Hoe voorkom je dat een wond geïnfecteerd raakt?

Je kunt kleine wondjes thuis genezen. Maar om te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt, is het nodig om bepaalde stappen te volgen.
Hoe voorkom je dat een wond geïnfecteerd raakt?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 10 september, 2022

Kleine snijwonden of oppervlakkige schaafwonden kunnen thuis behandeld worden. Maar als het een kleine wond is en het niet nodig is om naar de dokter te gaan, is het toch nodig om bepaalde maatregelen te nemen om te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt.

Voordat je overweegt een wond thuis te genezen, moet je eerst de kenmerken ervan bekijken. Laten we eens kijken!

Hoe voorkom je dat een wond geïnfecteerd raakt?

Eerst is het belangrijk om te beoordelen of de wond groot of zo diep is dat je medische hulp nodig zult hebben. Zo ja, dan onmiddellijk deskundige hulp. Het is ook altijd belangrijk dat de beste remedie preventie is.

Dat gezegd hebbende, geven we je enkele tips om thuis te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt en zo de genezing te bevorderen.

Stop het bloeden

Hoe voorkom je dat een wond geïnfecteerd raakt

Om te beginnen moet je bij de behandeling van een wond je handen goed wassen met water en zeep. Zo voorkom je de verspreiding van ziektekiemen of bacteriën.

Gebruik een schone doek, vod of lap om zachtjes op de getroffen plek te drukken. Druk helpt het bloedstollingsproces. De ideale tijd om druk uit te oefenen is tussen de 20 en 30 minuten.

Om bloedingen in de extremiteiten te voorkomen, is het daarentegen aan te bevelen het gewonde lichaamsdeel boven het hart te brengen:

  • De armen of handen kunnen in de lucht gehouden worden of op een oppervlak gelegd worden dat hoger is dan de borstkas.
  • De benen of voeten kunnen verhoogd worden op een stapel kussens (bijvoorbeeld).

Dit artikel vind je vast en zeker ook leuk:
Hoe een bloedneus bij kinderen te behandelen

Maak schoon om te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt

Koud water is ideaal. Dit zal zanddeeltjes, vuil, of elk spoor van vuil dat een infectie kan veroorzaken, meesleuren. De huid rond de wond moet met water en zeep gewassen worden en daarna met een handdoek afgedroogd.

  • Als er deeltjes in de wond achterblijven, moeten die voorzichtig verwijderd worden. Doe dit met een wenkbrauwpincet dat vooraf met alcohol gesteriliseerd is.
  • Grote deeltjes of ingebedde voorwerpen moeten door een gezondheidszorgspecialist verwijderd worden. Door het thuis te doen, kun je alleen maar meer schade toebrengen.
  • Vermijd het gebruik van alcohol. Dat kan namelijk irritatie veroorzaken en het genezingsproces vertragen. Het is ook niet aan te raden de wonden met wattenbolletjes schoon te maken, want dit materiaal laat een residu achter.

Breng topische antibiotica aan en bedek de wond

Een bloedende knie

Er zijn crèmes en zalven met verschillende actieve bestanddelen om wonden schoon te maken in de handel. De functie van deze crèmes is infectie te voorkomen, niet het herstelproces te versnellen.

Over het algemeen is dit de meest effectieve manier om te voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt. Als de wond klein is, kan een klevend verband gebruikt worden.

Breng een verband aan

  • Wie allergisch is voor de lijm in verband, kan kiezen voor gaas en zelfklevend verband. Ook zijn er hypoallergene opties op de markt.
  • Bij het zwachtelen is het niet nodig om te strak aan te trekken. Te veel druk uitoefenen met het verband kan de bloedsomloop belemmeren.
  • Het verband moet dagelijks verschoond worden tot de wond genezen is. Als het vuil of nat wordt, is het ook raadzaam het te vervangen.
  • Denk er tenslotte aan de verleiding te vermijden het verband voortdurend te verwijderen om te zien of de wond geneest.

Houd de wond in de gaten

Al de nodige stappen worden gevolgd om te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt. Toch is het het beste om alert te blijven en de evolutie te observeren. Als een van de volgende symptomen zich voordoet, is je wond waarschijnlijk geïnfecteerd. In elk van deze gevallen is het beter hulp te zoeken. Zoek zeker professionele hulp als de wond:

  • niet geneest.
  • meer pijn begint te doen.
  • rood wordt.
  • een bult vormt.
  • pusachtige afscheiding veroorzaakt.
  • “heet” aanvoelt.
  • koorts veroorzaakt.

Welke soorten wonden hebben medische hulp nodig?

Bepaalde wonden mogen niet thuis behandeld worden, omdat het leven van de getroffene in gevaar kan worden gebracht. Dit zijn:

  • Dierenbeten. Ze hebben een grote kans om geïnfecteerd te raken.
  • Wonden waarbij het gevoel van de getroffen ledemaat verloren gaat. Het niet meer voelen van een lichaamsdeel kan een aanwijzing zijn voor een ernstige pees- of botverwonding.
  • Wonden die meer dan 5 centimeter diep zijn. Ze kunnen hechtingen vereisen.
  • Wonden met ingebedde voorwerpen zoals glas, hout, of stenen. Pogingen om deze voorwerpen te verwijderen kunnen scheuren en bloedingen veroorzaken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De verschillende stadia van doorligwonden

Behandelingen om te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt

Een eilandpleister

De meest voorkomende medische behandelingen voor geïnfecteerde wonden beschrijven we hieronder in meer detail.

Hechtingen

  • Bij het hechten van een wond gebruikt de arts steriele draad om de wond te sluiten.
  • Dan verwijdert men de hechtingen na een paar dagen. De tijd hangt af van de uitgebreidheid van de wond.
  • Hechtingen mogen nooit thuis verwijderd worden, want er kan verwonding en infectie optreden.

Hechtstrips

Deze houden de wond dicht op een soortgelijke manier als hechtingen. Ze mogen nooit door de patiënt verwijderd worden. Dat moet door de arts gedaan worden.

Weefsellijm

Ook wel weefsellijm genoemd, dit zijn stoffen die wonden of snijwonden (Spaanse link) dicht houden. Ze worden aanbevolen voor kleine wonden. Het gebruik ervan is ideaal bij kinderen, want het aanbrengen is pijnloos.

Voorkomen is beter dan genezen om te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt

Hoe zit het met jou? Welke ervaringen heb jij met wondinfecties? Wonden zijn beslist niet iets prettigs en kunnen inderdaad gevaarlijk zijn. Daarom hopen we dat deze tips louter als leidraad dienen.

Hoe dan ook, het is belangrijk om bij de behandeling van een wond naar de dokter te gaan voor advies. Tenslotte is het ook belangrijk te onthouden dat voorkomen veel beter is dan genezen, en voorkomen dat elke soort verwonding geïnfecteerd raakt is een van de essentiële stappen om gezond te genezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Diegelmann, R. F. (2004). Wound healing: an overview of acute, fibrotic and delayed healing. Frontiers in Bioscience. https://doi.org/10.2741/1184
  • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehr323
  • Salem, C., Pérez, J. A., Henning, E., Uherek, F., Schultz, C., Butte, J. M., & González, P. (2000). Heridas: Conceptos generales. Cuadernos de Cirugía. https://doi.org/10.4206/cuad.cir.2000.v14n1-15
  • Velázquez RVR, Flores ÁMG, Gómez PBA. Tratamiento de heridas por mordeduras de perro en región craneofacial. Rev Odont Mex. 2013;17(4):247-255.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.