Een gids voor een industriële piercing en de nazorg

Een industriële piercing is van de afgelopen tijd vanwege zijn nieuwe stijl een van de meest in het oog springende accessoires. Het vereist echter strikte nazorg om succesvol te zijn.
Een gids voor een industriële piercing en de nazorg

Laatste update: 24 augustus, 2022

Accessoires zoals een industriële piercing blijven elke dag een groot deel van moderne lichaamsversieringen uitmaken. Dit komt omdat mensen veel aandacht aan hun uiterlijk besteden, omdat het hen helpt om zichzelf in termen van smaak, gevoelens van comfort, persoonlijkheid en natuurlijk vrijheid uit te drukken.

Piercings zijn met succes in de modewereld opgenomen om diversiteit te versterken, bepaalde delen van het lichaam te benadrukken, het beeld volgens de persoonlijkheid van elk individu te personaliseren en originaliteit aan te moedigen. Er is een duidelijke visuele bedoeling, dus de oren zijn een van de meest geselecteerde plaatsen voor piercings.

De locatie van een industriële piercing is meestal het kraakbeen van het bovenste deel van het oor. Het belangrijkste kenmerk is dat twee piercings bij elkaar komen.

Dit komt meestal doordat ze via dezelfde metalen staaf die door de twee gaten gaat verbinding maken. Laten we dit type piercing eens nader bekijken, wat het inhoudt en hoe je er voor moet zorgen.

De procedure van een industriële piercing

Piercer legt zijn spullen klaar

Er moet een goed geplande stapsgewijze procedure zijn die rekening met de veiligheid houdt. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit eenvoudig is en slechts een paar minuten duurt, zolang een getrainde professional het doet. De juiste procedure om te piercen is als volgt:

 • De professional moet het hele te prikken gebied en alle sieraden, naalden en handschoenen die ze gaan gebruiken, desinfecteren. Dit is essentieel om infecties te voorkomen.
 • Vervolgens tekenen ze de twee door te prikken punten. Dit is vooral bedoeld om de professional over de meest geschikte plaatsen te adviseren, zodat de persoon die een piercing krijgt een definitieve beslissing kan nemen.
 • Vervolgens gebruiken ze een holle naald om het eerste gaatje in zijn geheel te openen en perforeren dan het tweede gaatje met een andere naald.
 • Ten slotte doorboren ze de twee gaten met een industriële staaf en plaatsen ze aan elk uiteinde een rond sieraad.

Waar hangt het succes van de piercing van af?

Het is belangrijk om over het onderwerp te worden geïnformeerd om alle fasen van de procedure te kennen voordat je deze ondergaat. Dit vermijdt improvisaties die het eindresultaat zouden kunnen beïnvloeden.

Het is essentieel om vooraf het oor dat gepiercet wordt te onderzoeken om een industriële piercing succesvol te laten zijn. Je moet daarom altijd een deskundige raadplegen.

Dit onderzoek is bedoeld om de meest geschikte positie en hoek te selecteren om het kraakbeen van elk individu te piercen, rekening houdend met het feit dat alle oren een specifieke maat en vorm hebben.

Dit komt omdat het niet in aanmerking nemen van deze fase van het proces tot het piercen van het verkeerde deel van het oor kan leiden en het tot ongemak, irritatie en frequente pijn kan leiden.

Een slechte procedure kan tot een enorm probleem escaleren. De studie van het oor is ook de sleutel om een geschikte maat van de industriële piercingstaaf te selecteren.

Mogelijkheid tot infectie bij een industriële piercing

Bij alle soorten piercings kunnen als gevolg van ernstige onzorgvuldigheid of het niet onderhouden van de juiste nazorg, zoals aanbevolen door de specialist, infecties optreden. Bij industriële piercings kan de nabijheid van een vettig gebied, zoals haar, tot kolonisatie van bacteriën leiden.

De mogelijkheid is ook iets groter, omdat er twee piercings zijn om voor te zorgen. Je kunt ongemak echter voorkomen door goed te reinigen. Enkele symptomen van een industriële piercing-infectie kunnen onder andere zijn:

In geval van infectie

Laat een piercing in het ideale geval niet ontsteken, want het bovenste kraakbeen is een gebied dat meer tijd nodig heeft om te genezen dan normaal. Dit wordt door het gebrek aan bloedconcentratie verklaard (Spaanse link). Je kunt in ieder geval maatregelen nemen om te voorkomen dat de situatie verergert en er toch een infectie optreedt. Dit zijn onder andere:

 • Reinig het gebied met een zoutoplossing om de infectie op afstand te houden.
  Verwijder de metalen staaf niet, omdat er dan klonters in de gaatjes kunnen ontstaan.
 • Breng ijs aan (Spaanse link) om zwelling en eventuele roodheid rond het geïnfecteerde gebied te verminderen.
 • Droog het hele gebied na het schoonmaken af en zorg er altijd voor dat er geen residu of vuil achterblijft.

Nazorg voor een goede industriële piercing

Tools om te piercen van roestvrij staal

Het verzorgen van de piercing is essentieel om het genezingsproces van elk van de gaatjes te versnellen. Het is ook nodig om te voorkomen dat bacteriën zich vestigen en de vorming van nieuw weefsel bemoeilijken. Dit is wat je moet doen om de industriële piercing te laten genezen zoals het hoort:

 • Was de gepiercete plekken drie keer per dag met water en zeep.
 • Houd haar uit de buurt van de gepiercete plek om geen vuil of vet over te brengen.
 • Verwissel de sieraden niet. Dit is essentieel om te voorkomen dat de staaf vuil wordt.
 • Slaap niet op de piercing, dit kan roodheid en ontsteking veroorzaken.
 • Maak de sieraden schoon met een zoutoplossing om te voorkomen dat er vuil op komt.
 • Verwijder de piercing niet voordat deze volledig is genezen, omdat dit tot ernstige verwondingen kan leiden.
 • Maak niet schoon met alcohol, het werkt averechts voor het genezingsproces.
 • Droog de plek goed af zodat er zich geen klonters of schadelijke stoffen ophopen.

Een gedetailleerde gids voor het verzorgen en beschermen van je nieuwe stijl

Er zijn enkele laatste aanbevelingen waarmee rekening moet worden gehouden om de kans op succes van deze procedure te vergroten. Gebruik bijvoorbeeld geen koptelefoon en andere accessoires die over het gebied kunnen wrijven.

Verwijder geen korstjes, want dan creëer je elke keer een nieuwe wond. Houd er rekening mee dat het definitieve genezingsproces 6 tot 12 maanden duurt. Het hangt echter allemaal van het individu af.

Raadpleeg degene die de piercing heeft aangebracht onmiddellijk als je afwijkingen opmerkt om grote risico’s te voorkomen. Houd er rekening mee dat je het sieraad pas kunt verwijderen nadat de specialist het heeft onderzocht en zegt dat het oké is om het te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fornes B. Díez P. Sierra C. Complicaciones y cuidados de los piercings y los tatuajes [Internet]. Valencia: Hospital General Universitario de Valencia, 2012 [citado 16 de febrero de 2021]
 • Ferrer H. Gala H. Bertrán J. Ortiz L. Piercing: ¿moda inofensiva? [Internet]. Cuba: MEDISAN, 2007 [citado 16 de febrero de 2021]
 • Kluger, Nicolas, et al. “Body piercing: a national survey in france.” Dermatology 235.1 (2019): 71-78.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.