s eerste hersenaneurysma?

Vrouw met hoofdpijn
Emilia Clarke’s hersenaneurysma kan er al vanaf haar geboorte zijn. Het is een ballonvorming of verwijding van de loop van een bloedvat – in dit geval in de hersenen.

Clarke zei onlangs dat haar eerste kennismaking met de realiteit van een hersenaneurysma in februari 2011 was. Ze wist, net als veel andere mensen met dezelfde aandoening, niet dat ze deze cerebrovasculaire misvorming (Spaanse link) had.

Ze was toen 24 jaar oud. Nadat ze klaar was met het filmen van het eerste seizoen van GOT, voelde de actrice een zeer intense pijn in haar schedel terwijl ze met haar personal trainer de plank-oefening uitvoerde.

Ze slaagde erin op te staan en naar de badkamer te gaan, waar ze moest overgeven. In feite projectielbraakte ze, wat een soort braken is dat optreedt zonder voorafgaande misselijkheid en kenmerkend is voor processen die bepaalde delen van de hersenen aantasten.

Toen ze spoedeisende ziekenhuiszorg kreeg, ontdekten ze een subarachnoïdale bloeding die door het aneurysma was opgewekt. Deze diagnose bracht een bijna drie uur durende operatie met zich mee om de bloeding in haar schedel te stoppen.

Wat is het verband tussen een hersenaneurysma en een subarachnoïdale bloeding?

De vaatwand is zwakker in het gebied van het aneurysma. Diezelfde verwijding leidt tot een verdunning die vatbaar is voor scheuring.

Als het hersenaneurysma scheurt, zoals wat Emilia Clarke overkwam, is de situatie levensbedreigend. Er treedt een hemorragische beroerte op, met de reële mogelijkheid om binnen enkele seconden de dood te veroorzaken.

Het bloed dat uit het gescheurde aneurysma komt, bevindt zich in verschillende anatomische gebieden van de hersenen. Men zegt dat er sprake is van een subarachnoïdale bloeding (Spaanse link) als het vocht onder de hersenvlieslaag, het arachnoïd genaamd, wordt opgeslagen.

Concreet kunnen we zeggen dat Emilia Clarke bij die bepaalde gelegenheid een hersenbloeding kreeg ten gevolge van een gescheurd hersenaneurysma. De hoofdpijn van deze gebeurtenissen is intens en overtreft alle vormen van gewone hoofdpijn waarmee iemand vertrouwd kan zijn.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Alles over zwelling van de hersenen

Hoe worden aneurysma’s behandeld?

Operatie
Chirurgisch ingrijpen is onvermijdelijk bij gescheurde aneurysma’s en kan niet uitgesteld worden.

Helaas worden veel aneurysma’s pas voor het eerst ontdekt als ze al gescheurd zijn. Het zijn vaak de bijbehorende symptomen die de diagnose sturen, die bevestigd wordt met gespecialiseerde beeldvorming, zoals een CT-scan.

Ze kunnen echter ook af en toe ontdekt worden voordat ze een dringende aandoening veroorzaken. Dit is de situatie bij patiënten die voor sommige symptomen onderzocht worden en, terloops, in het beeldvormingsrapport waarschuwen voor de aanwezigheid van dilatatie.

Het kan een abdominale echografie zijn wegens pijn, die leidt tot de ontdekking van een aorta-aneurysma. Of het kan een MRI van de hersenen zijn die aangevraagd wordt wegens trauma, en die aan het licht brengt dat er een aneurysma in een slagader van de hersenen zit.

Als een geval ontdekt wordt, is het niet gemakkelijk om de medische beslissing te nemen die bepaalt welke stappen genomen moeten worden. Neurochirurgen verzamelen veel factoren om vast te stellen of het beter is de dilatatie periodiek te controleren of in te grijpen met een operatie.

