Hoe een piercing te laten genezen

Een van de aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om een piercing te laten genezen, is dat dit grotendeels afhangt van het gebied waarin deze is geplaatst. Het minst veeleisend zijn piercings in de oren en neus. De meest veeleisende zijn die in de navel en geslachtsdelen.
Hoe een piercing te laten genezen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Om een piercing snel te laten genezen, is het belangrijkste dat deze onder goede hygiënische omstandigheden wordt gezet en door iemand die weet wat hij doet. Als de studio niet aan de basisvoorwaarden voldoet, dan kan dit tot allerlei problemen leiden.

In principe moet je al het materiaal steriliseren. De persoon die de piercing zet, moet zijn handen grondig wassen, nieuwe chirurgische handschoenen gebruiken en niets aanraken dat niet eerder is gesteriliseerd. Het is ook noodzakelijk om het deel van het lichaam waar de piercing zal worden gezet goed te desinfecteren.

Een piercing kan niet worden gezet in delen van de huid die door brandwonden, moedervlekken, vlekken, littekens of wratten zijn aangetast. Het is duidelijk dat degene die de procedure uitvoert ondertussen niet mag roken, eten of drinken. Aan het einde van de procedure moeten ze alle materialen die ze hebben gebruikt weggooien.

Eerste zorg

Zeep met schuim

De piercing maakt de huid aan beide kanten stuk. Het genereert daardoor een behoorlijke verwonding. Het is normaal dat dat gebied opzwelt en rood wordt, wat in de volgende dagen ongemak veroorzaakt. Om een piercing goed te laten genezen en infectie te voorkomen, moet je enkele basismaatregelen volgen, zoals de volgende:

  • De piercinggeleider laten zitten. Om een piercing goed te laten genezen, moet je de geleider of het ‘stokje’ dat is geplaatst, laten zitten. Als je het verwijdert belemmert dit de genezing.
  • Regelmatige reiniging. Je moet een dagelijkse reiniging uitvoeren om de piercing te laten genezen en infecties te voorkomen. Het is het beste om dit met milde antibacteriële zeep en wattenstaafjes te doen. De eerste dagen is het aan te raden om tussen de drie en vier keer per dag te reinigen.

Specialisten raden bovendien aan om de piercing in een oplossing van water met zeezout te reinigen. Dit helpt om geïnfecteerde stoffen te verwijderen en het helpt om irritatie te verminderen.

Hoe een piercing met problemen te laten genezen

Om een piercing goed te laten genezen, is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van infectie. Deze blijven namelijk soms onopgemerkt. Als er blijvende jeuk is, roodheid die niet stopt, een branderig gevoel, lekkage van vloeistof door het gaatje of een vieze geur, dan is het waarschijnlijk geïnfecteerd.

De beste manier van handelen in dergelijke gevallen is om een arts te raadplegen. Hoewel infecties veroorzaakt door een piercing meestal mild en van voorbijgaande aard zijn, kun je het nooit zeker weten. We raden ook niet aan om thuismaatregelen of populair advies te gebruiken, omdat alleen een professional de situatie correct kan beoordelen.

De arts zal je vertellen wat je moet doen om een geïnfecteerde piercing te laten genezen. Daarnaast kun je het beste afzien van het aanbrengen van crèmes, lotions of naar het zwembad gaan. Dat gezegd hebbende, zit er soms een mogelijke allergie voor metaal achter deze problemen.

Problemen met een oude piercing

Mond met een piercing

Meestal geneest het gaatje na twee tot zeven maanden volledig. Je kunt de piercing pas verwijderen als je zeker weet dat hij helemaal genezen is. Als je deze eerder verwijdert, dan stel je jezelf bloot aan irritatie of infectie.

Specialisten suggereren dat je, eenmaal genezen, het gat twee keer per dag moet wassen, bij voorkeur met een zoutoplossing. Je moet dit heel voorzichtig doen om letsel te voorkomen. Tijdens dit proces moet je ook continu controleren of alles correct verloopt.

Als je de piercing echter niet meer wilt dragen, dan moet je weten dat alleen zeer kleine gaatjes volledig sluiten zonder medische hulp. Grotere gaten hebben speciale aandacht nodig, waaronder het gebruik van genezende stoffen.

Andere feiten om bij het genezen van een piercing in gedachten te houden

Niet alle piercings genezen op dezelfde manier. Je moet niet vergeten dat het een open wond is en verschillende risico’s met zich meebrengt. Deze risico’s hebben betrekking op het deel van het lichaam waar het wordt uitgevoerd. De piercings die het snelst genezen zijn oor-, neus- en tongpiercings. Het kan echter tot zeven maanden duren voordat een navelpiercing is genezen.

Om een piercing in de mond te genezen, zijn de bovengenoemde hygiënische maatregelen alleen niet voldoende. Je moet ook vette, pittige, zure voedingsmiddelen en alcoholische dranken vermijden. Tongpiercings vereisen twee tot drie keer per dag het gebruik van alcoholvrij mondwater.

Lichaamspiercings vereisen dat je geen strakke kleding draagt terwijl ze genezen. Genitale piercings kunnen tot 10 weken duren om te genezen. Het is niet aan te raden om de eerste dagen geslachtsgemeenschap te hebben. Daarnaast wordt geadviseerd om altijd condooms te gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mataix, J., & Silvestre, J. F. (2009). Reacciones cutáneas adversas por tatuajes y piercings. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(8), 643-656.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.