Huismiddelen om op een effectieve manier eelt te verwijderen

Als je een puimsteen over je eeltplekken wrijft, vermindert dat de pijn en versnel je het herstel. Het is ook makkelijker op de gevoeligere delen van je voet.
Huismiddelen om op een effectieve manier eelt te verwijderen

Laatste update: 28 september, 2018

Eeltplekken kunnen een ernstig probleem worden, waardoor de huid dikker en harder wordt en dan geel wordt als resultaat van de overmatige druk of wrijving. Hoewel eelt op de voeten het vaakst voorkomt, kan het ook voorkomen op andere lichaamsdelen die worden blootgesteld aan grote druk of wrijving. Het is dus prettig om manieren te weten om eelt te verwijderen.

De meestvoorkomende oorzaak van eelt op de voeten is het dragen van schoenen die strak zijn gedurende langere tijd. Het dragen van te kleine schoenen voor langere periodes zal het ontstaan van eelt veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn schoenen zonder sokken en sporten waarbij je veel druk uitoefent op je voeten.

Eelt kan, behalve dat het er onaantrekkelijk uitziet, ook pijnlijk zijn als het niet goed wordt behandelt. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om ervan af te komen en de huid te herstellen. Heb jij eelt op je voeten? Mis de volgende huismiddelen niet om het te verwijderen.

Gebruik een puimsteen om eelt te verwijderen

Voordat je een andere behandeling voor eelt probeert, probeer dan eerst om een puimsteen over het getroffen gebied te wrijven, die makkelijk te gebruiken is zelfs op de gevoeligste delen van de voet.

Puimstenen kunnen helpen bij het verwijderen van eelt, omdat zij de dode en droge huid verwijderen, terwijl het de pijn vermindert en de hersteltijd van de huid versnelt.

Wat moet je doen?

 • Doop je voeten tien minuten in een kom warm water, zodat de huid zachter wordt.
 • Wrijf met een puimsteen over het gebied. Doe dit gedurende drie tot vijf minuten.
 • Droog je voeten af en leg een watje gedrenkt in castorolie erop, waarna je het met een verband omwikkelt en ‘s nachts laat zitten.
 • Spoel de volgende dag de castorolie af en was je voeten. Doe een paar keer per dag een paar druppels castorolie op de voet.
Azijn

Witte azijn

Witte azijn is een hele effectieve manier om eelt te verwijderen dankzij het hoge zuurgehalte, waardoor de harde huid weer zacht wordt. Dit middel is ook antibacterieel en schimmelwerend, waardoor de kans op infectie vermindert.

Wat moet je doen?

 • Voordat je gaat slapen meng je één deel witte azijn met drie delen water.
 • Wrijf dit direct op de eeltplek.
 • Bedek de plek met verband en laat het ‘s nachts zitten.
 • Behandel de volgende ochtend het gebied met een puimsteen.
 • Was het getroffen gebied goed en gebruik een goede moisterizer om je huid te hydrateren.

Zuiveringszout

Zuiveringszout

Dit product, dat je waarschijnlijk al in huis hebt, is een geweldige manier om eelt te verwijderen. Zuiveringszout werkt als een natuurlijke exfoliant om de dode huidcellen en eelt te verwijderen, waardoor het makkelijk te verwijderen is. Het bestrijdt ook bacteriële infecties en schimmelinfecties.

Wat moet je doen?

 • Doe twee tot drie eetlepels zuiveringszout in een kom met wat warm water en week je voeten gedurende vijftien minuten hierin.
 • Wrijf met een puimsteen over het getroffen gebied om de resterende dode huidcellen te verwijderen.

Citroen

Citroen

Het citroenzuur in citroenen helpt bij het verzachten van de verharde huid van de eelt, waardoor het makkelijker te verwijderen is.

Wat moet je doen?

 • Je kunt citroensap direct toepassen op de eelt. Laat het drogen. Herhaal dit twee tot drie keer per dag.
 • Een andere optie is om een dikke pasta te maken van citroensap en een beetje gist. Dit breng je direct aan op de eelt. Dek het daarna af met een verband en laat het gedurende de nacht zitten.

Misschien ook interessant om te lezen:

Geneesmiddel met knoflook en citroen

Knoflook

Knoflook

Knoflook bevat antioxidanten, antibiotica en heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die helpen bij het verwijderen van eelt, terwijl het helpt bij het voorkomen van diverse huidinfecties.

Wat moet je doen?

 • Plet eerst een teentje knoflook en plaats dit direct op het eelt. Dek het vervolgens af met verband of een pleister en laat het gedurende de nacht zitten. Was je voet ‘s ochtends met warm water.
 • Een andere optie is om een paar teentjes knoflook pletten en ze daarna met zout te mengen tot een pasta. Breng dit rechtstreeks aan op de eelt en dek het daarna af met een verband of een pleister gedurende drie dagen. Verwijder het verband of pleister na deze tijd en de eelt zal makkelijk te verwijderen zijn met behulp van een puimsteen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.