Hyperurikemie en hoe je urinezuurspiegels te verlagen

Voor de behandeling van hyperurikemie moet je de uitscheiding van urinezuur in de urine verhogen. Je hebt ook een volledig op maat gemaakt persoonlijk dieet nodig. In dit artikel lees je hoe je de urinezuurspiegel kunt verlagen.
Hyperurikemie en hoe je urinezuurspiegels te verlagen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Problemen met een hoog urinezuurgehalte houden rechtstreeks verband met een slecht voedingspatroon, aangezien de purines die dat produceren voornamelijk zitten in wat we eten. Om deze reden gaan we in dit artikel voeding voorstellen die je zal helpen bij de behandeling van hyperurikemie en bij het verbeteren van hoge urinezuurspiegels.

Niveaus van dit zuur verschijnen ook in ons lichaam zonder hulp van buitenaf. Onder normale omstandigheden kan echter 80% van de urinezuurspiegels onder controle worden gehouden door bepaalde diëten te volgen.

Wat is hyperurikemie of hoog urinezuur?

Wat is hyperurikemie

Hyperurikemie is een verhoogde hoeveelheid urinezuur in het bloed. Het meest gevreesde symptoom van deze aandoening is jicht, dat optreedt wanneer urinezuur in de gewrichten wordt afgezet. Jicht veroorzaakt extreem intense pijn en je moet dit dus koste wat het kost vermijden.

Met een goed dieet onder begeleiding van een voedingsdeskundige, is het mogelijk om de hoeveelheid urinezuur in het bloed te verlagen. Het is ook mogelijk om de situatie onder controle te houden en mogelijke jichtaanvallen te voorkomen.

Wat houdt een verhoogde urinespiegel in?

Volgens gezondheidsspecialisten liggen de juiste urinezuurspiegels bij vrouwen tussen de 2,4 en 5,7 mg/dl en bij mannen tussen de 3,4 en 7,0 mg/dl.

Daarom beschouwen experts elke waarde die deze limiet overschrijdt als een indicator van hyperurikemie. Je moet het op tijd behandelen voordat de toestand verslechtert.

Welke voeding moet ik eten als ik last heb van hyperurikemie?

In ons dieet moeten we minder voeding consumeren die rijk zijn aan purines. Wanneer deze voeding namelijk in het lichaam wordt afgebroken, kan dit hyperurikemie veroorzaken. Gelukkig kunnen sommige voedingsmiddelen helpen bij het verlagen van urinezuur, als je ze regelmatig consumeert.

Voedingsmiddelen met weinig purines

Zuivelproducten kun je consumeren

Er zijn voedingsmiddelen met lage concentraties purines in hun samenstelling. We kunnen ze dus zonder problemen opnemen in ons dieet. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zuivelproducten
  • Groenten (met uitzondering van enkele die we hieronder zullen noemen)
  • Wortels en knollen
  • Fruit rijk aan vitamine C
  • Ongezouten noten

We moeten op alle voedingsmiddelen letten, want ze bevatten allemaal in meer of mindere mate purines. Met de juiste planning kunnen we echter goede resultaten behalen, mochten we een urinetest laten doen om ons urinezuurgehalte te checken.

Voedingsmiddelen met een gemiddeld purinegehalte

Champignons

Er zijn ook voedingsmiddelen met een gemiddeld concentratie aan purines. Het gaat hier om onder andere:

  • Wit vlees
  • Champignons en asperges
  • Groenten, behalve bonen en linzen
  • Bloemkool
  • Spinazie

Je kunt deze items in je dieet opnemen, maar de consumptie ervan mag nooit buitensporig zijn.

Welke voeding moet je vermijden als je last hebt van hyperurikemie?

Rood vlees moet je vermijden

Dierlijke vetten en voedsel dat rijk is aan purines (Spaanse link), moet je beperken. Hierbij willen we vooral ingewanden, geconcentreerde bouillon, sauzen en soepen met stukjes vlees benadrukken. Ook vette vissen zoals sardines, ansjovis, mul, garnalen en makreel zijn ook rijk aan purines.

De consumptie van alcohol en bewerkte producten wordt ook niet aanbevolen om de urinezuurspiegels in het lichaam te verlagen of om te voorkomen dat deze stijgt. Daarom is het beter om de consumptie ervan te elimineren of te beperken.

Aspecten waarmee je rekening moet houden

Fruitconsumptie

Wat fruit betreft moeten we de consumptie ervan goed onder controle houden. Enerzijds is fruit heel goed omdat het een laag purinegehalte heeft. Aan de andere kant bevat fruit echter fructose, dat ons lichaam gebruikt om purines aan te maken.

Kookmethodes

Als je hyperurikemie hebt, kunnen kookmethodes ook belangrijk zijn. Door voedsel te koken vermindert het aantal purines in het voedsel. Een gekookt gerecht is een betere optie dan bijvoorbeeld gefrituurde gerechten of gebakken gerechten met bijvoorbeeld veel olie.

Drinken

De drank bij uitstek die we regelmatig moeten drinken, is water. We moeten ons waterverbruik verhogen als dat niet genoeg is. Probeer tenminste 2 liter water per dag te drinken, zoals aangegeven in de meeste gezondheidsaanbevelingen.

Als je een dieet volgt dat rijk is aan fruit en groenten, dan neem je door middel van bouillon, soepen of kruidenthee ook water op in je lichaam.

Hoewel deze tips je kunnen helpen om je urinezuurgehaltes te verlagen, is het belangrijk dat je je arts raadpleegt. Je arts zal namelijk een evaluatie uitvoeren zodat hij of zij de geschikte behandeling voor jou kan voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Escudero, C., Bertoglia, P., Muñoz, F., & Roberts, J. M. (2013). Purinas y ácido úrico en pre-eclampsia: interacciones fisiopatológicas y proyecciones en investigación. Revista médica de Chile, 141(7), 895-902.
  • Contreras Roura, J. (2012). Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas. Revista Cubana de Pediatría, 84(2), 197-200.
  • Álvarez-Lario, B., & Alonso-Valdivielso, J. L. (2014). Hiperuricemia y gota: el papel de la dieta. Nutricion hospitalaria, 29(4), 760-770.
  • Menéndez, E., Milano, C., Alassia, F., Carreras, R., Casonú, M., Cipres, M., … & Elbert, A. E. (2016). Nutrición e hiperuricemia. Revista de Nefrología, Diálisis y Trasplante, 36(4), 246-252.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.