Als besloten wordt een hersenaneurysma te opereren dat niet gescheurd is, zijn er twee mogelijkheden:

 • Endovasculaire embolisatie. Met een katheter wordt het gebied van het aneurysma afgedicht (Engelse link), zodat er geen bloed meer doorheen stroomt en het risico op scheuren in de toekomst kleiner wordt.
 • Plaatsen van een flow diverter. Dit is een op een stent gelijkend apparaat dat de bloedstroom omleidt zodat die niet meer door het aneurysma gaat.

Behandeling van een gescheurd aneurysma

De situatie is anders als het hersenaneurysma gescheurd is, zoals Emilia Clarke overkwam. In dit geval is een snelle en altijd chirurgische aanpak nodig om te proberen het leven van de patiënt te redden.

Globaal zijn er momenteel twee mogelijkheden:

 • Clippen. Bij open chirurgie plaatst de neurochirurg een metalen clip die de bloedstroom naar het aneurysma afsluit.
 • Katheterisatie. Zonder de schedel te openen brengt de chirurg een katheter (Engelse link) naar het aneurysma en kiest er voor daar een apparaatje te plaatsen dat de stroming omleidt of de circulatie onderbreekt.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Wat is een TIA of miniberoerte en hoe stel je het vast?

De situatie van Emilia Clarke’s tweede hersenaneurysma

De Britse actrice kreeg later te horen dat er een tweede aneurysma in haar hersenen zat terwijl ze in het ziekenhuis opgenomen was voor behandeling van het eerste. Omdat het om een kleine verwijding ging, kreeg ze de opdracht het alleen periodiek te laten controleren.

In 2013 werd bij een van die periodieke controles vastgesteld dat het tweede aneurysma te groot was geworden. Daarom moest het geopereerd worden.

De operatie mislukte aanvankelijk, en Clarke ontwaakte uit de narcose met een zware hoofdpijn. Ze moest toen opnieuw een open operatie ondergaan via het schedelbot.

Ik kwam uit de operatie met een drain die uit mijn hoofd kwam. Stukken van mijn schedel waren vervangen door titanium.

-Emilia Clarke-

Het herstel verliep langzaam. De twee opeenvolgende operaties waren gecompliceerd geweest, en ze had een geschiedenis uit 2011 op haar rug om haar te begeleiden.

Visusproblemen, afasie, en voortdurende hoofdpijn vergezelden haar gedurende enkele maanden. Dit waren gevolgen van de hersenbeschadiging die ze had opgelopen.

Bij sommige patiënten met een soortgelijk klinisch beeld kunnen deze gevolgen blijvend zijn, namelijk:

 • Verlamming
 • Blindheid
 • Stuiptrekkingen
 • Urine-incontinentie
 • Geheugenstoornissen
 • Stemmingsstoornissen en gedragsstoornissen

Een stille ziekte

Een aneurysma is een stille aandoening…tot het niet langer stil is. Als het tot uiting komt, zijn de complicaties (Engelse link) ernstig, en de aandoening levensbedreigend.

Emilia Clarke had het geluk dat ze tijdig gespecialiseerde zorg kreeg. Hoewel ze vervolgverschijnselen doormaakte die haar acteercarrière in gevaar brachten, herstelde ze en blijft ze personages spelen in film, televisie en theater.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fernández-Miranda, Pablo Menéndez, et al. “Malformaciones vasculares cerebrales:¿ cuál es el papel de cada prueba de imagen?.” Seram 1.1 (2021).
 • Bravo, Galo Fabian Yunga, et al. “Actuación clínica en la hemorragia subaracnoidea.” Recimundo 4.1 (Esp) (2020): 256-267.
 • Adams, Harold P. “Endovascular treatment of ruptured intracranial aneurysms.” Current Neurology and Neuroscience Reports 4.1 (2004): 9-12.
 • Ngoepe, Malebogo N., et al. “Thrombosis in cerebral aneurysms and the computational modeling thereof: a review.” Frontiers in Physiology 9 (2018): 306.
 • Ansari, Ahmed, et al. “Review of avoidance of complications in cerebral aneurysm surgery: The Fujita experience.” Asian Journal of Neurosurgery 14.3 (2019): 686.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.