De gevaren van een tatoeage

26 maart 2016
Het niet volgen van de gepaste hygiënische maatregelen kan leiden tot ziektes als AIDS en hepatitis.

Een mooie tekening op de huid mag dan aantrekkelijk lijken voor vele mensen, maar de bijwerkingen, die ons niet altijd worden meegedeeld, kunnen echter gevaarlijk zijn. Alvorens je een besluit neemt, is het dus heel belangrijk je te informeren over wat het laten zetten van een tatoeage inhoudt en wat de mogelijke gevolgen voor je gezondheid kunnen zijn.

Een tatoeëerder gebruikt meestal een elektrische machine met wegwerpnaalden die de gekleurde inkt in de onderste laag van de huid injecteert. De bovenste huidlaag, ook wel de opperhuid genoemd, houdt de kleur niet vast. De opperhuid wordt namelijk vaak vernieuwd, bijvoorbeeld wanneer een wond geneest. Daarom wordt de inkt in de onderlaag van de huid ingebracht, waar deze dan voorgoed blijft zitten. Dit maakt het echter wel moeilijk om een tatoeage te verwijderen.

Waarom zijn tatoeages gevaarlijk?

Wanneer je besluit om een tatoeage te nemen, moet je eerst op zoek gaan naar een tatoeagezaak die goedgekeurd is door de nationale gezondheidsautoriteiten, waar enkel gekwalificeerde, professionele tatoeëerders werken; waar je er vanuit kan gaan dat enkel de beste instrumenten en producten gebruikt worden; en waar men de nodige maatregelen heeft getroffen om een hygiënische werkplaats te garanderen, zodat besmetting van ziektes als HIV, tetanus, hepatitis en andere infecties die via het bloed worden overgedragen worden vermeden. 

Maar zelfs wanneer een zaak aan al deze voorwaarden voldoet, kan een tatoeage een heleboel huidcomplicaties veroorzaken, zoals granuloom (een ontsteking die veroorzaakt wordt door een auto-immuun reactie) en het plots verschijnen van keloïde littekens die ontstaan door een ontsteking of allergische reactie en die kunnen optreden zelfs jaren nadat je een tatoeage laat zetten. Probeer ook te vermijden dat jouw tatoeage een moedervlek bedekt, aangezien dit later een huidonderzoek kan belemmeren, waardoor je jezelf blootstelt aan gevaren zoals kanker.

Hoe complicaties voorkomen?

Zelfs wanneer een tatoeagezaak volledig geautoriseerd is door de gezondheidsinstanties, blijft het belangrijk zelf genoeg voorzorgsmaatregelen te nemen om zo besmetting of verontreiniging van het gebruikte materiaal te voorkomen. Zo kijk je bijvoorbeeld na of de shop voor elke klant een nieuwe wegwerpnaald gebruikt. Vraag ook na of de tatoeëerders de gebruikte inkt en inkthouders op de juiste manier verwijderen, aangezien deze een gevaarlijke bron zijn voor infecties.

Check ook even of de zaak een autoclaaf heeft om al het gereedschap te steriliseren en of de oppervlaktes voldoende regelmatig gereinigd worden met een ontsmettingsmiddel. Een tatoeëerder hoort zijn/haar handen altijd te wassen met anti-bacteriële zeep en latex wegwerphandschoenen te gebruiken. Zodra een tatoeëerder een tatoeage afgewerkt heeft, moet deze je uitleggen hoe je jouw tatoeage op de beste manier verzorgt om zo infecties te vermijden en ervoor te zorgen dat de tekening mooi blijft. Het is in jouw eigen belang dat je al deze dingen aankaart alvorens de stap te zetten en een afspraak te maken.

Om te onthouden…

Voordat je een tekening permanent in je huid laat zetten, neem je dus het beste even de tijd om te beseffen dat wanneer je jouw tatoeage beu raakt of niet meer mooi vindt, het laten verwijderen ervan duur en erg pijnlijk is. Meestal blijf je ook achter met een litteken op de plaats waar de tatoeage oorspronkelijk zat. Heel veel mensen gaan naar schoonheidsinstituten om oude tatoeages te laten verwijderen omwille van verschillende soorten complicaties die na verloop van tijd opgetreden zijn.

Onthoud ook dat je misschien ooit wat dikker zal worden, waardoor je tatoeage kan uitrekken en scheeftrekken. Dat geldt ook voor een zwangerschap. Voor vrouwen raden we dus aan de buik- en borststreek niet te laten sieren met een permanente tatoeage.

Moderne alternatieven

Wanneer je een tatoeage wilt, maar niet zeker bent of je deze later nog mooi zal vinden, heb je geluk. Er worden op dit moment namelijk afbreekbare inktsoorten ontwikkeld die minder giftig zijn en ook veel gemakkelijker te verwijderen zijn dan de traditionele inkt die gebruikt wordt door tatoeëerders. Het enige nadeel van deze inktsoorten is dat ze veel duurder zijn dan de veelgebruikte inkt en ook niet gemakkelijk te vinden zijn.

Het is erg belangrijk te onthouden dat je de kwaliteit van de inkt moet nakijken. Je kan geloven dat je een hoop geld bespaart door een goedkopere tatoeage te nemen, maar op de lange termijn ben je meer geld kwijt, omdat het gebruiken van goedkope inkt vaak leidt tot medische complicaties. Er zijn dus verschillende zaken die je in je achterhoofd moet houden over de manier waarop inkt en pigmenten verontreinigd of besmet kunnen zijn:

  • Het gebruik van besmette ingrediënten bij de productie.
  • Een productieproces dat leidt tot bepaalde verontreinigingen.
  • Praktijken die niet hygiënisch zijn en die de inkthouders verontreinigen.
  • Het gebruik van water dat niet voldoende gesteriliseerd werd om de inkt aan te lengen.
  • Het gebruik van inkt waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is.
Bekijk Ook