Huismiddelen voor een opgeblazen gevoel

De voedingsmiddelen die we eten bevatten al meer dan genoeg zout, vooral onnatuurlijke producten. Je zou moeten vermijden om meer zout aan je maaltijd toe te voegen en moeten proberen om voedingsmiddelen met weinig zout te kopen.
Huismiddelen voor een opgeblazen gevoel

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Plotseling zitten je broeken een beetje strakker of heb je het gevoel dat je maag een ballon is die bijna ontploft. Ondanks het bewegen verlies je overal centimeters en calorieën, behalve bij je buik. Waarom? Je kan mogelijk last hebben van een opgeblazen gevoel.

Kijk eens naar het onderstaande artikel om meer te leren over de beste huismiddelen voor een opgeblazen gevoel.

Als je over het algemeen niet te veel eet of als je al voldoende hebt gehad na een paar happen voedsel, dan zou je je niet zwaar moeten voelen of het gevoel moeten hebben dat er een steen in je maag ligt.

Er zijn een aantal redenen waarom mensen last hebben van een opgeblazen gevoel. Deze variëren van een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, tot allergieën die veroorzaakt worden door ingrediënten die het slijmvlies irriteren. In andere gevallen kan het een gevolg zijn van een spijsverteringsprobleem.

Veel mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel lijden ook aan lactose-intolerantie.

Naast dat je op moet letten wat je eet en hoe deze voedingsmiddelen het functioneren van je maag beïnvloeden, kan je deze sensatie bestrijden met huismiddelen voor een opgeblazen gevoel en een aantal natuurlijke tips.

Laten we eens kijken wat we kunnen doen!

Vrouw met handen op de buik tegen maagkramp

Hoe kan ik een opgeblazen gevoel verminderen?

Stop met zo veel zout eten

Natrium is erg slecht voor je gezondheid, vooral wanneer je het in grote hoeveelheden consumeert. De aanbevolen dosis natrium per dag voor een volwassen persoon is 2,4 g. Als je echter een ongezond dieet volgt, dan consumeer je mogelijk twee keer zoveel.

Probeer dus te vermijden dat je extra zout aan je maaltijden toevoegt. Je kan ook de voedingswaarden op de producten die je koopt bekijken en degenen uitkiezen met minder natrium.

Voeg meer kalium toe aan je dieet

Voedingsmiddelen met kalium, zoals bananen of spinazie, helpen je lichaam om overtollige vloeistoffen in je lichaam te verwijderen, waaronder in je maag.

Je kan een heerlijke smoothie met een banaan en een middelgrote papaja maken of een gegrilde aardappel met schil en een portie gekookte spinazie eten.

Een ongepelde banaan

Drink geen alcohol

Alcoholische dranken zijn schadelijk voor je gezondheid vanwege een aantal redelijk duidelijke redenen. Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, dan kan dit het gevolg zijn van alcohol die in je darmen gist, wat darmgassen en opzwelling veroorzaakt.

Kook je groenten

Het klopt dat het eten van rauwe groenten beter voor je lichaam is dan de gekookte soort, maar als je last hebt van een opgeblazen gevoel, dan zou je voor de tweede optie moeten kiezen. Ongekookte voedingsmiddelen kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken, omdat het langer duurt voordat ze verteerd zijn.

Voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel verminderen

Antioxidanten

Als je voedingsmiddelen met deze elementen eet, dan zal je je lichaam niet alleen helpen om een opgeblazen gevoel te verminderen, maar je helpt ook om een grote verscheidenheid aan giftige stoffen uit je lichaam en bloed te elimineren.

Je kan antioxidanten vinden in voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, appels, uien, selderij en knoflook. Eet vier porties van deze soorten fruit of twee of drie van de eerdergenoemde groenten.

Vezels

Vezels zullen je helpen om een opgeblazen gevoel te bestrijden, dus zorg ervoor dat je fruit, groenten, volkoren granen, rijst, tarwemeel en havermout aan je dieet toevoegt. Let echter goed op dat je niet te veel van deze voedingsmiddelen consumeert, omdat een overvloed aan vezels ervoor kan zorgen dat je darmgassen krijgt.

Bruine rijst op een lepel

Voedingsmiddelen met weinig vet

Voedingsmiddelen met weinig vet zijn geweldig voor het verminderen van een opgeblazen gevoel, omdat ze veel gezonder zijn dan voedingsmiddelen met een grote hoeveelheid vet. Vervang je broodjes voor een kom granen en fruit en eet in plaats van frietjes een wortel of wat selderij. Kies voor gegrild vlees in plaats van gebakken.

Specerijen

Komijn, oregano en venkel zijn allemaal erg goed voor het verminderen van een opgeblazen gevoel dat veroorzaakt wordt door teveel gassen in de maag.

  • Venkel is ook een geweldig antiseptisch product, waardoor het perfect is voor de dagen wanneer je last heb van diarree.
  • Komijn is zowel kalmerend als diuretisch, waardoor het geweldig is voor mensen die last hebben van vochtretentie.
  • Oregano kan de spijsvertering verbeteren en aangezien het een diureticum is, is het ook goed voor de gezondheid van je lever en nieren.
Komijnzaadjes

Kruiden

Een goede lindehoutthee kan je helpen om stress te bestrijden dankzij de kalmerende eigenschappen. Andere medicinale planten bereiken dit doel ook, verminderen je eetlust en angst die voor een hongergevoel zorgt, omdat een volle maag je nog zwaarder kan laten voelen.

Berkbladeren zijn ook geweldig voor het verminderen van een opgeblazen gevoel, vooral als het veroorzaakt wordt door je menstruatie.

Huismiddel voor een opgeblazen gevoel

Deze smoothie is een erg efficiënte manier om dit probleem op te lossen met maar vier ingrediënten, die je lichaam in staat stellen om vastgehouden vocht en gas dat een opgeblazen gevoel veroorzaakt te elimineren.

  • Het eerste ingrediënt is yoghurt. Alhoewel sommige mensen mogelijk een lactose-intolerantie hebben, zit yoghurt vol met ‘goede’ bacteriën die je helpen om alle voedingsmiddelen die in je darmen gisten te verwijderen.
  • De tweede is gember. Dit is geweldig voor dagen wanneer je last hebt van indigestie, een opgeblazen gevoel en gas. Dit komt omdat gember geneeskrachtig is en kan helpen om kramp te voorkomen.
  • Het derde ingrediënt is een banaan, die rijk is aan kalium en je zodoende helpt om overtollige natrium te elimineren.
  • En tot slot kardemom, een specerij uit Indië die helpt bij de spijsvertering.

Doe twee of drie kopjes magere yoghurt, twee geschilde en gesneden bananen, een eetlepel geraspte gember en een kwart eetlepel kardemompoeder in een blender. Je kan ook een half kopje magere melk, twee eetlepels honing en een half kopje ijs toevoegen. Meng alle ingrediënten samen en geniet! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.